Makine mühendisliği mi yazılım mühendisliği mi?

Hocam yanlışınız var makine dedim mi siz mekanik sistemi olan bantları falan düşündünüz galiba. Taşımadan, paketlemeye, montajdan, tasarlamaya kadar hepsi ilk olarak makine bölümünün elinden geçer. Daha sonra yazılım ile gerekli komutlar girilir.
Haklı önce donanım sonra yazılım gelir.
Eğer önce yazılım yaparsanız ucu bucu belli olmaz :D
 
Okuduğun bölümün bir önemi yok, önemli olan bir meslek edinebilmek ve insanın kendisini dolu yetiştirebilmesi önemli. Sonuçta her iki taraftan da işsiz zibilyon tane açıkta mühendis var. Senin kendi ilgi alanına kalmış bir konu.

Her iki bölüm hakkında da araştırma yap. Bölüm nedir? Buradan mezun olan adam hangi bilezikleri koluna takarak çıkıyor? Mezun olduktan sonra nasıl fırsatlar önüme çıkabilir? Ayrıca üniversite hayatında da okuduğun bölüm konusun da karşına fırsatlar çıkacaktır. Özellikle söz konusu Mühendislik bölümü ise. Hazırlıklı davran. Bol şans.
 
Merhabalar, şu an size 2 seçenek sunulsa hangisini kabul edersiniz.
1) makine mühendisliği.
2) Bilgisayar/Yazılım mühendisliği.

Sebepleri ile yazarsanız sevinirim.

Yaşadığın yere ve ilgi alanına bağlı diye düşünüyorum.
Yaşadığın yer sanayi şehriyse fabrikalar çoğunluktaysa makine mühendisliğini tercih etmen avantaj olabilir. İstanbul gibi bir yerde yaşıyorsan bilgisayar mühendisliği de tercih edebilirsin.
Makine mühendisliği'nin alanı çok geniş tesittan tut konstrüksiyon'a kadar her alanda çalışabilir genel olarak tasarım ve imalat yapılan her yerde iş imkanı var.
 
Yani yazılım biraz daha mantıklı birçok sektörde işsizlik var zaten. Mühendis arayan firmalarda deneyimli mühendisleri işe alıyorlar yeni mezunlara şans veren yok. Ama yazılım mezunu daha mantıklı gibi. En kötü homeoffice çalışırsın, yeter ki bilgisayarın olsun. Makine mühendisi mezunu bir arkadaşım artık robotlaşma çağı genişliyor. Bir çok firma insansız üretime geçti. Artık her noktada robota makinaya ihtiyaç duyuluyor ve tabikide Makine mühendisine de dedi.
Başka biriside o makinelerin ve robotların devre kartlarını tasarlayacak elektronik mühendisleri olmazsa ve yazılımını yapacak yazılım mühendisleri olmazsa onlar bir makine veya robot değil sadece bir demir yığınıdır demişti :) :)
Yani yok robot çağı yok yazılım çağı yok onun çağı yok bunun çağı bunlara çok takılma biri olmazsa diğeri olmuyor. Sen kendini hangisine yakın hissediyorsan. Hangisi hoşuna gidiyorsa bu tam benlik ben bu işi yaparım dediğin bölümü seç. İyi düşün doğru karar ver. Sonra tutupta yazılım mühendisliği okuyup internet kafe açma veya makine mühendisliği okuyup robotları hayal ederken kendini bir firmada asansör tamir ederken bulma yani.
 
Teknik resim, AutoCAD, Solid, CNC freeze kullanmak tasarım yapıp bir şeyler üretmek istersen makine mühendisliği düşünebilirsin diğeri hakkında çok fikrim yok.
 
Günümüz Türkiyesinde hâlâ bu mesleklerin geleceğinden bahsedenleri yurtdışına alalım imkanları el veriyorsa.. öbür türlü diplomalı işsizler arasına buyur edilirsiniz.
Şu son 5 yıldır her genç insanın kafasında yazılım/bilgisayar tarzı güncel mühendislik meslekleri hakkında çok balon bir inanç var bence.
Ben şahsen hem yurtdışı hem yurtiçi 3 sene toplamda staj yapmış, işin içinde az da olsa bulunmuş bir işçi çocuğu olarak mühendislik mesleğine verdiğim tüm emeği silip çöpe atıp Diş hekimliği okumaya başladım.
Sebebini anlatayım da fikir olsun aklınızda, genelde bu bahsedilen güncel mühendislikler özel sektörde çalışıyorlar. Özel sektör günümüz Türkiyesinde düşündüğünüz kadar temiz bir yer değil. O ballandıra dillendire anlatılan kurumsal şirketlerde dahi akıl sır erdiremeyeceğiniz çalışma şartları, maaşlar, insanlar, ortamlar göreceksiniz. Size bahsedilen o dolgun maaşlara muhteşem imkanlara sahip olan çok az sayıda şirket gördüm. Onlar da yerli değildi. Yani bir kere şunu iyi bilin, özel sektör genç çalışanın gözünün yaşına bakmaz. İsterse İTÜ ODTÜ mezunu olsun vereceği maaş 1,5-2 asgari ücreti geçmez yeni mezunlarda. Kaldı ki sonraki iş hayatınızda da maaşınıza zam istemek çok mümkün olmuyor. Patron keseyi ne kadar açarsa o kadar artıyor maaşlarınız. Örnek veriyorum enflasyon vs.dan hariç 5 sene sonunda %15 zam gibisinden. Kendim şahsen staj gördüğüm dönemde bir sürü hayat hikayesi dinledim. Bu meslek dallarında girişimci olmayı deneyip batanları, ömrünü aynı kurumda çalışarak geçirenleri, aldığı maaşın asgari ücretin sadece bir tık üstünde olanları gördüm.
Ben bu kadar kirli ve belirsiz bir sektörde kendimi kaybettim. Kendime bir yol çizemedim. Kendimi bu sektörün herhangi bir yerinde göremedim.
Sonuç ne mi oldu? Şu an en azından insan yerine konulduğum bir fakültede aday diş hekimi olarak eğitim görüyorum
 
Fiziği seviyorsan makine, temel mühendislik disiplini. Bence son derece sıkıcı. Bana bilgisayar mühendisliği daha cazip geliyor.
 
Makine Mühendisiyim. Kesinlikle yazılıma yönelmeni tavsiye ediyorum. Kendim şuan yazılım öğrenmek için çabalıyorum. Makine Mühendisliği açısından sektör çok kötü. 200 tane üniversite varsa 180'i Makine Mühendisi mezunu veriyor her sene. Ortalık yazılımcıdan geçinmiyor doğru. Ama Makine Mühendisi sayısı yazılımcı sayısından daha fazla emin ol. Daha güzel bir maaşa daha konforlu şartlarda çalışmak istiyorsan yazılıma yönelmeni öneririm. Malum Makine Mühendislerini ırgat niyetine kullanıyorlar.
 
Yazılıma ilgi duyuyorsan tabii ki yazılım. Makine diyorsan makine yerine mekatronik okurdum şahsen elektrik bilgim de ekstradan olsun diye.
 

Geri
Yukarı