Manjaro Linux açılmama sorunu

sormix

Hectopat
Daha fazla  
i5 9300H Casper Excalibur bilgisayarıma Deep'in OS Boot olmayınca Manjaro kurayım dedim. 2. SSD diske Manjaro kurdum. Bilgisayarı yeniden başlattığımda açılışta ki Excalibur yazısında takılı kaldı. BIOS ve Boot tuşları çalışmıyor. Windows 10 içinden Fast Boot'u kapatmıştım. Bilgisayarı açıp Manjaro yüklü SSD'yi çıkardım. BIOS ayarlarını sıfırladım. Boot menüden Win 10'u başa aldım. Değişen bir şey olmadı. Bilgisayar açıkken SSD'yi taktım belki okursa silerim içindekileri diye ama okumadı. Security Boot açık ve kapalı 2 türlü de denedim. Şimdi ben SSD'yi nasıl kurtarabilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yok orada da gözükmüyor. Okuması için yeniden başlatmam gerekiyor sanırım. Aygıt yöneticisinde bile gözükmüyor. Yeniden başlatınca da gene Manjaro'dan başlayıp takılıyor.
Manjaro ISO dosyasını Rufus ile yazarken MBR kısmı UEFI olarak değiştirmeme izin vermedi. Sistem MBR olarak kurulum yapmadığı için takılmış olabilir mi?

Son düzenleme:
Sana tavsiyem şu. Önemli programların varsa hirenboot CD yada Live Linux kullan(mesela Linux Mint, Ubuntu, soluOs veya knoppix)bunlarla aç ve SSD verilerini kurtar zarar görmeden. Denedin olmazsa UEFI bölümü tekrar yazmayı dene yani tamir et.
UEFI bölümü canımı yaktı. UEFI bölümü bilerek veya yanlışlıkla sildim 4 gün hiç bir şekilde pc yi kullanamadım. Ne Windows ne başka işletim sistemi yükleyebildim. Adete PC sim çöp oldu. BIOS gitti UEFI gitti. Formları araştırdım UEFI yi tekrar yazmayı denedim 3 gün uğraştan sonra yapabildim. Tövbe dedim MBR ya da UEFI sisteme Linux kurmamaya.
Yok orada da gözükmüyor. Okuması için yeniden başlatmam gerekiyor sanırım. Aygıt yöneticisinde bile gözükmüyor. Yeniden başlatınca da gene Manjaro'dan başlayıp takılıyor.
Manjaro ISO dosyasını Rufus ile yazarken MBR kısmı UEFI olarak değiştirmeme izin vermedi. Sistem MBR olarak kurulum yapmadığı için takılmış olabilir mi?
Evet bu sebep oldu.

Son düzenleme:
Diskinizde efi bölüm olmalı, şimdiki dağıtımların çoğu efi bölüm istiyor, hatta bazıları efi'yi de beğenmiyor illa GPT disk istiyor.
Eskiden ISO dosyasını sorunsuzca USB'ye yazdırırdık, kurulumu da doğrudan bir bölüme yapardık. Yeniler hiç bir zorluk çekmeden kullanırlardı. Şimdi, efidir, GPT'dir, secure boottur, fast boottur öyle gidiyor. Yakında "NASA deneyimin var mı?" diye sorarlarsa şaşırmam.

Ana SSD'ye Ubuntu kurdum. Sonra gene Windows kurdum. Her seferinde Manjaro yüklü disk ile başlıyıp takılıyor. Gitti güzelim SSD.
Diski çıkarıp USB takıyorum. Boot menüden USB'yi baş alıyorum. Diski takıyorum gene Manjaro'dan başlıyor.

Gitti güzelim SSD

SSD bir yere gitmez, ne yaptığını, ne yapmaya çalıştığını doğrusu hiç anlamıyorum.
Zan edersem iki diskin var, biri çalışmıyor diyorsun galiba, öyle anlıyorum.
Çalışmıyor dediğin diski komple sil ve biçimlendir, herhangi bir dağıtımı kur, açılışta görünmezse bu bozulduğu anlamına gelmez, grub sorunudur, o da bir şekilde düzelir.

İşte diski biçimlendiremiyorum. Ne yaparsam yapayım sürekli Manjaro'dan başlatıyor. Manjaro'da hatalı olduğun için Excalibur yazısında takılıyor. Windows'a geçmem için Manjaro yüklü diski çıkarmam lazım. Çıkartıp öyle Windows'a geçiyorum. Manjaro yüklü diski tekrar taktığımda diski okuması için yeniden başlatmam gerekiyor. Yeniden başlatınca gene Manjaro'dan başlayıp takılıyor. Manjaro'dan başlayınca BIOS ve Boot tuşları çalışmıyor. Bu yüzden de diski çıkarmadan Windows'a geçemiyorum.
USB'den sataya dönüştürücü alıp öyle biçimlendireceğim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı