Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Kasanız mesh bir kasa değil. Bundan olma olasılığı var mıdır? Gerçi benimde mesh değil ama ben bu kadar fazla bir değer almıyorum. Oyundaki değerler nasıl peki bir bilginiz var mı?
Kasanız mesh bir kasa değil. Bundan olma olasılığı var mıdır? Gerçi benim de mesh değil ama ben bu kadar fazla bir değer almıyorum. Oyundaki değerler nasıl peki bir bilginiz var mı?
Tamam o zaman, bilgisayarı Vatan Bilgisayar'a tekrar götürünce sonucu size yazarım. Teşekkürler ilgilendiğiniz için. Kasa değiştirmem gerekiyorsa dediğiniz gibi yeni konu açarım.
Merhaba bugün Vatan Bilgisayar'a gittik. Herhangi bir kasayı açıp işlem yapmadılar, ancak sıcaklığı gösteren programların yanlış gösterebileceğini söylediler. En doğru sıcaklığın BIOS'tan ölçülebildiğini söylediler (ki zaten bunu biliyordum). Hangi masaüstü uygulamasından ölçüm yaptığımı sordular, HWMonitor kullanıyorum dedim. Kısacası bu programların hatalı ölçüm yapabileceğini söylediler.
Bu cevapları veren arkadaş "İsterseniz burada Cooler Master markasını temsil eden bir arkadaş var, sizi ona yönlendirelim dedi". Olur dedik ve o arkadaşa gittik. Anakartımı, işlemcimi vs. sordu. Anakartımın iyi olduğunu söyledi. Hangi soğutucuyu aldığımı sordu ona da cevap verdim. En az 10-20 derece soğutması lazım dedi. AIDA64 ile işlemciyi stresse sokmamız gerektiğini, eğer hala şüpheleniyorsak kendilerinin, soğutucuyu teste tabi tutacaklarını söyledi. En son ise kasanın temperli camlı olduğunu söyledi. Belki de gerçekten kasa değiştirmem gerekiyordur, ama hâla emin değilim.
Eve geldiğimde ise geceleyin (ancak şu an fırsat bulabildim) AIDA64 ile arkadaşın dediği gibi ölçüm yaptım. İlk arkadaşın söylediği masaüstü uygulamalarının hatalı gösterebileceğini olasılığını göze alarak birçok programla testler yaptım. Bu programların arasında; AIDA64, HWMonitor ve Core Temp ile sıcaklık ölçümleri yaptım. Sonuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.
AIDA64 ile ölçüm yaptığımda ilk başlarda 82-87 arası bir değer gösterdi, daha sonrasında 67-69 sabit bir şekilde devam etti.
HWMonitor ile ölçüm yaptığımda aşağıdaki değerle karşılaştım.
(Bana kalırsa işlemcinin 98 derece olması için termal macun ve soğutucunun olmaması lazım, bana çok saçma gelmeye başladı değerler.)
Son olarak, Core Temp uygulamasıyla ölçüm yaptım.
Bu ölçümlere ek olarak Anakartın yazılımından (Armoury Crate), anakart ışıklarını 90 dereceyi geçtikten sonra kırmızı olacak şekilde ayarladım ve bu ölçümleri yaparken Anakart ışıklarının kırmızı olduğunu görmedim.
Tekrardan Merhaba, bugün bir test daha yaptım ve şu sonuçlara ulaştım (Testi yine AIDA64 ile yaptım ve sıcaklık değerlerini oradan ölçtüm);
İlk önce bir sorum olacak; çekirdeklerin sıcaklığı önemli midir, yoksa işlemcinin genel sıcaklığı mı önemlidir?
Çekirdekler testi başlattığımda 65-85 aralığında iken, ortalarda 73-93 gibi değerlere çıktı, ancak sonra bir anda 60-80 aralığına geri indi.
"Clocks" sekmesine baktığımda fark ettim ki işlemci kendini az da olsa kısıyor. Çok az kısıyor, sorun olur mu bilemiyorum. Yaklaşık 200-300 MHz gibi bir değer kısıyor kendini.
Fark ettiğiniz üzere frekans düştüğü zaman sıcaklık da düştü. Teknik bilgim çok fazla yok ama sebebinin bu olduğunu düşünüyorum, daha iyi bilen varsa yardım edebilir. Teşekkürler...
Bu ölçümlere ek olarak Anakartın yazılımından (Armoury Crate), anakart ışıklarını 90 dereceyi geçtikten sonra kırmızı olacak şekilde ayarladım ve bu ölçümleri yaparken Anakart ışıklarının kırmızı olduğunu görmedim.
Tekrar Merhaba, bugün bir test daha yaptım ve şu sonuçlara ulaştım (Testi yine AIDA64 ile yaptım ve sıcaklık değerlerini oradan ölçtüm);
İlk önce bir sorum olacak; çekirdeklerin sıcaklığı önemli midir, yoksa işlemcinin genel sıcaklığı mı önemlidir?
Çekirdekler testi başlattığımda 65-85 aralığında iken, ortalarda 73-93 gibi değerlere çıktı, ancak sonra bir anda 60-80 aralığına geri indi.
"Clocks" sekmesine baktığımda fark ettim ki işlemci kendini az da olsa kısıyor. Çok az kısıyor, sorun olur mu bilemiyorum. Yaklaşık 200-300 MHz gibi bir değer kısıyor kendini.
Fark ettiğiniz üzere frekans düştüğü zaman sıcaklık da düştü. Teknik bilgim çok fazla yok ama sebebinin bu olduğunu düşünüyorum, daha iyi bilen varsa yardım edebilir. Teşekkürler...
BIOS da işlemci hangi modda, ben Advanced mod kullanıyorum yani tek çekirdek olarak 5.0 GHz Adobe Premiere de render alıyorum. Sıcaklık değerim ise 83 derece. Hocam sizin bence işlemcinize gereksiz bir voltaj gidiyor olabilir. 5.0 GHz'de benim voltaj ayarım 1.38 şeklinde lütfen bir kontrol eder misiniz? Ya da yüksek ihtimalle soğutucuda bir arıza var. Soğutamıyor olabilir.
BIOS da işlemci hangi modda, ben Advanced mod kullanıyorum yani tek çekirdek olarak 5.0 GHz Adobe Premiere de render alıyorum. Sıcaklık değerim ise 83 derece. Hocam sizin bence işlemcinize gereksiz bir voltaj gidiyor olabilir. 5.0 GHz'de benim voltaj ayarım 1.38 şeklinde lütfen bir kontrol eder misiniz? Ya da yüksek ihtimalle soğutucuda bir arıza var. Soğutamıyor olabilir.
Hocam normal modda çalışıyor, konunun başında da dediğim gibi hiç bir overclock yok, ne otomatik, ne elle. Böyle sorunlar var diye herhangi bir overclock'a girişmedim. Herhangi bir voltaj ayarı da yapmadım.
Bir de çekirdeklerin ayrı ayrı olan sıcaklığı mı yoksa işlemcinin genel sıcaklığı mı önemli? Yoksa ikisi de mi önemli?
Edit: Bu testleri yaparken kasanın temperli camını çıkartmıştım. Şu anda camsız bir şekilde kullanmaktayım.