MPRT - tipik tepkime süreleri nedir?

Hüseyin Baysal

Femtopat
Katılım
21 Temmuz 2020
Mesajlar
6
Arkadaşlar merhaba. Uzun yıllardır takip ettiğim çeşitli sorunlarda ya da merak ettiğim konularda takip ettiğim bu platforma bugün soru sormak için yazmak nasip oldu. Güzel bir PC oyuncusuyum Counter-Strike Global Offensive, Valorant, Call of Duty Warzone gibi FPS oyunları oynuyorum. Yıllardır 60 Hz monitör ile güzel oyunlar çıkarttım ama artık yenilenen sunucular sebebiyle fazla bütçe ayırmadan 144Hz bir monitör araştırmaya giriştim. ASUS VP249QPR modeli hoşuma gitti ama gecikme süresinde 1ms MPRT, 4ms tipik yazıyor bu konuyu araştırdım ama bir sonuca varamadım çünkü herkes MPRT ve GTG arasındaki farkları anlatmis. Anlamadığım için biraz daha detaylı bilgiye ihtiyacım oldu.
 
Tipik dediği değer GtG olsa gerek. Yani o monitör aslında 1 ms değil, 4 ms. Bu oyunda ne kadar fark edilir orası ayrı konu. Eğer illaki 1 ms GtG takıntınız varsa TN panel bir monitör bakabilirsiniz.
 
Hocam bu değerler piksel geçiş hızlarını ifade ederler. IPS panellerde ghosting olma olasılığı TN panellere göre biraz daha yüksektir. Overdrive teknolojisi ile biraz daha fazla voltaj vererek bunu minimuma indirebilirsiniz. G2G olan IPS modellere bakabilirsiniz. Bunlarda ghosting pek olmaz. Grey to Grey ise gri den beyaza ve sonra tekrar griye geçiş süresidir. Bu konuda takıntınız varsa @Bora Dere arkadaşımın dediği gibi TN panel kullanabilirsiniz. Fakat renk kalitesi olarak sizi üzebilir. Sonuçta bu monitör MPRT olarak 1ms verebiliyor.
 
Tipik dediği değer GtG olsa gerek. Yani o monitör aslında 1 ms değil, 4 ms. Bu oyunda ne kadar fark edilir orası ayrı konu. Eğer illaki 1 ms GtG takıntınız varsa TN panel bir monitör bakabilirsiniz.
Ev kullanicisi olduğum için TN panele girmek istemiyorum aslında, Bir diger sebebide Eşim grafiker olduğu için TN panel pek uygun olmuyor. Benim bilgisayarımı kullanmıyor ama ihtiyacı olursa sorun yaşamasını istemem.
 
Düşünceniz gayet mantıklı. Tepki süresinin 4 ms olmasını büyük ihtimalle fark etmezsiniz bile. Düşündüğünüz monitör oldukça güzel bir model.
 
@Yener K. verdiğin cevap hem güzel, hem açıklayıcı, hemde tatmin edici. Teşekkür Ederim. Oynadığım oyunlarda benim dinamiklerimi bozmadigi sürece öyle takıntılı bir kullanıcı değilim. FPS oyunlardaki refleks hissini bilirsiniz. dönüp adama sıktığımda Hz farkindan Ghostinge Sıkmıs oluyorum. Bunu yaşamak istemiyorum. Birde şöyle bir durum var, Mesela yine Asus mg248qe yada Viewsonic xg2405 gibi modellerde birde Gamebooster diye bir marka gördüm onlarda direk 1 MS yazıyor benim bu beğendiğim monitörde Mprt 1ms Tipik 4ms yazıyor. Diğerlerinden farklı mi oluyor, yoksa onlsr gerçek değerleri mi yazmıyor 🤦
Düşünceniz gayet mantıklı. Tepki süresinin 4 ms olmasını büyük ihtimalle fark etmezsiniz bile. Düşündüğünüz monitör oldukça güzel bir model.
Eyvallah teşekkür ederim. Yardımın ve nezaketin için 🙂
Gerçek 1 ms IPS monitörler 3000TL'nin üzerinde. Bahsettiğin Asus modeli kullanıyorum hiç bir sıkıntı yok fiyatına değer.
👍
 
...bir de Gamebooster diye bir marka gördüm...
Bu markayı gördüğünüz yerden kaçın. Malzeme kalitesi oldukça düşük ürünler yapıyor. Şu anda düşündüğünüz Asus ve Viewsonic markaları gayet kaliteli.
Diğerlerinden farklı mi oluyor, yoksa onlar gerçek değerleri mi yazmıyor? 🤦
Onlar gerçek değerleri yazmıyordur. Çünkü dediğim gibi ürünleri kaliteli değil. Gamebooster, Everest, Frisby gibi markalar Çin'de markasız olarak üretilen ürünlerin buraya getirtilip üstüne marka basılmasıyla oluşan markalar. Kalitesini siz düşünün yani.

Sanırım Gamebooster ürünlerini getirtip marka basma işini Vektron yapıyor. Onların sitesinde de durum bu:

GtG (yani gerçek) değerini yazmamışlar.
 
Hocam VA paneli bu ikisinin arasında düşünebilirsiniz. İyi bir tercih olabilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı