Monster Abra laptop 90 dereceyi görüyor

370040

Hectopat
Evet arkadaşlar, uzun zaman önce bu laptoptan performans beklemeyi bıraktım. Ancak hâlâ içime oturmuş durumda. Şu an 30-35 bin lira bandında satılan laptopların muadili bir paraya almıştım. Oyuncu laptopu olmasına rağmen 5 yıllık süreçte bana hiç ama hiç oyun oynatmadı. GTX 1650 ekran kartı ve i5 10. nesil işlemcisi var. Çok iyi olmasa da fena sayılmaz. Zaten AAA oyun sevdalısı biri değilim; LoL'ü 80 FPS'e sabitleyip oynuyorum. Ancak inanın şikayet bile etmiyorum çünkü asıl büyük sorun, laptop cayır cayır yanıyor. YouTube üzerinden video izlerken 60 derecelerde takılıyor. COD: World at War gibi eski bir oyunda bile sıcaklıklar 85-90 derece arasında geziyor.

İşin asıl saçmalığı ise, fanlar %35 de çalışsa %100 de çalışsa sıcaklıkta neredeyse hiç değişim olmuyor. 1-2 derece belki... Evet, bakımını kaç defa yaptırdım ama değişim yok. Aldığım günden beri aynı. Laptop eskidiği için olan bir problem de değil. O yüzden fanları bile açmayı bıraktım. En dandik oyunda bile 90 derece olur mu ya bir laptop? 2007’de çıkan bir oyunu 90 derecede oynatmak nasıl bir saçmalıktır? Hayır, daha fazla güç gerektiren bir oyun indirdiğim zaman korkumdan hemen kapatıyorum. 90 dereceleri aşıyor. Ve bu söylediklerim undervolt yapılmış ve sessiz modda çalışan hâli! Clock hızını full yapsam, eğlence moduna alsam herhalde 100'lere doğru uçuşa geçecek bilgisayar.
Screenshot 2025-04-11 152020.png

Not: Anlık screenshot aldığım için cpu %67 kullanım gözükmüş olarak ama normalde oyundayken %30 civarı kullanımda ve watt daha düşük çekiyor.

Çözümler için denediklerim:

• Güç ayarlarından %100 kullanım oranını %97’ye çekmek
  • Kontrol merkezinden sessiz moda almak
  • ThrottleStop ile undervolt yapmak (0.7V civarında çalışıyor)
  • Bakıma vermek (en son geçen sene verdim, sonuç yine aynıydı)
  • Müşteri hizmetlerine yazmak (klasik “98 dereceye kadar normal” cevabı geldi)

İnanın satmaya bile çekiniyorum. Alan kişi "gaming laptop" diye alacak çünkü ve en basit oyunlarda bile cayır cayır yandığı için satmaya bile utanıyorum. Alan kişiye yazık olur diye düşünüyorum. Laptop’un tek iyi yanı IPS ekranı olması. En azından film izletebiliyor. Şimdi ben ne yapmalıyım? Kaderime mi küseyim?

Son düzenleme:
Aynı laptop bende var ilk 2 yıl benim pc de 90 derecenin altına inmezdi şimdi 80 derecenin pek üstüne çıkmıyor. Çıksa bile 2 dakika sonra tekrar 80 leri görebiliyorum. Öncelikle hiç inancım olmayan laptop standı kullanmaya başladım ama metal olanlardan öyle dandik plastiklerden değil (Standın fanını kullanmıyorum o fanlar bi işe yaramıyor). Ayrıca termal macunumu değiştirdim. Kimse yanlış anlamasın ama o kendine bilgisayarcı diyen sahte insanlar merdiven altı ucuz macunlar kullanıyor ve işlemcinin üstüne macunu iyi sıkmıyorlar.

Özet olarak tavsiyem Metal bir stand al (Fan önemli değil), Bilgisayarına bugüne kadar hiç bakım yapılmadı sen yapıldı sanıyorsun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı