İnceleme Monster Tulpar T7 20.4

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Daha önce Monster 20.4 ile ilgili ilk izlenimlerimi paylaşmıştım. Artık bir incelemesini yapabilecek kıvama geldiğimi düşünüyorum.

Öncelikle neden 20.4?

Bunun en büyük nedeni 17.3 ekrana sahip FHD olan ve 130W Max-P ekran kartının olması benim için en önemli tercihti. Monster'ın kendi sayfasından yukarıdaki özellikleri girdiğinizde bu özellikleri karşılayan modellerin sayılı olduğunu görürsünüz. V21.8 sürümü bile 17 inç ekrana sahip olmasına rağmen QHD ekrana sahip. Özetle FHD bir ekranda ısrarcı olmamın nedeni malum bundan 5 yıl sonra bile oyunlarda FPS kaybını en aza indirmek ve daha uzun yıllar kullanım amacını taşımaktı. Normalde QHD olan v21.6 gibi Tongfang kasaları tercih etmek daha mantıklı gibi geliyor ancak dediğim gibi 5 yıl sonra QHD bir ekranda çözünürlüğünü FHD düşürüp görüntüde bulanıklaşma gibi sorunlarla karşılaşmamak için en güzel çözüm ya v25.1.2 almaktı ya da v20.4 almaktı. Malumunuz bu iki laptop arasında da fiyat farkı var. Sonuç olarak 20.4'ü bu şekilde satın almış oldum.

Not: 17.3 inçlik bir ekran Masaüstü bir deneyime gerçekten çok yaklaştırıyor.

Ürünün Teknik özellikleri

Monster'ın kendi sayfasından ürünün teknik özelliklerine şuradan ulaşabilirsiniz.

Kasa yapısı ve hissiyatı:

Güçlendirilmiş sert plastik olarak geçiyor. Gerçekten de dokunduğunuzda o sertliği hissediyorsunuz. En azından daha önce kullandığım (MSI ve Grundig) markalı plastik kasalara göre çok daha iyi hissettiriyor.

Soğutma:

Şimdi 17.3 almanızın avantajlarından biri de malumunuz kasa biraz daha büyük olduğu için soğutma performansı da o kadar artıyor. Normalde internette 20.4 ile ilgili incelemelere baktığınızda sıcaklıkların 75-87 derece aralığında olduğunu görürsünüz. Muhtemelen yapılan bu incelemelerin laptopun alttan hava almaması yüzünden olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bu laptopu almayı düşünen olursa mutlaka bir stand ya da stand görevini görecek bir soğutucu almalarını tavsiye ederim. Laptop yerden biraz yukarı kalktığında ise mevcut sıcaklıklar 10-15 derece birden düşüyor ve son derece serin kalabiliyor. Aşağıda ki testlerde de bu sıcaklıkları görebilirsiniz.

Performans:

Performans testleri Windows 11 üzerinde yapılmıştır. Değerler Windows 10 ile yapıldığında belki daha yüksek seviyelere çıkabilir ancak düşebilirde. Bunu baştan belirtmekte fayda görüyorum.

Timespy Testi:

Testler MUX açık ve Turbofan/Turbo mod açık şekilde yapılmıştır. Ayrıca Monster kontrol merkezinden ekran kartı için bazı OC ayarları yapılmıştır. Elbette iyi bir termal macun kullanarak daha yüksek seviyelere ulaşmak mümkün görünüyor.

Test sonuçlarına ayrıntılı olarak ulaşmak için link: I scored 9 260 in Time Spy

Ayrıca en aşağıda ki resimlerden test sırasında ki sıcaklık değerlerine de ulaşabilirsiniz.

Cinebench R23/CPU-Z Testi:

Monster kontrol merkezinde ki varsayılan ayarlar kullanılmıştır. İşlemci için herhangi bir OC ayarlaması yapılmamıştır. İleride iyi bir termal macun satın alarak yine buraya sonuçları ekleyebilirim.

Not: Monster kontrol merkezinde Dynamic Boost varsayılan ayarlarda Max 5W'a kadar çıkmaktadır. Dilerseniz bunu 15W yaparak daha iyi sonuçlar elde edersiniz.

Oyunlarda Genel Durum:

Timespy testi aslında oyunlarda ki performansını az çok tahmin etmenizi sağlayacaktır. Genel olarak Ultra ayarlarda gayet akıcı bir deneyim sağladığını söyleyebilirim. Ayrıca HDMI 2.1 olması aynı zamanda TV'de oyun keyfi yapmak isteyenler için gayet tatmin edici diyebilirim. Gerekli olan tek şey Logitech F710 gibi kablosuz bir gamepad almak. Daha önce Android TV'de GeForce NOW kullanan biri olarak arada ki farkın çok ciddi boyutlarda olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca uzun oynayış saatlerinde bile ekran kartı sıcaklığı Max 76 dereceyi gördüm. (God of War Ultra, Ultra+ ayarlarda) İşlemci sıcaklığı 60-67 derece seviyelerindeydi.

Monster'ın Genel Sorunları var mı?

Öncelikle şu ana kadar Windows 11 bugları dışında herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Panelin ekran görüntüsü aşağıdadır. Işık Testi yaptığımda bence yeterli seviyede olduğunu söyleyebilirim. (Malum IPS ekranların genel durumu ortada) Bunun dışında ölü piksel ya da donanımsal herhangi bir sorunla karşılaşmadım.

v20.4'ün Eksik Gördüğüm Noktaları:

Böyle güçlü bir cihaza güçlü bir batarya gerekiyordu. 17.3 bir ekranda 4 Hücreli 62, 32Wh bir batarya kesinlikle yetersiz.

Bu laptopu almayı düşünen arkadaşlar herhangi bir stand üstünde kullanması şart diyebilirim. Stand görevini gören bir soğutucu da iş görebilir. Tavsiyem stand görevini gören yükseklik ayarlı bir soğutucu almanız. Soğutucuların performana ve sıcaklık değerlerine doğrudan etkisi çok az (Max 2-3 derece) ancak cihazda ki tüm bileşenlerin daha serin bir ortamda çalışmasını sağlaması daha iyidir. (Ben 199 TL'lik Frisby FNC5230ST kullanıyorum)

Oyun oynarken klavye tuşlarından hafif sıcaklığı hissediyorsunuz. Bu beni pek etkilemiyor çünkü kablosuz klavye mouse set kullanıyorum. Laptop klavyesi kullanacak arkadaşlar bunu bilmelerinde fayda var.

25.1.2 mi yoksa 20.4 mü?

Bu tamamen bütçeniz ile alakalı bir durum. Birisi Tongfang diğeri ise GP76 MSI kasa. Soğutma açısından ikisi de tatmin edecektir. (Elbette Tongfang kasa hava aldığı sürece.) Bunun dışında SteelSeries klavye ya da alüminyum kasa sizin için çok sorun değilse 20.4'ü herhangi bir Monster ya da bu ürünü satan başka bir mağazadan bakıp ürünü yerinde görmenizi tavsiye ederim. Bütçesi 25.1.2 seviyesine çıkanlar ayrıca diğer ürünleri de mutlaka incelesinler.

Monster 20.4'ü tavsiye eder misin?

Şimdi bir tüketici olarak benim de Monster'a karşı bir ön yargım vardı. Ancak malum ülkenin geldiği ekonomik konumda bütçem dahilinde performans olarak alabileceğimin en iyisini almaya çalıştığımı söyleyebilirim. Lenovo, MSI. Vb gibi markaların 17.3 inç FHD ve 3060 130W cihazlarının fiyatları ortada. Daha yüksek bütçeye sahip olanlar elbette diğer ürünleri inceleyebilirler. Bir önemli nokta da satın alınan cihazların (hangi marka olursa olsun) ışık sızması, ölü piksel. Vb gibi sorunlarla karşılaşma ihtimali. Teknoloji malum biraz da şans işidir. Bu yüzden doğrudan size v20.4'ü tavsiye edemem ancak sizlere fikir verebilirim.

V20.4'ü almayı düşünüyorsanız öncelikle 15 gün koşulsuz iade şartlarını incelemelisiniz.

Ürünü almadan önce bunları dikkatle inceleyin ve satın alım sonrasında herhangi bir sorunla karşılaşırsanız direk iade edin.

Görseller ve Testler:

Resimler aşağıdadır.

Ben aldığım cihazdan şimdilik memnunum diyebilirim. Sorusu olan arkadaşlar bu başlık altında sorusunu sorabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Not: Moderatör arkadaş 20.4 ilk izlenim başlığını silebilir. Teşekkürler.
 

Dosya Ekleri

  • 1.jpg
    1.jpg
    185,5 KB · Görüntüleme: 616
  • 6.jpg
    6.jpg
    84,2 KB · Görüntüleme: 624
  • 5.jpg
    5.jpg
    304,2 KB · Görüntüleme: 658
  • 4.jpg
    4.jpg
    171,8 KB · Görüntüleme: 650
  • 3.jpg
    3.jpg
    183,6 KB · Görüntüleme: 551
  • 2.jpg
    2.jpg
    212,2 KB · Görüntüleme: 494
Son düzenleme:
@timelook
Merhaba incelemeniz harika olmuş :) şu ürün hakkında deneyiminiz ya da bilginiz var mı? Sizce alınır mı? İkinci el yazıyor ama sanırım kullanılmamış.
2.eline bu kadar verileceğine ben gibi sıfır alın. hem de 20.4 alın çook memmunum açıkcası 16x2 32 gb ram da yaptınız mı tamamdır. bu pc 20.4 27 lira fakat 12 taksit yapıyor kartlara hemde vade farksız. dün olsaydı 1500 lira indirimi vardı yani 25.500 dü. kesinlikle 21.700 tl verilmez ikinci el 20.3'e. Sıfır 20.4 varken.
 
@dondurmalıkedi ikinci el bir cihaz için o kadar para vermek bana da mantıklı gelmiyor. Garantisi zaten 3-4 ay sonra bitecek. Herhangi bir sorunda (garanti kapsamı dışına çıktığında) ciddi olarak başınıza iş alabilirsiniz. v20.3 normalde kötü cihaz değil ancak v20.4 kadar da iyi bir cihaz da değil. Şuan bilinen kronik sorunu drrr sesi olayı var.(kontrol merkezli kaynaklı) Bu yüzden çok da tavsiye etmem özellikle 2. el bir ürün için. Sıfır iki yıl garantili olsaydı düşünmeden alın derdim.
 
@isyankar_memo hayırlı olsun hocam güle güle kullanın -)
@TheBay cihaz geldiğinde öncelikle Windows'u kurun daha sonra Monster'ın flash sürücüsünde ki yazılımları kurarsınız. Tüm güncellemeleri yaptıktan sonra cihaz kullanım için hazır hale gelecektir. Cihaz Monster kontrol merkezinde varsayılan ayarlar şeklinde gelecek. Sadece akıllı güç kontrolünden Dynamic Boost seviyesini 5W'den 15W'ye çıkartarak rahatça kullanabilirsiniz. Ölü piksel testi için şu videoyu kullanabilirsiniz. Aynı şekilde ışık sızması testi için şu videoyu kullanın. Bu arada ışık sızması testinde ortam karanlık haldeyken telefonun kamerasını açın ve fotoğraf çekin. Çok iyi bir telefonunuz yoksa zaten hangi bölgelerde bulutlanma ya da ışık sızması olduğunu direk anlarsınız. Örnek resim aşağıda; işaretli olan yerlerde hafif düzeyde ışık sızması var demektir. Bu ışığın fazla olması yüksek düzeyde ışık sızması olur. Oradan anlayabilirsiniz. Hayırlı olsun tekrardan.

Öncelikle çok teşekkür ederim cihaz bugün elime ulaştı, ışık sızması ve ölü piksel vs gibi bir sorun yok çok şükür.
Flashta bulunan sürücüleri bir de internet sitesindekiler ile güncellemeli miyim? Bunun ile ilgilide forumlarda güncelle vs yazan var diğer kullanıcılara hocam ben sizin sözünüze tabaat etmek isterim :)
Monster Control Center ayarları nasıl olmalı bunun videosu vs var mı acaba?
Ve MUX nasıl açılır hocam kimisi BIOS diyor kimisi Control Center diyor anlamadım pek :)
 
Cihazı şuan nereden aldığınızı bilmediğim için belki flas'da olan sürücüler eski olabilir. Bu yüzden v20.4 sürücü sayfasından hepsini kurmanız daha mantıklı olacaktır.
Bonus bilgi: Sürücü sayfasında Sound Blaster'a güncelleme gelmiş.(30.09.2022) Ayrıca intel sürücü sayfasını da bilgisayarınıza kurun. (Link burada)
Monster kontrol merkezi ayarları varsayılan şeklinde kalsın. Sadece Dynamic boost seviyesini 5W'dan 15W'a çıkarmanız yeterli olacaktır. Cihazınızı Turbo moda alın. Daha sonra Akıllı güç kontrolünden dynamic boostu 5W'dan 15W'a çıkarın. Görsel aşağıda. Mux switch'i biosdan açmanız gerekiyor. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve F2 tuşuna arka arkaya basın. Bios ekranı geldiğinde; Advanced/Switchable Graphics/Display mode/dGPU only olarak değiştirin ve F4 (save and exit) yapın. Son olarak nvidia denetim masasından "surround,PhsyX yapılandırması" seçeneğini rtx 3060 olarak değiştirin. Görsel aşağıda.
Son olarak "Monster Control Center" biraz kurcalamanız gerekiyor. Tam anlamı ile bir rehber/video yok. Olanlar da eski malesef. Müsait olduğumda belki bir rehber hazırlarım. Ayrıca cihazı mutlaka yükseklik ayarlı bir soğutucu ile kullanmayı unutmayın. Hayırlı olsun tekrardan.
 

Dosya Ekleri

  • 1664842112293.jpg
    1664842112293.jpg
    246,1 KB · Görüntüleme: 39
  • 1664842112313.jpg
    1664842112313.jpg
    194,3 KB · Görüntüleme: 40
  • isik-sizmasi-1-1024x768.jpg
    isik-sizmasi-1-1024x768.jpg
    161,7 KB · Görüntüleme: 43
  • asasa.jpg
    asasa.jpg
    136 KB · Görüntüleme: 44
Merhaba tekrardan,

Pazartesinden beri akşamları kullanıyorum, ancak benim şöyle bir sorunum var sanırım yazılım ile alakalı ya da başka bir şey anlayamadım tam olarak.

RDR2 oynuyorum Ultra ayarlarda, FPS ortalama 60-70 arası sıcaklıkta hem GPU hem CPU 72-75 civarı ancak anlık takılma oluyor oyunda 2-3 sn sonra düzeliyor her girdiğimde de oluyor bu olay. Size denk geldi mi hiç böyle bir durum?(Windows 10 Pro ve soğutuculu + Turbo fanda oynuyorum, dediğiniz ayarları yaptım, MUX'u açtım, ısınma problemi oldugunu sanmıyorum)
 
Ben win 11 home kullanıyorum. Zaten bu sıcaklık seviyelerinde ısınma kaynaklı bir drop yaşanmaz dediğiniz gibi. Başka oyunlarda bu şekilde drop yaşıyor musunuz? Windows orjinal mi? Oyun orjinal mi? Her ikisi de orjinal ise Güç seçeneklerini "Dengeli" olarak değiştirin. Alternatif olarak Monster kontrol merkezinde işlemci ayarlarınızı; "PL1- 75" "PL2-115"- "PL4 200" olarak değiştirin. Windows 10'da cihaz nasıl hareket ediyor bilmiyorum ancak win 11'de varsayılan ayarlarda dediğim gibi hiç bir oyunda drop sorunu yaşamıyorum.
 
Ben Windows 11 Home kullanıyorum. Zaten bu sıcaklık seviyelerinde ısınma kaynaklı bir drop yaşanmaz dediğiniz gibi. Başka oyunlarda bu şekilde drop yaşıyor musunuz? Windows orijinal mi? Oyun orijinal mi? Her ikisi de orijinal ise güç seçeneklerini "dengeli" olarak değiştirin. Alternatif olarak Monster kontrol merkezinde işlemci ayarlarınızı; "PL1- 75" "PL2-115"- "PL4 200" olarak değiştirin. Windows 10'da cihaz nasıl hareket ediyor bilmiyorum ancak Windows 11'de varsayılan ayarlarda dediğim gibi hiçbir oyunda drop sorunu yaşamıyorum.

İnternette Monster Control Center ile alakalı olabileceği yazıyordu, onu silip tekrardan kurdum(flash bellekten kurmuştum şimdi Monster sayfasındaki sürüceden kurdum) ve sizin dediğiniz gibi pl değerlini düzenledim, drop vs hiç yaşamadım düzeldi sanırım.
Bu PL tam olarak nedir? Değerleri değiştirdiğimiz de ne gibi bir etkisi oluyor?

Bu arada siz olmasanız bu laptopu almazdım, yardımlarınız için gerçekten teşekkür ederim, koca Türkiye networkunda sizin kadar hakim olan yok sanırım bu markaya :)
 
Monster sürücü sayfası her zaman daha garantidir. Muhtemelen flash'da ki sürücü eski sürüm mc olduğundan söylemiş olduğunuz sorun yaşanmış olabilir. Yeni sürücü ile cihazınız(GPU) ihtiyaç duyduğunda anlık 140W+ çekebiliyor bu arada. PL değerleri ile ilgili bilgiyi şuradan okuyabilirsiniz en azından teknik açıdan oldukça bilgilendirici. Bu ayarları yapmanızda ki esas neden ise gpu ile işlemcinin dengeli olarak performans göstermesi diyebilirim. Cihazınız şuan GPU odaklı optimize ancak işlemci performansına da ihtiyaç duyacağı yerler olacak. Özellikle oyunlarda ki grafik motoru kaynaklı sorunlar yüzünden (optimizasyon sorunu) cihazınız performansınızı stabil halde kalması için bazen işlemciye bazen de ekran kartına yüklenir. Biri yetersiz kalırsa ve diğeri (tabiri caizse) çok koşarsa drop yaşanır. Bu sorunu çözmek içinde pl değerleri ile oynayarak aslında dengeyi kurmuş oluyoruz. Yani işlemci performansını arttırıyoruz. Yani temel mantık bu. Marka olarak değil de kullandığım cihaz olduğu için olaya daha hakimim diyebilirim -)
 
Monster sürücü sayfası her zaman daha garantidir. Muhtemelen flash'da ki sürücü eski sürüm mc olduğundan söylemiş olduğunuz sorun yaşanmış olabilir. Yeni sürücü ile cihazınız(GPU) ihtiyaç duyduğunda anlık 140W+ çekebiliyor bu arada. PL değerleri ile ilgili bilgiyi şuradan okuyabilirsiniz en azından teknik açıdan oldukça bilgilendirici. Bu ayarları yapmanızda ki esas neden ise gpu ile işlemcinin dengeli olarak performans göstermesi diyebilirim. Cihazınız şuan GPU odaklı optimize ancak işlemci performansına da ihtiyaç duyacağı yerler olacak. Özellikle oyunlarda ki grafik motoru kaynaklı sorunlar yüzünden (optimizasyon sorunu) cihazınız performansınızı stabil halde kalması için bazen işlemciye bazen de ekran kartına yüklenir. Biri yetersiz kalırsa ve diğeri (tabiri caizse) çok koşarsa drop yaşanır. Bu sorunu çözmek içinde pl değerleri ile oynayarak aslında dengeyi kurmuş oluyoruz. Yani işlemci performansını arttırıyoruz. Yani temel mantık bu. Marka olarak değil de kullandığım cihaz olduğu için olaya daha hakimim diyebilirim -)
Tam olarak bu konuyu soracaktım bizim gpu 130W gibi durmuyor bence sevgili @timelook sanki 140W gibi . Sen ne dersin bu duruma

Bu arada aklım halen 230w 240w adaptörlerde :) 140W bu çekse 100 işlemci çekse :) çekmez de yani halen o kısımda takılı kaldım. o arkadaş da bir türlü test sonuçlarını atmadı
 
Tam olarak bu konuyu soracaktım bizim gpu 130W gibi durmuyor bence sevgili @timelook sanki 140W gibi . Sen ne dersin bu duruma

Bu arada aklım halen 230w 240w adaptörlerde :) 140W bu çekse 100 işlemci çekse :) çekmez de yani halen o kısımda takılı kaldım. o arkadaş da bir türlü test sonuçlarını atmadı
Takılı kalmanıza gerek yok. Sistemin ve parçaların zaten kapasitesi belli. Şurada 330W'lı rtx3060 11800h hp omen'ın sonucu bulunmakta. (Bonus: v20.4) (İşlemci performansı kendi yazılımı üzerinden otomatik uv yapılmış hali) Yani 330W olunca cihaz daha yüksek performans vermiyor :) Tüm bileşenlerin kapasitesi belli çünkü. Performans için oc yapılması lazım. Mesela şu videoda ki gibi bir sıvı nitrojen desteği iyi olur -)
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı