Mitolojiler mantıklı mı?

Akıl ve mantık üzerine kurulu olmayan %100 hayal ürünü hikayeler nasıl mantık kelimesiyle yan yana gelebilir?
 
Mantıksız demek anakronik bir yorum olur. Oluşturuldukları dönemler baz alındığında, bilinen dünya ve olgular ekseninde kendi içerisinde tutarlı bir sistematikleri olduğu söylenebilir. Bunun dışında, bir ateist olarak dinlerin kökenin hakkında yapılan yorumların fazla cüretkar olduğunu da belirtmeliyim. Kültürler arası mit/destan/karakter geçişlerine tarihin her evresinde rastlıyoruz, ancak bunların tamamen kopyala yapıştır metinler olduğunu düşünmek fazla indirgemeci bir yaklaşım olur. Fakat evet, dinleri de ilerleyen ve gelişen yapılar olarak görürsek, politeist yapıların zamanla teist sistemlere dönüştüğü varsayımında bulunabiliriz. Ancak bu insanlık tarihinin matematiksel formüllerle incelenebileceğini iddia etmekle eşdeğer bir yaklaşımdır. Teist dinlerde politeist kalıntılara rastlamak mümkündür, ancak bu her politeist din, teist bir dine dönüştü demek değildir. Zira insan irrasyonel bir varlıktır, dolayısıyla tarihi de irrasyonalite ile doludur.
 
Günümüz kafasıyla düşünürsek mitoloji saçma.
Ama o zamanki şartlar ile düşünürsen mantıklı.
Bir bakıyorsun kafana yıldırım düşüyor.
Adamda ilahi bir varlığın onları cezalandırdığını düşünüyor. Çok da saçma değil yani.

Din ile arasındaki fark ne dersen, mitoloji gördüklerini yorumlayıp ona göre bir şey uyduruyor. Yıldırım düştü yıldırım tanrısı bize kızgın gibi. Dinler daha çok halkı bir arada tutmak için çıkmıştır ve onları din ile kontrol edebilmek için.
 
Her ırka kendi mitolojileri mantıklı, diğerleri mantıksız gelir. Mesela Norveç tarafında Valhalla inancı varken Yunanistan tarafında Olimpos inancı vardır. İkisini de birbirinden mantıklı veya mantıksız kılan bir şey yoktur.
 
Mitolojilerin tanrıları daha insana yakın tasarlanmıştır. Ölebilirler, aç kalabilirler, seks ihtiyacı vardır, aşık olabilirler gibi gibi... Ancak günümüzün popüler dinlerinin tanrıları daha insan dışıdır. Ölmezler, acıkmazlar, her şeyi duyarlar vs.
 
Mitolojiler eskiden bir nehire bağlı ancak daha sonra yaşanan doğal nedenlerden ötürü bu bağlantısı kopmuş kanallar gibiler.

İlk insan ortaya çıktığından beri din kavramı da vardır. Bir ya da birden fazla yaratıcıya sahip mitolojiler ilk ortaya çıkan dinin daha sonra farklı yorumlanması sonucu şekillenmiş olabilirler.
 
Son düzenleme:
Sizce milletlere özgü mitolojiler, mitler, efsaneler, tanrılar ve bunlar ile ilgili destanlar mantıklı mı? Sizce dinler ile arasındaki farklar nelerdir? Ne düşünüyorsunuz? Mantıklı veya mantıksız herkes fikrini belirtirse ve tartışırsak iyi olur.

Mitolojilerde tanrılar daha çok insansı özellikler ile anlatılıyor. Loki'nin kötü anlatılması Thor'un yüceltilmesi ya da asgardda aşk ilişkileri falan bence saçma ama arkadaşın dediği gibi çoğu dinler bunlardan ortaya çıktığı için ikisini de mantıklı bulmuyorum.
 
Sonuçda insanlar sosyal varlıklardır bir insan bir insanı etkiler öf adetler gelenekler dinler insanların yaşayış biçimi olsun her şeyini etkiler. Bugün bile bazı inanışlar bırakılmıyor. Destan mitoloji ve dinlerde bir toplumun kültürüne uygunsa kabul edilmiştir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı