Çözüldü Monster A5 v5.2 Legacy kurulum nasıl UEFI'ye çevrilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

yigithankoroglu

Decapat
Arkadaşlar merhabalar. 6 yıllık Monster A5 v5.2 model laptop'ımın HDD arıza yaptı ve BIOS güncellemesi falan yaptırmıştım servise, onlar kayboldu. İlk aldığım halindeki BIOS'a döndü. Bilgisayarcıya yeni HDD taktırdım, sağ olsun Windows'u kurmuş öyle teslim etti ancak legacy kurmuş. Bende UEFI USB flash bellek vard,ı format atayım dedim ancak C'yi biçimlendirmeden direkt devam ettim kurulum yaparken. Ve ne göreyim Windows logosuyla başladı laptopun kurulumu UEFI olmadı. Sanırım C'yi biçimlendirmem gerekiyordu ya da BIOS ayarları fabrika ayarlarına döndüğünden BIOS'tan bir şeylerle oynamam mı gerekiyor anlayamadım.

Hiç BIOS ayarlarından anlamam sadece format atmayı biliyorum. Sizin yardımınıza göre bugün tekrar format atacağım gene legacy kurulum kurmak istemem ve çok uzun sürdü, beklerken bunadım. Yaklaşık 1-1.5 saat sonunda masaüstüne ulaşabildim. SSD olan diğer laptopuma format atmak abartısız 7-8 dakika sürüyor. Ama legacy kurulumun da yavaşlattığını düşünüyorum. Ne yapmalıyım UEFI'ye dönmek için?

i7 5700HQ
GTX 960M
1TB HDD 5400RPM

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Arkadaşlar merhabalar. 6 yıllık Monster A5 v5.2 model laptop'ımın HDD arıza yaptı ve BIOS güncellemesi falan yaptırmıştım servise, onlar kayboldu. İlk aldığım halindeki BIOS'a döndü. Bilgisayarcıya yeni HDD taktırdım, sağ olsun Windows'u kurmuş öyle teslim etti ancak legacy kurmuş. Bende UEFI USB flash bellek vard,ı format atayım dedim ancak C'yi biçimlendirmeden direkt devam ettim kurulum yaparken. Ve ne göreyim Windows logosuyla başladı laptopun kurulumu UEFI olmadı. Sanırım C'yi biçimlendirmem gerekiyordu ya da BIOS ayarları fabrika ayarlarına döndüğünden BIOS'tan bir şeylerle oynamam mı gerekiyor anlayamadım.

Hiç BIOS ayarlarından anlamam sadece format atmayı biliyorum. Sizin yardımınıza göre bugün tekrar format atacağım gene legacy kurulum kurmak istemem ve çok uzun sürdü, beklerken bunadım. Yaklaşık 1-1.5 saat sonunda masaüstüne ulaşabildim. SSD olan diğer laptopuma format atmak abartısız 7-8 dakika sürüyor. Ama legacy kurulumun da yavaşlattığını düşünüyorum. Ne yapmalıyım UEFI'ye dönmek için?

i7 5700HQ
GTX 960M
1TB HDD 5400RPM
1. HDD arızası BIOS güncellemesini geri almaz. En fazla BIOS ayarları varsayılan değerlere dönmüş veya döndürülmüştür.
2. Şu hiçbir şeyden anlamayan bilgisayarcıların Legacy aşkını anlamak mümkün değil. Adamlar, kendi haline bıraksan UEFI kuracak makineye Legacy kuruyor. Üstelik BIOS ayarlarını da Legacy'ye göre ayarlayarak.
3. HDD'nin sadece "C:" bölümünü biçimleseniz de biçimlemeseniz de bu şekilde UEFI kurulum yapamazsınız. Öncelikle BIOS'a girerek Boot modunu UEFI olarak değiştirmeli ve
buradaki
rehbere göre UEFI kuruluma uygun bir USB bellek hazırlamalısınız. Ayrıca Legacy kurulumlarda diskin bölüm tablosu MBR olarak belirlendiğinden kurulum ekranında bütün bölümleri silmeli ve diskin bölüm tablosunu GPT'ye dönüştürerek kurulum yapmalısınız.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kurulum için video'yu izleyebilirsiniz. Ayrıca eğer sistemde sadece HDD takılıysa ve diskin tamamını silmeniz bir sorun oluşturmayacaksa aşağıdaki komutlarla diski GPT'ye dönüştürebilirsiniz.
BIOS'taki Boot modunu UEFI olarak değiştirdiğinizi ve rehbere göre USB bellek hazırladığınızı var sayıyorum. Ayrıca kurulum esnasında USB 3.0 portunu kullanın.
1. Kurulumu başlatın ve disk biçimleme ekranına kadar ilerleyin.
2. Disk bölümlerinin göründüğü ekranda Shift+F10 yapın ve Komut İstemi penceresini çağırın.
3. Eğer sisteminizde sadece HDD varsa aşağıdaki komutları aynen yazın. Her komuttan sonra Enter yapmayı unutmayın.
Uyarı: Bu komutlar HDD üzerindeki tüm bölümleri silecektir. Verilerinizi almayı unutmayın.
Kod:
diskpart
Bu komutla Diskpart aracını çağırdınız.
Kod:
list disk
Bu komutla disklerinizi listelediniz. Boyutlarına göre hangi disk numarasının HDD olduğunu anlayabilirsiniz.
Kod:
select disk 0
Bu komutla 0 numaralı diski seçmiş oldunuz. Siz 0 yerine HDD'nin almış olduğu disk numarasını yazmalısınız. Eğer sisteminizde başka bir disk yoksa HDD disk numarası 0 olacaktır.
Kod:
clean
Bu komutla diskinizi temizlemiş oldunuz.
Kod:
convert gpt
Bu komutla diskinizi GPT formatına dönüştürmüş oldunuz.
Kod:
exit
Bu komutla Diskpart aracından çıkış yapmış oldunuz.
Kod:
exit
Bu komutla Komut İstemi penceresinden çıkmış oldunuz.
İki defa exit komutunu girdiğinizde Komut İstemi penceresinden çıkmış olacaksınız. Şu anda diskinizin eski halini görüntülüyorsunuz. "Yenile" butonuna tıklayın ve diskinizin yeni halini görün. Artık diskinizi kafanıza göre bölümleyebilirsiniz.
Kolay gelsin.

i7 5700HQ
GTX 960M
1TB HDD 5400RPM
1. HDD arızası BIOS güncellemesini geri almaz. En fazla BIOS ayarları varsayılan değerlere dönmüş veya döndürülmüştür.
2. Şu hiçbir şeyden anlamayan bilgisayarcıların Legacy aşkını anlamak mümkün değil. Adamlar, kendi haline bıraksan UEFI kuracak makineye Legacy kuruyor. Üstelik BIOS ayarlarını da Legacy'ye göre ayarlayarak.
3. HDD'nin sadece "C:" bölümünü biçimleseniz de biçimlemeseniz de bu şekilde UEFI kurulum yapamazsınız. Öncelikle BIOS'a girerek Boot modunu UEFI olarak değiştirmeli ve
buradaki
rehbere göre UEFI kuruluma uygun bir USB bellek hazırlamalısınız. Ayrıca Legacy kurulumlarda diskin bölüm tablosu MBR olarak belirlendiğinden kurulum ekranında bütün bölümleri silmeli ve diskin bölüm tablosunu GPT'ye dönüştürerek kurulum yapmalısınız.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Kurulum için video'yu izleyebilirsiniz. Ayrıca eğer sistemde sadece HDD takılıysa ve diskin tamamını silmeniz bir sorun oluşturmayacaksa aşağıdaki komutlarla diski GPT'ye dönüştürebilirsiniz.
BIOS'taki Boot modunu UEFI olarak değiştirdiğinizi ve rehbere göre USB bellek hazırladığınızı var sayıyorum. Ayrıca kurulum esnasında USB 3.0 portunu kullanın.
1. Kurulumu başlatın ve disk biçimleme ekranına kadar ilerleyin.
2. Disk bölümlerinin göründüğü ekranda Shift+F10 yapın ve Komut İstemi penceresini çağırın.
3. Eğer sisteminizde sadece HDD varsa aşağıdaki komutları aynen yazın. Her komuttan sonra Enter yapmayı unutmayın.
Uyarı: Bu komutlar HDD üzerindeki tüm bölümleri silecektir. Verilerinizi almayı unutmayın.
Kod:
diskpart
Bu komutla Diskpart aracını çağırdınız.
Kod:
list disk
Bu komutla disklerinizi listelediniz. Boyutlarına göre hangi disk numarasının HDD olduğunu anlayabilirsiniz.
Kod:
select disk 0
Bu komutla 0 numaralı diski seçmiş oldunuz. Siz 0 yerine HDD'nin almış olduğu disk numarasını yazmalısınız. Eğer sisteminizde başka bir disk yoksa HDD disk numarası 0 olacaktır.
Kod:
clean
Kod:
convert gpt
Kod:
exit
Bu komutla Diskpart aracından çıkış yapmış oldunuz.
Kod:
exit
Bu komutla Komut İstemi penceresinden çıkmış oldunuz.
İki defa exit komutunu girdiğinizde Komut İstemi penceresinden çıkmış olacaksınız. Şu anda diskinizin eski halini görüntülüyorsunuz. "Yenile" butonuna tıklayın ve diskinizin yeni halini görün. Artık diskinizi kafanıza göre bölümleyebilirsiniz.
Kolay gelsin.

Çözüm
2. şu hiçbir şeyden anlamayan bilgisayarcıların legacy aşkını anlamak mümkün değil. Adamlar, kendi haline bıraksan UEFI kuracak makineye legacy kuruyor. Üstelik BIOS ayarlarını da Legacy'ye göre ayarlayarak.
3. HDD'nin sadece "C:" bölümünü biçimleseniz de biçimlemeseniz de bu şekilde UEFI kurulum yapamazsınız. Öncelikle BIOS'a girerek Boot modunu UEFI olarak değiştirmeli ve.
buradaki
Rehbere göre UEFI kuruluma uygun bir USB bellek hazırlamalısınız. Ayrıca legacy kurulumlarda diskin bölüm tablosu MBR olarak belirlendiğinden kurulum ekranında bütün bölümleri silmeli ve diskin bölüm tablosunu GPT'ye dönüştürerek kurulum yapmalısınız.

Kurulum için Video'yu izleyebilirsiniz. Ayrıca eğer sistemde sadece HDD takılıysa ve diskin tamamını silmeniz bir sorun oluşturmayacaksa aşağıdaki komutlarla diski GPT'ye dönüştürebilirsiniz.
1. kurulumu başlatın ve disk biçimleme ekranına kadar ilerleyin.
2. disk bölümlerinin göründüğü ekranda Shift+F10 yapın ve komut istemi penceresini çağırın.
3. eğer sisteminizde sadece HDD varsa aşağıdaki komutları aynen yazın. Her komuttan sonra enter yapmayı unutmayın.
Kod:
Diskpart.
Bu komutla diskpart aracını çağırdınız.
Kod:
List disk.
Kod:
Select disk 0
Kod:
Clean.
Kod:
Convert GPT.
Kod:
Exit.
Bu komutla diskpart aracından çıkış yapmış oldunuz.
Kod:
Exit.
Bu komutla komut istemi penceresinden çıkmış oldunuz.
İki defa exit komutunu girdiğinizde komut istemi penceresinden çıkmış olacaksınız. Şu anda diskinizin eski halini görüntülüyorsunuz. "yenile" butonuna tıklayın ve diskinizin yeni halini görün. Artık diskinizi kafanıza göre bölümleyebilirsiniz.
Kolay gelsin.

Hocam evet normalde 2.el aldığım 1 yıllık monstera da legacy kurmuşlardı. Ben UEFI USB ile UEFI'ye çevirmiştim. Disk biçimlendirme ekranında bir hata veriyordu. Windows bu sürücüye kurulamaz diye ve dediğiniz komutları CMD'ye yazıyordum düzeliyordu. Bende şu an o hata çıkmıyor çıkması lazım aslında ama işlem devam ediyor ve legacy kurulum başlıyor. BIOS'ta Boot mode diye bir seçenek bulamadım? Nasıl yapacağım?

Hocam evet normalde 2.el aldığım 1 yıllık monstera da legacy kurmuşlardı. Ben UEFI USB ile UEFI'ye çevirmiştim. Disk biçimlendirme ekranında bir hata veriyordu. Windows bu sürücüye kurulamaz diye ve dediğiniz komutları CMD'ye yazıyordum düzeliyordu. Bende şu an o hata çıkmıyor çıkması lazım aslında ama işlem devam ediyor ve legacy kurulum başlıyor. BIOS'ta UEFI mode diye bir seçenek bulamadım? Nasıl yapacağım?

UEFI USB hazır o konuda sıkıntı yok zaten. UEFI USB ile yapmaya çalışıyorum ama dediğiniz gibi BIOS'u UEFI'ye çevirmek lazım sanırım. Bende Boot mode diye bir seçenek yok. UEFI settings var sadece oraya mı girmeliyim?

Son düzenleme:
Hocam evet normalde 2.el aldığım 1 yıllık monstera da legacy kurmuşlardı. Ben UEFI USB ile UEFI'ye çevirmiştim. Disk biçimlendirme ekranında bir hata veriyordu. Windows bu sürücüye kurulamaz diye ve dediğiniz komutları CMD'ye yazıyordum düzeliyordu. Bende şu an o hata çıkmıyor çıkması lazım aslında ama işlem devam ediyor ve legacy kurulum başlıyor. BIOS'ta Boot mode diye bir seçenek bulamadım? Nasıl yapacağım?

UEFI USB hazır o konuda sıkıntı yok zaten. UEFI USB ile yapmaya çalışıyorum ama dediğiniz gibi BIOS'u UEFI'ye çevirmek lazım sanırım. Bende Boot mode diye bir seçenek yok. UEFI settings var sadece oraya mı girmeliyim?
Tamam, UEFI settings (UEFI seçenekleri) menüsüne girerek UEFI support (UEFI desteği)bölümünü Enabled (aktif) yapmayı deneyin. Menü adları farklı olabilir ama UEFI desteğini aktifleştirmelisiniz.

Tamamdır hallettim hocam yazmayı unutmuşum. UEFI settinge girip UEFI Boot'u enabled yaptım ve komutları yazdım temiz kurulum yaptım UEFI olarak. Bilgisayarcım sağ olsun özellikle disabled yapmış :D
Çözüldüğüne sevindim. Çözüldü olarak işaretleyebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Nereden çözüldü işaretleyeceğim? Göremedim.
Çözüm olarak düşündüğünüz mesajın yanında çözüm butonu olması gerekiyor. Doğrusunu isterseniz ben de tam hatırlamıyorum. Moderasyon ekibi işaretlerse güzel olur.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı