Meslek lisesi artı sağlar mı?

lroxy1943

Centipat
Selamlar abilerim, şu anda 9. sınıfta, Makine bölümü okuyorum (ATP - Anadolu Teknik Programı) ancak kafamda birçok soru işareti var ve sizlere danışmak istedim.

Üniversitede şu anda Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü düşünüyorum. Öncelikle, meslek liseleri için özel kontenjan açılacağına dair bir söylenti var, bu her üniversite için geçerli mi?

İkinci olarak, meslek lisesinden Makine bölümü mezunu olmam benim için iş hayatında bir artı sağlar mı? Örneğin, Anadolu lisesinden mezun olmuş biriyle, meslek lisesinden mezun olmuş biri üniversitede aynı bölümü okuyup mezun olduğunda, iş ararken meslek lisesi mezunu olmanın bir avantajı olur mu?

Bilen abilerim sorularımı yanıtlarsa çok sevinirim. Teşekkürler!

Sağlar. Anadolu liseleri genelde tüm düşüncesi üniversite ve lisans olanların tercihi olur genelde. Fakat meslek liselerinin iş bulma imkanı emin olun şu an üniversite mezunlarınınkinden çok çok üstünde. Üniversite mezunlarının iş imkanı şu an %60 oranda torpil ile oluyor.

Ben meslek çıkışlıyım seninki gibi atp olarak 10. sınıfta cnc seçip mezun oldum cnc makine olarak.
Üniversiteler eskiden çok daha iyiydi direk girebiliyordun bildiğin ama şuan mtok diye bir kontenjan açıldı araştır mtok ile giriliyor her üniversitede yok dersleri yine aynı insanlarla alıyorsun normalde ayrı olur ama hocalar uğraşmıyor hepsini birleştiriyor.
Ve Evet avantajın gerçekten olur dostum staj iyi bir şey çünkü. Emin ol fabrikaya girmek istediğinde üniversite mezunundan daha iyi iş bulursun kendimden biliyorum çok fabrika teklif verdi iyi para da verdiler ama üniversite içinhiç bulaşmadım.
Sorun var ise sorabilirsin.

Öncelikle yardımcı olduğun için teşekkürler reis 10.sinifda bölüm için benim de aklımda şu anlık CNC var çünkü teknik resimden pek anlamıyorum daha doğrusu yapamadım ailemde CNC istiyor benim gibi ama hocalar genelde makine ressamligi beyaz yaka olur, masa başı iş yapar diğer bölümlerin 2 3 kati maaş alır gibi cümleler kuruyor benim de kafam çok karışık sence makine mühendisliği için hangi bölümü seçeyim amacım iyi bir şirkette orta maaşla çalışmak çok beklentim yok.

Bana sağlamadı. Elektrik okudum sonra alan değiştirdim, elektrikten iş bulmak benim için zordu bu yüzden üniversite sınavına odaklandım ve eğer elektrik görene kadar matematik, fizik felan görseydim en azından üniversite sınavında daha iyi yerlere gidebilirdim.

Bana sağlamadı. Elektrik okudum sonra alan değiştirdim, elektrikten iş bulmak benim için zordu bu yüzden üniversite sınavına odaklandım ve eğer elektrik görene kadar matematik, fizik falan görseydim en azından üniversite sınavında daha iyi yerlere gidebilirdim.

Etrafta deli gibi teknisyen aranıyor. Dağ başında bile oturuyor ihtimalinizi kattığımda. Yine elektrik okuyupta iş bulmama ihtimaliniz neredeyse sıfır. Pay bırakıyorum çünkü engelli durumunuz varsa falan diye. Bence siz iş bulmuyor değil işi yapamıyor veya elektrik işini istemiyor gibisiniz.

Bana sağlamadı. Elektrik okudum sonra alan değiştirdim, elektrikten iş bulmak benim için zordu bu yüzden üniversite sınavına odaklandım ve eğer elektrik görene kadar matematik, fizik falan görseydim en azından üniversite sınavında daha iyi yerlere gidebilirdim.

Hocam atp diyorum zaten biliyor musunuz bilmiyorum ama üniversite sınavına hazırlaniyoruz ayni zamanda 12.sinifta meslek dersleri kalkıyor hatta.

Etrafta deli gibi teknisyen aranıyor. Dağ başında bile oturuyor ihtimalinizi kattığımda. Yine elektrik okuyupta iş bulmama ihtimaliniz neredeyse sıfır. Pay bırakıyorum çünkü engelli durumunuz varsa falan diye. Bence siz iş bulmuyor değil işi yapamıyor veya elektrik işini istemiyor gibisiniz.
Kaç para verecekler? İyiki alanımı değiştirmişim yoksa şu an 10 yıl önce beraber okuduğum insanlarla sabah 6’da aynı işe gidip 30k’ya ve sadece Pazar günleri tatil yaparak odun gibi yaşayacaktım. Şu anki halimden memnunum. Ben önermiyorum kulak dolması bilgilere de güvenmeyin benim lise zamanımda güya mühendisler para çıkarıyordu tuvalete gidince? Hani nerede? Hep aynı cümle devreye giriyor; kendini geliştirirsen. Halbuki kendini geliştiren su ürünleri mühendisi bile zengin olur ama o kendini geliştirme işi benim sınıfımdan bir kişiye nasip oldu sadece gerisi hayatta kalıyor veya iyi yaşadığını sanıyor o kadar.

Kaç para verecekler? İyi ki alanımı değiştirmişim yoksa şu an 10 yıl önce beraber okuduğum insanlarla sabah 6'da aynı işe gidip 30K'ya ve sadece Pazar günleri tatil yaparak odun gibi yaşayacaktım. Şu anki halimden memnunum. Ben önermiyorum kulak dolması bilgilere de güvenmeyin benim lise zamanımda güya mühendisler para çıkarıyordu tuvalete gidince? Hani nerede? Hep aynı cümle devreye giriyor; kendini geliştirirsen. Halbuki kendini geliştiren su ürünleri mühendisi bile zengin olur ama o kendini geliştirme işi benim sınıfımdan bir kişiye nasip oldu sadece gerisi hayatta kalıyor veya iyi yaşadığını sanıyor o kadar.

Merak etmiyor değilim 30k alıp sadece pazarları tatil yapan genç yaşlı emekçilerin yanında tam olarak bu güne kadar ne kazandınız aylık ne getiriyorsunuz ve bir iş yapıyor musunuz?

Kaç para verecekler? İyi ki alanımı değiştirmişim yoksa şu an 10 yıl önce beraber okuduğum insanlarla sabah 6'da aynı işe gidip 30K'ya ve sadece pazar günleri tatil yaparak odun gibi yaşayacaktım. Şu anki halimden memnunum. Ben önermiyorum kulak dolması bilgilere de güvenmeyin benim lise zamanımda güya mühendisler para çıkarıyordu tuvalete gidince? Hani nerede? Hep aynı cümle devreye giriyor; kendini geliştirirsen. Halbuki kendini geliştiren su ürünleri mühendisi bile zengin olur ama o kendini geliştirme işi benim sınıfımdan bir kişiye nasip oldu sadece gerisi hayatta kalıyor veya iyi yaşadığını sanıyor o kadar.

Ne meslek yapıyorsunuz merak ettim hocam.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı