Modem ve router arasındaki fark nedir?

231981

Kilopat
Makaleler
1
Arkadaşlar ilk defa fiber internet kullanıyorum. 2 ay oldu. ISS Netspeed ama fiber paketler de ücretsiz modem verildiği için Türk Telekom ekipleri Vestel DGW9000 isimli bu Router'i takıp gittiler. Çöpe atmamak için zor tutuyorum kendimi. Çok kötü bir router. Çin malı üstüne marka basılmış 1-2 dolarlık ürünlere benziyor. Bunu değiştirmek istiyorum. Sebebi ise lan portları 100Mbps sınırlı. Wi-Fi'de 5GHz ile hız testi yaptığım zaman 100Mbps fiber paketim de 120mbpbs hızları alıyorum. Kablolu da portlar 100Mbps olduğu için Wi-Fi'den daha yavaş çalışıyor. Bu durum da rahatsız ediyor beni. Benim şimdi modem mi almam gerekiyor yoksa router mi? Bu ikisi arasında ki farkı anlamadım ben pek. Binada ki fiber kutusundan gelen kablo GPON cihazına bağlı. GPON cihazına takılı olan lan kablosunun diğer ucu da routerde ki WAN portuna geliyor. İkinci bir lan kablosu routerden anakartımın lan portuna takıp bu şekilde kullanıyorum. Yani sorun yok buraya kadar. Bana bu şekilde kullanabileceğim sorun çıkartmayacak özellikle de lan portları Gbps destekli bir cihaz önerebilir misiniz?

Arkadaşlar ilk defa fiber internet kullanıyorum. 2 ay oldu. ISS Netspeed ama fiber paketler de ücretsiz modem verildiği için Türk Telekom ekipleri Vestel DGW9000 isimli bu Router'i takıp gittiler. Çöpe atmamak için zor tutuyorum kendimi. Çok kötü bir router. Çin malı üstüne marka basılmış 1-2 dolarlık ürünlere benziyor. Bunu değiştirmek istiyorum. Sebebi ise lan portları 100Mbps sınırlı. Wi-Fi'de 5GHz ile hız testi yaptığım zaman 100Mbps fiber paketim de 120mbpbs hızları alıyorum. Kablolu da portlar 100Mbps olduğu için Wi-Fi'den daha yavaş çalışıyor. Bu durum da rahatsız ediyor beni. Benim şimdi modem mi almam gerekiyor yoksa router mi? Bu ikisi arasında ki farkı anlamadım ben pek. Binada ki fiber kutusundan gelen kablo GPON cihazına bağlı. GPON cihazına takılı olan lan kablosunun diğer ucu da routerde ki WAN portuna geliyor. İkinci bir lan kablosu routerden anakartımın lan portuna takıp bu şekilde kullanıyorum. Yani sorun yok buraya kadar. Bana bu şekilde kullanabileceğim sorun çıkartmayacak özellikle de lan portları Gbps destekli bir cihaz önerebilir misiniz?
Taktıkları router'ı değiştirmek istiyorsan sadece router alman yeterli . Modemden memnunsan .

https://www.amazon.com.tr/dp/B096TT...=epey-21&th=1&psc=1&_encoding=UTF8&aff_sub4=1 Bu modem fakat router olarakta kullana bilirsiniz .

Keenetic Hero DSL KN-2410-01TR AC1300 4x5dBi Cloud VPN Dualcore MU-MIMO 2xUSB Gigabit VDSL2/ADSL2+ Fiber Mesh WiFi Modem Router : Amazon.com.tr: Bilgisayar Birde bu var .

Son düzenleme:

Modem yok elimde sadece bu cihazı takıp gittiler. Router bu arada. Demek ki sadece router alsam yeterli o zaman.

Hocam sizin internetimiz'in direkt bağlı olduğu modem var bir de router var doğru mudur?

Modem yok hocam. GPON cihazı ve router var. Google'dan bulduğum bir resim bu. Bu sistemin aynısı şu an bende ki. Sistem bunun aynısı. Sadece modem farklı öyle hayal et. Yanında ki şu ufak cihaz var GPON deniyor bir de onun yanında böyle bir router var.

x5_1032286060u87.jpg

Yanlış bilgi (Modem, xDSL altyapılarda telefon kablosunu kullanabilmek için kullanılır.)
Modem yok hocam. GPON cihazı ve router var. Google'dan bulduğum bir resim bu. Bu sistemin aynısı şu an bende ki. Sistem bunun aynısı. Sadece modem farklı öyle hayal et. Yanında ki şu ufak cihaz var GPON deniyor bir de onun yanında böyle bir router var.

x5_1032286060u87.jpg

Onu biliyorum hocam ben bunlardan extra bir de routerınız var sandım çünkü o router değil şu an modem olarak ağ sağlayıcısı olarak kullanıyorsunuz onu. Siz bunu mu değiştirmek istiyorsunuz yoksa yeni bir modem mi almak istiyorsunuz? Extra bir router alırsanız sizin bir ucunu modeme bağlayıp sinyal genişletici olarak kullanmış olacaksınız genelde büyük evlerde kullanılıyor. Router'da sadece lan portları olur modemde ise ağ sağlayıcısının size yolladığı interneti bağlaya bileceğiniz portta bulunuyor. Eğer aktif olarak kullandığınız modemi değiştirmek ve gigabit lan portu ile internet kullanmak istiyorsanız.
Biraz daha bütçeniz varsa bunu öneriyorum.

x5_1032286060u87.jpg

Anlayacağınız Router'da o yeşil kabloyu bağladığınız port olmaz (Edit: xDSL portu olmaz, WAN portu olur.) o yüzden genelde ucuz olur fiyatları. Sadece lan kablosu ile evin çekmeyen yerine bağlarsınız sinyal güçlenir esprisi budu yani Router'ın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Onu biliyorum hocam ben bunlardan extra bir de routerınız var sandım çünkü o router değil şu an modem olarak ağ sağlayıcısı olarak kullanıyorsunuz onu. Siz bunu mu değiştirmek istiyorsunuz yoksa yeni bir modem mi almak istiyorsunuz? Extra bir router alırsanız sizin bir ucunu modeme bağlayıp sinyal genişletici olarak kullanmış olacaksınız genelde büyük evlerde kullanılıyor. Router'da sadece lan portları olur modemde ise ağ sağlayıcısının size yolladığı interneti bağlaya bileceğiniz portta bulunuyor. Eğer aktif olarak kullandığınız modemi değiştirmek ve gigabit lan portu ile internet kullanmak istiyorsanız.
Biraz daha bütçeniz varsa bunu öneriyorum.

Anlayacağınız Router'da o yeşil kabloyu bağladığınız port olmaz o yüzden genelde ucuz olur fiyatları sadece lan kablosu ile evin çekmeyen yerine bağlarsınız sinyal güçlenir esprisi budu yani Router'ın.

Hocam bu router modem değil ki. Her yerde araştırdım router bu. Neyse hocam ben daha bilgili arkadaşların önerilerini bekleyeyim en iyisi. Teşekkür ederim.

Hocam bu router modem değil ki. Her yerde araştırdım router bu. Neyse hocam ben daha bilgili arkadaşların önerilerini bekleyeyim en iyisi. Teşekkür ederim.

Modemler router olarak kullanılabilir ama router modem olarak kullanılamaz bunu da araştırmanı öneririm. Ben teşekkür ederim.

Kusura bakma GPON cihazının olduğunu görmemişim sadece modem olarak kendi modemini attığını düşündüm. Router alman yeterli olacaktır ama Modemi'de router olarak kullanabilirsin bunu anlatmaya çalıştım. Yani router daha ucuz olduğu için alabilirsin ama daha cuzua bir modem bulursan bunu da router olarak kullanabilirsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Modemler router olarak kullanılabilir ama router modem olarak kullanılamaz bunu da araştırmanı öneririm. Ben teşekkür ederim.

Hocam modem alsam bile router olarak kullanacağım için modem özelliğini zaten kafadan kullanamıyorum. Bunu da biliyor olmanız lazım. O ufak cihazdan gelen lan kablosunu Router'a taktığım zaman zaten internet erişimim açılıyor. Geriye sadece ikinci lan kablosu ile Router'dan PC de ki lan portuna kablo takmak kalıyor. Ayrıca bu da Router'ın arayüzü;

router.jpg

Router yazıyor zaten. Benim portları gigabit destekli bir router alıp interneti onunla kullanmam lazım. Bu Vestel Routeri'de salona koyup Wi-Fi için kullanacağım. Amacım bu. Modem alsam zaten işimi görmeyecek ki mecburen router almam lazım.

Modem, xDSL altyapılarda telefon kablosunu kullanılabilecek bir sinyale çevirmek için kullanılır.
Fiber altyapıda modeme en yakın cihaz ONT'dir, fiber kablosunu Ethernet'e dönüştürür.
(GPON dediğiniz cihazın doğru ismi ONT.)

Daha sonra ONT veya modemden gelen sinyal routera aktarılıp internete bağlanılır.
xDSL altyapıda modem, router ve Wi-Fi AP üçü bir arada tek bir cihaz veriyorlar, bunda modem deme alışkanlığı var.
Fiber altyapıda ise router ve Wi-Fi AP ikisi bir arada tek bir cihaz verilir, buna da router deme alışkanlığı var.
Fiber altyapıda ayrı bir ONT yerine ONT, router ve Wi-Fi AP üçü bir arada tek bir cihaz da verebiliyorlar.

Fiber altyapıda modem kullanamazsınız.
Bazı kombo modem cihazlarının modem özelliği devre dışı bırakılıp WAN portu ile sadece router ve Wi-Fi AP özellikleri kullanılabiliyor, bu modem kombo cihazlarını kullanabilirsiniz.
Routerlar da router ve Wi-Fi AP ikisi bir arada tek bir cihaz olarak satılıyor genellikle.
Kombo router cihazlarının da router özelliğini devre dışı bırakıp sadece Wi-Fi AP, yani Wi-Fi dağıtıcı olarak kullanabilirsiniz.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı