Modern tasarımlı Linux dağıtımı önerisi

Fedora ile Plasma'yı gördüğümde şok olmuştum. Bir dağıtım bir arayüzü nasıl bu kadar kötü paketleyebilir merak ediyorum.

Plasma'yı aylardır kullanıyorum ve sorun yaşamıyorum.

Plasma'yı kullanmanın en iyi yolu KDE Neon olabilir. Doğrudan geliştiricisinin elinden ve dağıtımından.

Hocam KDE Neon ne kadar RAM tüketiyor? Ayrıca stabilite kullandığı RAM ile ölçülmüyor benim gözümde.

Hocam KDE Neon ne kadar RAM tüketiyor?

1727464660962.png

Ayrıca stabilite kullandığı RAM ile ölçülmüyor benim gözümde.

Stabilite konusunda haklısınız ama kullanmamak için gayet geçerli ve güzel sebepler var.
Unutmadan yine de hiçbir şey işletim sistemini kurar kurmaz boşta o kadar çok RAM kullanmasını açıklayamaz. Hele ki dün Alpine OS ile plasma 6'nın 700 MB kullandığını gördükten sonra.

Eki Görüntüle 2318612

Haklısınız ama kullanmamak için gayet geçerli ve güzel sebepler var.
Unutmadan yine de hiçbir şey işletim sistemini kurar kurmaz boşta o kadar çok RAM kullanmasını açıklayamaz. Hele ki dün Alpine OS ile plasma 6'nın 700 MB kullandığını gördükten sonra.

Hocam bende boşta 1.7GB kullanıyor. Aradaki 800 MB'lık farkı Fedora ile birlikte gelen selinux ve firewalld gibi hizmetlere bağlıyorum ben. Benim için çok bir şey değişmiyor fakat elbette ki KDE, KDE Neon ile daha optimize çalışır. İnternette araştırarak Fedora'nın birçok konuda stabiliteyi çok iyi sağladığını görebilirsiniz. Amaç sadece KDE kullanmak ise tabiki KDE Neon tercih edilmeli.

ae3b0fa8-4d9a-4b54-982d-69c768dcf75f.jpeg

Hocam bende boşta 1.7GB kullanıyor. Aradaki 800 MB'lık farkı Fedora ile birlikte gelen selinux ve firewalld gibi hizmetlere bağlıyorum ben.

Eğer bunları elle kapattıktan sonra paylaşıyor iseniz bu verileri bunlar benim paylaştığım gibi vanilla olmuyor.

İnternette araştırarak Fedora'nın birçok konuda stabiliteyi çok iyi sağladığını görebilirsiniz.

Fedora'nın iyi bir stabil ortam sunduğunu biliyorum ama bu karşısında yaptıkları ile kapatılabilecek bir şey değil.
Eğer Fedora gibi stabil bir ortam sağlayan başka dağıtım olmasaydı belki biraz daha şansı olurdu ama Fedora'dan daha iyi bir dağıtım var. Konu içerisinde önerdiğim Tumbleweed hem stabiliteyi hem de hızlı güncellemeleri Fedora'dan daha iyi veriyor ve yuvarlanan sürüm olduğu için Fedora gibi sürüm yükseltme güncellemeleri yok.

Fedora'dan neden bu kadar rahatsızsın der isen çok büyük bir kısmı koduna sadece para vererek erişebildiğimiz RHEL için test ortamı olarak görev yapması. Kısacası topluluktan faydalanan bir dağıtım.
Bir de Fedora önerdiğim kimseye kurduktan sonra karşılaşacağı 5GB güncellemeyi açıkayamam.
Ve kendinizde farkındasınızdır SELinux herkes için uygun bir güvenlik katmanı değil.

Eğer bunları elle kapattıktan sonra paylaşıyor iseniz bu verileri bunlar benim paylaştığım gibi vanilla olmuyor.
Hiçbirşey kapatmadım hocam. Sistemi normal kullanımda açtığım gibi terminalden ekran görüntüsü alıp sizinle paylaştım.

Fedora'nın iyi bir stabil ortam sunduğunu biliyorum ama bu karşısında yaptıkları ile kapatılabilecek bir şey değil.
Eğer Fedora gibi stabil bir ortam sağlayan başka dağıtım olmasaydı belki biraz daha şansı olurdu ama Fedora'dan daha iyi bir dağıtım var. Konu içerisinde önerdiğim Tumbleweed hem stabiliteyi hem de hızlı güncellemeleri Fedora'dan daha iyi veriyor ve yuvarlanan sürüm olduğu için Fedora gibi sürüm yükseltme güncellemeleri yok.
Hocam hızlı bir şekilde güncelleme almak istesem zaten Arch Linux kullanırım. Dağıtımları yarıştırmanın bir manası yok. Hepsi açık kaynağa hizmet ediyor.

Fedora'dan neden bu kadar rahatsızsın der isen çok büyük bir kısmı koduna sadece para vererek erişebildiğimiz RHEL için test ortamı olarak görev yapması. Kısacası topluluktan faydalanan bir dağıtım.
Bir de Fedora önerdiğim kimseye kurduktan sonra karşılaşacağı 5GB güncellemeyi açıkayamam.
Ve kendinizde farkındasınızdır SELinux herkes için uygun bir güvenlik katmanı değil.
Evet Fedora RHEL için test ortamı sunmakta, RHEL'in aldığı kararları ben de benimsemiyorum fakat Fedora tamamen ayrı bir dağıtım. Ben Fedora kurduktan (genelde 1.8GB oluyor kurulum) sonra hiç 5GB kadar büyük bir güncelleme almadım, hatta hiç güncelleme almadım. Bunun sebebi Fedora Everything ile kuruyor olmam. Önerdiğiniz arkadaş muhtemelen eski bir ISO kullanmış olmalı. Son eleştirinize de gelecek olursam evet SELinux herkese uyan bir güvenlik protokolü değil.

Fakat zaten ben bu konuda Fedora kullanılmalı demedim, ki konu dağıtımdan bağımsız zaten. Ben KDE'nin stabilite sorunları olduğunu yazan arkadaşa Fedora'nın bu sorunu 40 sürümünde çözdüğünü ifade ettim. Siz RHEL'e fazla sinir olmuş olacaksınız ki Fedora'yı görür görmez sinirlendiniz :) Gerek yok böyle tartışmalara hocam. Ayrıca konu sahibi arkadaş KDE ile birlikte kullanmak için dağıtım sormuş, konuyu size bırakıyorum hocam. İyi sosyaller.

Fakat zaten ben bu konuda Fedora kullanılmalı demedim, ki konu dağıtımdan bağımsız zaten. Ben KDE'nin stabilite sorunları olduğunu yazan arkadaşa Fedora'nın bu sorunu 40 sürümünde çözdüğünü ifade ettim. Siz RHEL'e fazla sinir olmuş olacaksınız ki Fedora'yı görür görmez sinirlendiniz :) Gerek yok böyle tartışmalara hocam. Ayrıca konu sahibi arkadaş KDE ile birlikte kullanmak için dağıtım sormuş, konuyu size bırakıyorum hocam. İyi sosyaller.
Evet RedHat'ın var olduğu işlerin genelini sevmiyorum varlıkları bu topluluğa faydalı değil. Fikirlerinizin bazılarına katılmasamda uzatmamaya katılıyorum iyi sosyaller.
Bu arada OpenSUSE'ye biraz şans vermeni öneririm baya sağlamlar.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı