Milli Muharip Uçağı TF-X'in İlk Parçası Üretildi

• Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 56
  • Görüntüleme 3.514
Peki hocam bu parça tam olarak ne parçası? Tam anlayamadım da.
Güzel soru. Orta gövdede aviyonik sistemlerin olduğu kısım ile silah gövdesini ayıran parça olarak söyleyebiliriz. Örneğin önemli bir aviyonik sistem görücüye çıkarılmaz askeri gizlilik sebebiyle, o yüzden böyle bir parça bilerek çıkartılıyor.

@Yararsız Üye Yine konuyu nereden nereye getirdiler. Biz burada 1 parça ile havacılık geleneği yerine getirildi, kalan 20 binden fazla parça ise Türk havacılık şirketleri tarafından üretiliyor demeye çalışırken eleman gelip konuyu nereye çekti...

Bu arada 2023'de roll out yani prototip montajının tamamlanıp hangardan çıkarılma hedefi var. TUSAŞ bunu motorları çalıştırarak yani pistte taksi yaparak taçlandırmak istiyor. Umarım plana uygun gider üretimler.

Roll out da askeri havacılık için önemli kilometre taşlarından biridir.

@Yararsız Üye @Jira sizce 5. nesil diyebileceğimiz bir uçak olacak mı? İHA/SİHA konusunda bilgili olan bir ülkenin bu alanda başarılı olacağını düşünüyorum. Lakin havacılık üzerine çok ileri bilgi sahibi değilim. O yüzden sizlere soruyorum. Yanlış hatırlamıyorsam bu proje 5. nesil bir uçak yapmak üzere düşünülmüştü değil mi?

@Jack of Blades @Jira sizce 5. nesil diyebileceğimiz bir uçak olacak mı?
5. nesil için bir sürü şey gerekiyor, motorun da uygun olması gerekiyor. Rusya bile yıllardır Pak-Fa T-50 (Su-57 oldu) projesinde motor dahil bazı sorunları aşamadı. Tamamen 5. nesil uçaklar arasında yetkin olduğundan emin olduğumuz tek ülke ABD ama F-35 projesinde sorunlar da ortada. Dijitale geçiş ve sistemlerin karmaşıklaşması pek çok şeyi daha zor hale getiriyor artık. Çin için bir şey diyemem, onlar kapalı kutu durumundalar. J-20 ne düzeyde 5. nesil bilmiyoruz.

Hep olabilir dediğim bir ihtimal var, bu gerçekleşmeyip proje bitirilebilirse ne olduğunu birlikte görürüz. Jira daha iyi bilir şimdiki durumu. 5. nesil olması (en başta) zor gibi görünüyor.

İHA/SİHA konusunda bilgili olan bir ülkenin bu alanda başarılı olacağını düşünüyorum.
Farklı alanlar. Yüksek teknolojili ve yetkinliği yüksek bir savaş jeti yapmak gerçekten zor. Fransa yapıyor, çok eskiden gelen bir know-how durumları var çünkü bu gelişmelerin içindeki ülkelerden biri. ABD yapıyor, zaten bu konuda lider durumdaki ülke. Rusya Sovyetlerin yıkılışının ardından pek iyi durumda değil, eskinin mirasını tüketiyor. Hindistan/İsrail gibi ülkeler bu işe kalkıştı, İsrail'in iptal edilen yüksek bütçeli projesi de oldu. Sistemler karmaşık hale geldikçe Almanya/İngiltere gibi ülkeler de ortaklık yolunu tercih etmişlerdi.

İbrahim ve Jira'nın aksine ben %100 bu projeler bitecek diyemiyorum çünkü şimdiki ya da olursa sonraki hükümetin yaptırımlardan dolayı sonlandırma ihtimalleri bence var. Şu ana kadar savunma sanayisinde yapılanlar iyi gidiyor, bu işin sonunun nasıl biteceğini de zaman gösterecek. Umarım karamsar olduğum ihtimaller gerçekleşmez.

@Jack of Blades @Jira sizce 5. nesil diyebileceğimiz bir uçak olacak mı? İHA/SİHA konusunda bilgili olan bir ülkenin bu alanda başarılı olacağını düşünüyorum.
5. Nesil uçak yapmak, İHA/SİHA yapmaya benzemiyor maalesef. Bu konuda gerçekçi olmalıyız. İkisi de uçabilse de çok ayrı platformlardır ve çok ayrı mühendislik isterler. Ancak Türkiye'de bilinmese de uçak konusunda çok fazla tecrübeli şirket var. Yıllarca F-35 için parça üretimi yaptık. TUSAŞ yıllardandır F-16 ve parçalarını üretiyor. Know how olarak 0 değiliz ancak mükemmel de değiliz. Bu yüzden İngiltere'nin önemli şirketlerinden biri olan BAE Systems'dan know how desteği de alıyoruz.

Hatta İngiliz mühendisler bu proje özelinde Türkiye'de çalışmalarını yürütüyor. Artı olarak TF-X dün çıkarılmış bir proje değil. Yıllardır altyapısı için hazırlık yapıldı arka planda medyaya yansımasa da.

Sonuç olarak 5. Nesil bir uçak yapmanın sırrı gövde geometrisi, kaplama teknolojisi, motor ve gelişmiş aviyonik sistemleri yapabilme ya da kullanabilmekten geçer. Motoru halledersek diğer alanlarda illa ki ilerleme kaydederiz.

Bu uçak Blocklara ayrılcak zaten. İlk block'u ile son block'u arasında yine teknoloji farkı fazlasıyla olacak. Bunu zaten neredeyse tüm ülkeler yapıyor. Böylece ilk versiyon uçağını uçururken var olan platformunu teknolojik bakımdan güçlendirmeye devam edeceksin.

%100 sonuçlanır kimse diyemez. Hükümetler değişir, isimler değişir ancak şöyle bir uçağa sahip olmak bize kafadan 50 yıl kazandırır. 50 yıl içinde de bu uçağın üstüne koyarak gelişmeye devam edip bağımsızlığını kazanmak için uğraşırsın.

Kısacası kim gelirse gelsin böyle projelere destek vermeli. Yerli projeye yapılan yatırımdan hiçbir zaman kötülük gelmez.

Son düzenleme:
@Yararsız Üye @Jira sizce 5. nesil diyebileceğimiz bir uçak olacak mı? İHA/SİHA konusunda bilgili olan bir ülkenin bu alanda başarılı olacağını düşünüyorum. Lakin havacılık üzerine çok ileri bilgi sahibi değilim. O yüzden sizlere soruyorum. Yanlış hatırlamıyorsam bu proje 5. nesil bir uçak yapmak üzere düşünülmüştü değil mi?

Başka konularda da yazmıştım. SİHA'lardaki başarının ana iki kaynağı vardı diyebilirim: %100 yerli ve sapasağlam çalışan otonom yazılım ile herhangi bir ambargoya maruz kalmayacak motor. SİHA'lar basit makineler, Jet uçaklarına göre. Gövde yapıları daha basit, aerodinamik yapıları daha basit, itki sistemleri daha basit, elektronik harp altyapıları da daha basit. Akıncı ve MUIS gibi sistemler, SİHA'lara sınıf atlatacak ancak yine de MMU bambaşka bir dünya.

MMU tarafında ya da genel olarak bir savaş uçağı tarafında en kritik şeylerden birsi motordur. Çünkü tüm yapı motorun etrafında şekillenir, uçağın birçok karakteristiğinin motor şekillendirir. MMU tarafında motor belirsizlikleri proje için bir sorun. Çünkü motoru görmezden gelerek bir yere kadar tasarım yapabilirsiniz. Uçak bittikten sonra da motor değiştiremezsiniz.

SİHA'lar Türkiye için ayrı bir kulvar oldu. Ancak MMU'ya baktığımız zaman Türk sanayinin bambaşka uç noktalarını zorladığını görüyoruz. Bu parça mesela, eklemeli imalat ile üretildi büyük ihtimalle. Ya da birçok parça öyle üretiliyor. TUSAş ve TEI eklemeli imalat sistemlerine yıllardır yatırım yapıyor. Geçtiğimiz aylarda TEI, 300 küsür parçadan oluşan motor bloğunu tek seferde üretmişti mesela, bu yatırımlar sayesinde. Türkiye MMU yolunda hem öğreniyor hem üretiyor. Şu an ister yeni mezun isterse nitelikli bir sürü elemana ihtiyacı var. Sadece MMU'da da değil, TUSAŞ ve hatta birçok sanayi firması için. Tüm bunların yanında gerek siyasi gerekse ekonomik ortam da MMU'yu oldukça etkiliyor. Bu nedenle Türkiye'nin bu iki alanda da stabilitesini koruması gerek.

İbrahim ve Jira'nın aksine ben %100 bu projeler bitecek diyemiyorum çünkü şimdiki ya da olursa sonraki hükümetin yaptırımlardan dolayı sonlandırma ihtimalleri bence var. Şu ana kadar savunma sanayisinde yapılanlar iyi gidiyor, bu işin sonunun nasıl biteceğini de zaman gösterecek. Umarım karamsar olduğum ihtimaller gerçekleşmez.

Ne yazık ki MMU gibi projeler yaptırımlardan çok çabuk ekleniyor. Roll Out yapılır belki eldeki motorlarla beraber uçar da ancak seri üretim ve geliştirme noktasında istikrarlı bir Türkiye şart. Bakmayın, bizim SİHA projelerimiz çok şanslıydı bu konuda. Ukrayna motoru ve WestCam'a karşı CATS, tam zamanında yetişti.

İbrahim ve Jira'nın aksine ben %100 bu projeler bitecek diyemiyorum
Bu arada ben de hiçbir zaman %100 bu proje biter demiyorum. Yanlış anlaşılma olmasın bu konuda. %100 tamamlanıp tamamlanmayacağını kimse bilemez.

1- İlk olarak ülkenin başındakiler (kim gelirse gelsin) projenin arkasında durup sahiplenmeli. İç destek kesilirse proje uçar.

2- En büyük kumar, ambargo sorunu. Özellikle motor ambargosu yersen çok büyük sorun yaşarsın. Zira daha uçağı tasarlamadan motoruna karar veriyorsun, her şey de onun üstüne kuruluyor İbrahim'in de bahsettiği gibi. Japonlar zamanında ABD'den aldıkları ve alacakları uçaklar konusunda çok fazla problem yaşıyordu. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ABD, Japonlara full özellikli uçak vermek istemiyordu ve uçakları hep kısıyordu.

Sonra Japonlar bu iş böyle olmaz deyip F-16 üzerinden (F-2 Mitsu) kendi uçaklarını yapmışlardı. Bu uçakta kullanılan AESA radar Dünya üzerinde bir jet motorlu uçaktaki ilk AESA radardı (F-22'den bile önce takıldı). Yani adamlar alamadıkları sistemleri kendi geliştirdikleri yerli ürünlerle doldurdu ve uçaklarını yapmayı başardılar. Motor konusunda onların da böyle bir kapasitesi yoktu, bizim de yok. Ancak aviyonik sistemler ve gövde konusunda bizim de onların gibi imkanı var.

Ben bizi Japonlara benzetiyorum bu sebeple. Onlar gibi yerli aviyonik sistemlerimizi yapabilip, motorda da ambargo yemezsek ve projeyi en sonuna kadar desteklenip yatırım alınırsa tamamlanmaması için hiçbir engel olmaz. Ha 5. Nesil olmaz, 4.5 Nesil olur vs. Önemli olan uçağı yapıp hava kuvvetlerine üretim yapabilmek. Sonradan gelişir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı