Model Uçaklarda NACA 6412 vs Eppler E61-E63

Si Duble Bemol

Hectopat
Makaleler
1
Selamünaleyküm. Şu sıralar bir Model Uçak yapmak için airfoiltools.com sitesinden kanat tiplerine bakıyordum. Araştırmaya NACA XXXX tipi kanatlardan başlamıştım. Onlardan sonra sitedeki diğer kanat tiplerine baktım. Dikkatimi çeken birkaç durum oldu:
(Raynolds = 200.000, Ncrit = 9)
1) Eppler E61'in Max Cl/Cd oranı (α=4.75°) 112.5. NACA 6412'nin maksimum Cl/Cd oranı ise (α=8.25°) 80. İkisi arasında bariz bir fark var. Sorularım şunlar:
- Neden bu iki kanata tipi arasında bu kadar fark olması rağmen Model Uçaklarda NACA tipi kanatlar kullanılıyor?
- Kanat tiplerini karşılaştırmak için doğru değere mi bakıyorum?
- Ya da lift katsayısının (CL) yüksek olmasına bakıp "Güçlü bir motor ile sürtünme kuvvetini yenerim" diye mi düşünmeliyim?
- Kanatta aileron kullanmak yerine, tüm kanadı yukarı aşağı döndürmek ne kadar işe yarar?

Siteden seçtiğim kanatlar: AH-7-47-6, Eppler; E61, E62, E63, E71, E471, 58, 379, GOE; 395, 499, 804.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Selamünaleyküm. Şu sıralar bir model uçak yapmak için airfoiltools.com sitesinden kanat tiplerine bakıyordum. Araştırmaya naca XXXX tipi kanatlardan başlamıştım. Onlardan sonra sitedeki diğer kanat tiplerine baktım. Dikkatimi çeken birkaç durum oldu:
(Raynolds = 200.000, ncrit = 9)
1) eppler E61'in Max Cl/Cd oranı (α=4.75°) 112.5. naca 6412'nin maksimum Cl/Cd oranı ise (α=8.25°) 80. ikisi arasında bariz bir fark var. Sorularım şunlar:
- Neden bu iki kanata tipi arasında bu kadar fark olması rağmen model uçaklarda naca tipi kanatlar kullanılıyor?
- Kanat tiplerini karşılaştırmak için doğru değere mi bakıyorum?
- Ya da lift katsayısının (CL) yüksek olmasına bakıp "güçlü bir motor ile sürtünme kuvvetini yenerim" diye mi düşünmeliyim?
- Kanatta aileron kullanmak yerine, tüm kanadı yukarı aşağı döndürmek ne kadar işe yarar?

Siteden seçtiğim kanatlar: AH-7-47-6, eppler; E61, E62, E63, E71, E471, 58, 379, goe; 395, 499, 804.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. :)

Güzel bir soru sorulmuş ancak cevabı. Yok umarım yanıtın bulmuşsunuzdur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı