Ben dijital sanat üstüne çalışıyorum dolayısıyla kullandığım programların çoğu yine 3D, fizik ve hatta mukavemet hesaplamalarına dayanıyor, ancak o bahsettiğiniz programları sıkça kullanan mekatronik mühendisliği ve mimarlık bölümlerinde yüksek lisan yapan arkadaşlarım da var, o sayede biliyorum neler kullandıklarını ve neler tasarladıklarını. Mühendis olan arkadaş baya komplike tasarımlar yapıyordu her dönem proje olarak . İşin terminolojisine hakim olmadığım için şu makine bu cihaz diyemeyeceğim ancak direkt pazara yönelik komplike projeler tasarladığını söyleyebilirim, bölümün ders programına bakarsanız daha net bir fikriniz olacaktır .
Catia' nın tonla modülü var ve bildiğiniz gibi, baya çalışan bir makine tasarlanıyor sonuçta ve her bir makine elemanının simülasyonunu yapıyor. Solidworks(biz de kullanıyoruz) keza öyle ki, her ekstra çekirdek size performans olarak iyi geri dönüş yapar. Matlab da ekstra çekirdeklerden ve komplike bir grafik gösterecekseniz OpenGL' den faydalanır. Bu arada bahsettiğim "performans" kelimesini asla gereksiz bir hız olarak algılamayın, çalışmanızın bölünmemesi ve cihazın verimli çalışırken donanımı zorlamaması olarak düşünün.
Ekstra bir tecrübemizi anlatayım, bizim bu mekatronik yüksek lisansı yapan arkadaş zamanında çok araştırmadan HP'nin i5 işlemcili güçlü bir modelini aldı bölüm için, 2. senenin sonunda ağır yük dolayısıyla anakart ve ekran kartı bozuldu, bir de projeyi diskten kurtarmakla uğraştık sonra(sanıyorum solidworks projesiydi). Bu arkadaşa i7' li, manda kasa, ısınmayan, güçlü bir thinkpad aldık ve rahat etti adam. Solidworks tarafından katledilmiş notebook ta bende kaldı bu arada

Söylemeyi unuttuğum bir şey var, Almanya' da çoğu üniversitenin öğrencilere özel indirimli notebook kampanyaları olur, üniversitenizin sitesinde böyle bir şey varsa hakkınızı kullanabilirsiniz öğrenci kimliğinizle.