MR.YAMYAM nerede?

• Konuyu başlatan Boğaçhan Ülker
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 67
  • Görüntüleme 7.525
Ne demişler "hocanın dediğini yap, yaptığını yapma" :D Bana bakarsanız Linux da kullanıyorum açık kaynaklar deniyorum. Yani yaptığımı yapmayın söylenenleri yapın :D Şuan kullandığım ise Win 10'dur. Arada XP'ye geçiyorum(gerekli olduğu durumlarda).
HAH .
Nihayet kalın kafama denk bir arkadaş buldum :D
Ben de linux kullanıcısıyım. Hangi sürümü kullanıyorsun acaba?

Yanlış hatırlamıyorsam İngilteredeki bir kuruluş, mevcut XP sistemini değiştirmemek için Microsoft firmasına özel bir teklif sunmuştu.
Genelde ASYA menşei ülkelerde kullanımı yüksek. Ülke harici dediğin gibi bir sürü özel ve kurumsal şirketler hala kullanıyor. Ancak nedeni, donanımsal yeterliliğin yenileme maliyetinden dolayı girişmiyorlar. Yoksa XP yüksek güvenlik açıkları mevcut. ATM'lerin bile çoğu XP kullanıyor ve her gün bir hack saldırısına uğruyorlar.
Kısa bir sözüm vardı; Parasını verip güncel bir donanım aldıysanız, güncel OS almak/kullanmak zorundasınız.

Ben de linux kullanıcısıyım. Hangi sürümü kullanıyorsun acaba?
Yok belirli bir sürüm değil genelde yardımlara yönelik Live OS'lar üzerinde incelemeler ve kullanımlarım oluyor. UBCD, Rescue OS'ları, Kali, Wifiway gibi.

ATM'lerin çoğu Windows 7 Enterprise kullanıyor. XP artık bankalarda -en azından Ziraat Bankası, Akbank, Halkbank'ta- kalmadı.
Sadece bizden söz etmiyorum. Ziraat hala kullanıyor. Dediğin diğer bankaları pek kullanmadığımdan aklımda kalmadı neleri kullandıkları. Aklımda kalan Garanti ve Vakıfbank da XP kullanıyor çoğu ATM'de. Şuanda ülkemizde güncelliğe önem veren gördüklerim Finansbank, TEB, Yapı Kredi...

Hocam şu an Ziraat Bankası'nın ATM merkezinin bulunduğu katta staj yapıyorum.
Tamam da gördüğüme mi inanayım sana mı :D Senin bulunduğun yerde büyük şehirlerde kullanılıyor olabilir ama bulunduğum bölgede birçok yerde dediğim bankaların XP kullandığını çökme durumlarını gördüğüm için biliyorum yani. Ha şöyle olabilir 1/2 ay içinde tüm Türkiye geneli değişmiş ise bilemem, ben 2017 içinde olanları söylüyorum. Bankalara genelge yazıldı mı ondan haberim yok, yakında bu ATM'ler ile ilgili Kaspersky yöneticileri ile bir istatik veri çıkartmak istiyorum bakalım Dünya ve Türkiye genelinde yüzde kaç XP vb. OS kullanılıyor veya hangi bankanın yüzde kaçı hangi OS kullanıyor gibisinden. Bunu BTK vb. şirketler yapması lazım ama işleri yoğun heralde :)

Şu an Ziraat Bankası'nın toplam 7000 ATM'si var tüm Türkiye genelinde ve bunların çoğuna yeni image atıldı ki onlarda da Win7 var. Eski imagelı olanlarda da yine Win7 var. Diğer bankalardan emin değilim ama Ziraat Bankası'ndan eminim. Neredeki ATM çöktüğünde XP olduğunu gördünüz, yarın sorayım? Sistem üzerinden gördüm hiç kalmadığını ama merak ettim ben de acaba hala XP var mı diye. Hatta kullanılan antivirüs XP desteklemiyor çok büyük sıkıntı olur o zaman.

Neredeki ATM çöktüğünde XP olduğunu gördünüz, yarın sorayım?
Şimdi buradan verirsem açık adres çıkar ortaya :) Sakarya genelinde yetkilileri uyarırsan kontrolleri yaparlar.

Bir şeyin varlığını ispat etmek için 1 bankamatiği kontrol etmek yeterli.
Ama yokluğunu ispat ve iddia edebilmen için tüm Ziraat bankamatiklerini kontrol etmen gerekir. Lafının arkası boşa çıkacak diye ne diye diretiyorsun :)

Birde muayene istasyonları da hala XP kullanıyor.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı