Mahalle bilgisayarcısı gibi konuşuyoruz

İ7-2600 900 lira kardeşim.

A-abi ama İ3-10000 bilmem kaç F 2. elde 900 lira.

Bizde böyle kardeşim.

Her zaman kazık bu pcciler.

Tipik bir 2013-2014 mahalle bilgisayarcısı diyaloğu:
- Abi bilgisayarımda şu oyun açılmıyor, yapar mısın?
+ Windows kaç var bilgisayarında?
- Windows 8.
+ Windows 8 oyun açmaz zaten, o yüzden açılmaz. Windows 7 kurayım, açılır. Oyun Windows 7'de oynanır.

Gerçekten de eski dönemde bilgisayarcılar Windows 8'in oyun açmadığını savunurdu. Hey gidi günler.

Bir de:
- Bilgisayarıma format atacağım da, şu USB belleğe Windows yazmanın ücreti kaç lira?
+ 10 TL fakat sen atmayı beceremezsin, bilgisayarını bozarsın. Getir bilgisayarını sana 50 TL'ye format atayım.
- Ya abi ben kendim format atmak istiyorum.
+ Yok sen bozarsın bilgisayarını, getir format atayım.
Sonuç: Bilgisayarcı format atar, 6 ay sonra sağ altta "Windows'u Etkinleştir" yazısı çıkar. Çünkü bilgisayarcı KMSpico ile etkinleştirme yapmıştır.

- Format atarken bilgisayara sakın ESET kurma, ESET yüzünden Kaspersky kurulmuyor. ESET'i sil diyor ama ne yaparsam yapayım ESET'in bir tane kalıntısı silinmiyor. Lütfen kurma şunu!
+ Olur mu öyle şey? Antivirüs kurmazsan bilgisayara virüs girer.
- Yahu sana zaten kendim Kaspersky kuracağım dedim. O yüzden ESET kurma.
+ Bilgisayara antivirüs kurmadan program yüklemeye başladık, bilgisayara virüs girdi. O yüzden ESET kuruyoruz.
- Bir daha da size gelmeyeceğim. Bilgisayarıma kendim format atacağım. Sizin gibilerden bıktım.
+ Sen beceremezsin ben iyi format atarım.
- Ben atayım da bir gör bakalım becerip beceremediğimi.
Sonuç: Müşteri bilgisayara kendi başına format atar ve o güne kadar bilgisayarcıda kurdurduğu Windows'lardan çok daha stabil ve sorunsuz çalışır. Üstelik Kaspersky'i de rahatlıkla kullanır. Müşteri bir daha da zorunlu olmadıkça bilgisayarcıya gitmez.

- Abi bilgisayar hiç açılmıyor.
+ Format.
- Ne formatı? Sistem hiç tetiklemiyor.
+ Format.
- Yahu PSU'dan koku geliyor, ne formatı?
+ Format, format, format, format, format.

Bir de birkaç ek mahalle bilgisayarcısı sözünden de bahsetmek istiyorum.
  • 32 GB USB bellek 120 lira. Normalde piyasa fiyatı 150 TL ama ben kıyak geçiyorum, 120 TL ver yeter. (Aslında Amazon Prime indirimlerinde 40 TL'ye düşen ve normal piyasa fiyatı 100 TL olan bir USB bellek)
  • RX 6600 XT yerine RTX 3050 al. AMD kartlar çok sorunlu.
  • AMD işlemci alma, Intel al.
  • Bilgisayarına virüs girmiş, format lazım. (Aslında donanım arızası mevcut)
  • Bu sisteme hava soğtuma olmamış. X markasının sıvı soğutmasını almalısın. (Sistemde piyasanın en kaliteli hava soğutmalarından biri var, mahalle bilgisayarcısının önerdiği sıvı soğutmanın daha kendine bir hayrı yok)
Bu nedenle ben mahalle bilgisayarcılarına bilgisayarcı bile diyemiyorum. Çünkü bu mahalle bilgisayarcılarına "Bilgisayarcı" demek gerçekten profesyonel olarak bilgisayar tamirciliği yapan, uzun yıllara dayanan tecrübesi olan ve müşteri memnuniyeti odaklı giden bilgisayarcılara hakaret olur. Bu nedenle bunlara bakkal diyoruz. İkinci neden ise bu mahalle bilgisayarcılarının çoğunun eskiden mahalle bakkalı olması. Zincir marketler çıkınca bakkallar mesleğini değiştirip bilgisayar sektörüne geçti. Bu nedenle bunlar bakkal bilgisayarcılardır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı