Rehber Modem Hat Değerleri

Modem arayüzünden hat değerleriniz nasıl, ne kadar hız alabilirim gibi kendinizce yorumlar yapmanızı sağlayabilirsiniz.

Not: ADSL kullanıyorsanız ADSL değerler için, VDSL kullanıyorsanız VDSL için değerlerdir. Kullanmadığınız bir yapının değerleri size ulaşmaz.

SNR Margin, kabaca size gelen sinyalin kalitesi diyebiliriz. Bunu bazen Noise Margin veya Gürültü Payı olarak modemlerin arayüzünde görebilirsiniz. SNR (Signal to Noise Raito) Asıl data sinyalinin kablodaki istenmeyen sinyallere (gürültü) oranıdır.

Telekom ile bizim aramızda kablo üzerinde data sinyali gelirken, kablo üzerinde dış etkenler nedeniyle oluşmuş diğer sinyallerden (gürültü) etkilenir. Bu etkilenme ne kazar az ise veya data sinyalinin gürültüye oranı ne kadar fazla ise sinyal o kadar kaliteli gelebiliyor demektir. Bu ne kadar fazla ise o kadar iyidir.

Modemlerin arayüzünde ise genelde SNR Margin değeri olur ("Receive Margin", "SNR", "Noise") ki bu da data sinyalinin bozulmaya başlamadan önceki tampon alanı belirtir, sonuç itibariyle bu değerin büyük olması bizim için iyidir.

  • 6db (desibel) ve altında modemininiz hiç buluşmaz. Dolayısı ile ADSL'i kullanamazsınız.
  • 7dB-10dB arası idare eder ancak gün içinde hatta oynamalar olursa tolere etmeyecektir (DSL sönüp hattan düşme ihtimali var)
  • 11dB-20dB İyi
  • 20dB-28dB Çok iyi
  • 29dB ve üstü ise mükemmel kabul edilir.

Kısacası 12db altında SNR değeri ciddi problem demek ve buna yapılabilecek fazla bir şey yok. Binanın girişinden (Telekom kablosunun binaya girdiği noktadan itibaren) kablonuzu kontrol etmek, yenilemek (cat5 kablo ile) fayda sağlayabilir.

SNR'yi düşüren bir çok etken vardır, santralden bize kadar gelen kablo üzerine etki eden elektrik motorları, yüksek gerilim hatları, aynı kablo demetinde bulunan başka ADSL ve diğer data hatları vs. vs. Biz telekom kablosuna zaten müdahale edemeyiz, ama binanın girişindeki telekom kutusundan itibaren biz sorumluyuz ve bir şeyler yapabiliriz. Öncelikle bu kutunun temiz bir şekilde olması, karmakarışık kablolar yerine alttaki gibi olması tercih edilir.

Evimizde ise paralel çekilmiş telefonlar ve fax cihazları, telefon prizinin temiz olmaması ve özellikle de ADSL splitter'ın kalitesiz veya bozuk olması SNR'yi etkileyebilir. En temiz yöntem evde telefon prizinden direkt modeme giriş yapıp (arada hiç bir şey olmadan, splitter dahi olmadan) SNR değerine bakmak ve SNR yükseliyorsa yani gelişme varsa, probleme yol açan paralel bağlantıyı, ek kabloları vs düzeltmek olmalıdır.(Mümkünse eve giren ilk kabloya bağlamak)

Attenuation veya zayıflama ise, ADSL sinyalinin telekom santralinden çıktıktan sonra bakır kablonun uzunluğuna ve kalitesine bağlı olarak zayıflamasını gösterir. Eviniz telekom santraline ne kadar uzaksa zayıflama artar ve alabileceğiniz maksimum hız düşer. Zayıflama yani Attenuation değerinin düşük olması bizim için iyidir.

  • 20dB ve altı mükemmel
  • 20dB-30dB iyi
  • 30dB-40dB idare eder
  • 40dB-50dB eh işte
  • 50dB-60dB zayıf, bağlantı sorunları olabilir
  • 60dB ve üstü bağlanamama ihtimaliniz çok yüksek.

Unutmamanız gereken şey, yüksek hızda bir bağlantı için attenuation ve SNR değerlerinin ikisinin de iyi olması gerektiğidir.

Tabii ki bu yazılanlar hep sizin ev ile telekom santrali arasındaki bağlantı hızıdır. Oysa sizin "internet hızı" diye değerlendireceğiniz hız daha bir çok değişkene bağlıdır. Telekomun iç şebekesi, bağlandığınız web sunucunun hızı gibi bir çok etken bulunmaktadır.

Kendi modemim üzerinden kısaca anlatım:

4526fbac-d708-4d89-8f74-66bba3edb824.PNG


Bölgedeki hız durumu için, TTNET , Süper Online, Türknet gibi İSS'lerin altyapı sorgulamasını kullabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
hat zayıflatmasının 102.3db olması çok aşırı yüksek değil midir?
Hatalı o. Değerlerde sıkıntı yok kullanmaya devam. Kutu değişimi etki edeceğini sanmıyorum ama stabiliteye katkısı olacaktır. Santral arasına yükseltici eklenmedikçe o hızdan yükseğini alamazsınız veya farklı bölgeden bir DSLAM kutusuna bağlantı olmazsa.
TürkNete ilettim, 2 gündür bekliyorum, fakat okuduğum kadarıyla Türk Telekom pek de ilgilenmiyormuş çok eski olmasıyla ve sanırım değiştirmiyormuş.
Evet. O tür işleri Türkiyede dikkat etmiyorlar arıza büyükse çok kişi mağdur oluyorsa anca öyle değişimi yapılabiliyor.
 
Hatalı o. Değerlerde sıkıntı yok kullanmaya devam. Kutu değişimi etki edeceğini sanmıyorum ama stabiliteye katkısı olacaktır. Santral arasına yükseltici eklenmedikçe o hızdan yükseğini alamazsınız veya farklı bölgeden bir DSLAM kutusuna bağlantı olmazsa.

Anladım hocam, çok teşekkür ederim. Türknet 77mbps alabilirsiniz diyince biraz heveslemiştim ama sanırım imkansız.

Evet. O tür işleri Türkiyede dikkat etmiyorlar arıza büyükse çok kişi mağdur oluyorsa anca öyle değişimi yapılabiliyor.

Öyleyse bizimkiyle hiç kimse ilgilenmez heralde, çünkü her bir kutuyu sadece 2 kişi kullanıyor. Bir bakayım eğer ekli ise ekini çıkarıp direkt bağlayayım dedim ama kutu çok karışık geldi, hiç internette gördüğüm gibi değildi, uğraşmaya çekindim. Yanıtlarınız için çok teşekkürler tekrardan.
 
Kutu açıkta değilse, rutubet sıvı alma imkansız gibi ise sorununuz santral uzaklığı ve kablodur.
Paranız varsa bir eektrikçi tutup kabloyu, dolaplar ankastre eski ise parasını verirseniz Telekom harici değiştirecektir zorlarsanız.
Telekom DSLAM arası kablo için sizin maalesef yapabileceğiniz bir şey yok başkan değilseniz :D
TürkNet için diyemem ama ISP sağlayıcılar genele sallama cevaplar verebiliyor abone kazanmak için.
 
Son düzenleme:
Kutu direkt olarak açıkta değil ama iyi bir şekilde kapatıldığını söyleyemem, duvarda delik açmışlar, üstünü yumurta kutusu gibi bir şeyle kapamışlar. İçi de örümcek ağlarıyla ve tozlarla dolu, hatta fotoğrafını da çekmiştim belki lazım olur diye:
20200811_180229_HDR.jpg

20200811_180153_HDR.jpg


Kutuya anca merdivenle ulaşım olduğu için çok iyi fotoğraf çekemedim, fakat kutu ayrıca yamuk duruyor, sanki sağ tarafından tam oturmamış gibi.

Ankastreden eve gelen kablo eski değil aslında, cat5e ile yeniletmiştim 4-5 sene önce.

Elektrikçiye gidip fiyat sorayım bakalım, eğer çok yüksek bir fiyat istemezse son çare değiştireceğim ama önce sanırım Türk Telekomu biraz kovalamak istiyorum.

Sallama cevap verdiklerini düşünmüyorum açıkcası, çünkü zaten aboneydim onlara, sadece altyapımın daha hızlı internet için müsait olup olmadığını sordum, direkt olarak hızlandırdılar zaten.

Cevaplarınız için tekrardan teşekkür ederim.
 
Oraya ulaşımın her zaman varsa, WD40 gibi veya kontak sprey ile kablo bağlantı yerlerine sıkarsanız iyi olur.
Elektrik olmasından dolayı WD40 belki riskli olabilir ama kontak olandan sıkabilirsiniz.
İçindeki toprakları filan kapaklarını iyice kapatın kapatırken de. Çok eski bu arada görseldeki ankastre.
Benim bahsettiğim DSLAM kutusu değil zaten o :)
 
Değerler sizce nasıl?
IDM ile testi yapın büyük boyutlu bir şey indirirken. Farklı bilgisayar filan bağlıysa etkileyebileceğini unutmayın.
Kablolarda sıkıntı var gibi ankastreden itibaren veya DSLAM kısmından. Bu sorunu çözerseniz daha yüksek hızlarına çıkabilirsiniz tarife değiştiğinizde.
 
Vaad edilen hızı alabilir miyim?
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    7,1 KB · Görüntüleme: 51
  • Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    8,8 KB · Görüntüleme: 66
Merhabalar, hat değerlerim bu şekilde. Benim buradaki sıkıntı yaşadığım nokta kesinlikle indirme hızlarındaki stabilsizlik ile alakalı. 100 Mbps'a kadar gerçek sınırsız paketine üye oldum Millenicom'a ancak acaba 50 Mbps'lık bir paket tercih etseydim daha mı iyi olurdu? 100 Mbps'a kadar paket aldığım için mi bu kadar zayıf olabilir hat değerlerim yoksa tesisat kaynaklı da olabilir mi sizce? Kutu baya eski bu arada. VDSL2 Altyapısı sanırım daha bu sene gelmiş bulunduğum noktaya. Zaten şu anlık deneme amaçlı kullanıyorum. Eğer bu hızlardan memnun kalmazsam, birde TürkNet deneyeceğim.
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot_2020-09-08-17-10-48-054_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2020-09-08-17-10-48-054_com.android.chrome.jpg
    103,1 KB · Görüntüleme: 67

Yeni konular

Geri
Yukarı