MR.YAMYAM nerede?

• Konuyu başlatan Boğaçhan Ülker
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 67
  • Görüntüleme 7.525
Birde muayene istasyonları da hala XP kullanıyor.
Maalesef öyle. Benim en çok dikkat etmek istediğim tibbi bölümler ama tek başıma fazla bir düzeltme uygulayamıyorum. Tibbi cihazların çoğu güncellemesini yapmıyor(bilmiyorlar) MR/Tomografi/Ultrason cihazları, solunum cihazları, EKG gibi önemli niteliği olan araçlar alındığı gibi kullanıyorlar ne yazılım ne bakımları yapılıyor. En büyük tehlike burada ama kimsenin farkında değil neredeyse. Örneğin tahlil araçlarında bir hata olduğunda doktor buna güvenerek sana yanlış ilaç verdiğini düşünsene ölüme kadar gider bu durumlar olmadığını da yok saymıyorum maalesef. Durum vahim ama teknolojide gelişmişliğimiz az olduğundan yapılması gerekenler yapılmıyor :(

Bir tıbbi veya özel cihazı, daha iyi çalışsın diyerek işletim sistemini değiştiremezsiniz. Sorun oluyor diyerek güncelleme yapamazsınız.
Bu gibi cihazların üretici firmaların teknik servisliği, gerekli gördükleri takdirde bu gibi uygulamaları kendileri yapabilirler.
Bu gibi işler, bir PC yi Win10'a upgrade etmekten çok farklıdır.
Benim bildiğim bir örnek bulunmaktadır.
Fotoğraf sanatçısı olduğum için fotoğrafçıdaki baskı makinalarını ve sistemlerini bazen görmekteyim. Hala XP işletim sistemi kullanılmaktadır.

Bir tıbbi veya özel cihazı, daha iyi çalışsın diyerek işletim sistemini değiştiremezsiniz. Sorun oluyor diyerek güncelleme yapamazsınız.
Benim bahsettiğim OS'ları değil firmware ve yazılımsal diğer güncellemeleri oluyor onlardan bahsediyorum. Geçen sene yayınladığım haberde de yazmıştım yurt dışında ve ülkemizde kullanılan bir markanın cihazının güvenlik açığından dolayı hastanın tedavisi süresince oksijeninin kesilmesi veya daha fazla ilaç verilip hayati tehlike açığa çıkmasına neden olacağı açıklanmıştı. Bu gibi durumların yaşanmasından söz ediyorum.
Bu gibi cihazların üretici firmaların teknik servisliği, gerekli gördükleri takdirde bu gibi uygulamaları kendileri yapabilirler.
Yetkili servislerin işte ülkemizde bu gibi işlemleri yapmıyorlar sadece fiziksel bakımları yapılırsa yapılıyor o da arıza olduğu durumlarda. Yazılımsal olarak bir müdahale edilmiyor.

Benim bahsettiğim OS'ları değil firmware ve yazılımsal diğer güncellemeleri oluyor onlardan bahsediyorum. Geçen sene yayınladığım haberde de yazmıştım yurt dışında ve ülkemizde kullanılan bir markanın cihazının güvenlik açığından dolayı hastanın tedavisi süresince oksijeninin kesilmesi veya daha fazla ilaç verilip hayati tehlike açığa çıkmasına neden olacağı açıklanmıştı. Bu gibi durumların yaşanmasından söz ediyorum.

Yetkili servislerin işte ülkemizde bu gibi işlemleri yapmıyorlar sadece fiziksel bakımları yapılırsa yapılıyor o da arıza olduğu durumlarda. Yazılımsal olarak bir müdahale edilmiyor.
Firmware güncellemelerini sadece ilgili firmanın yetkili servisliği yapabilir.
Ne microsoft firması ne de başka bir firma bu yazılımlara müdahale yetkisi yoktur.
Cihaz içerisinde bir HDD olsa bile, bu aygıtın firmware yazılını HDD firmasından alıp ta günceleyemezsiniz. Firma önce bu yazılımı kendisi özel olarak test edecek ve gerekli görürse müşteriye bildirecektir.
(En basit örnek, evimdeki akılsız TV'ler) :D
Bir cihazın güvenlik açığı diye birşeyi olmaz. hele hele bir tıbbi cihazın hiç olmaz.
Bu cihazlar technopat sitesine girip te, PC tekniklerini incelemezler.
Ya da you tube'e girip video seyretmezler :D
Bu cihazların interneti bile özel protokollerle sağlanmaktadır. Sadece belli cihazlara belli şekillerde ve kurallar doğrultusunda bağlanabilmektedirler.

Bir cihazın bahsetmiş olduğun gibi, aksaklıkları tespit edilirse, bu olay fabrikasyon aksaklık ile adlandırılır. Firma bu aksaklığı düzeltmekle mükelleftir. Bu arızaları ister yeni bir cihaz sağlayarak, isterse belli yazılım güncellemeleri ile, veya isterse gerekli gördüğü donanımları değiştirmek suretiyle yapabilir.
Cihazların temel kontrolü ise, o cihazın operatörünün görevidir. O cihazı işletmekle görevli olan kişi durumu ivedilikle amirine bildirir, gerekirse cihazın kullanımına müsaade etmez. Yapmadığı takdirde suçludur.

Firmware güncellemelerini sadece ilgili firmanın yetkili servisliği yapabilir.
O eskidendi. Ardık kullanıcılar da yapabilmektedir.
Ne Microsoft firması ne de başka bir firma bu yazılımlara müdahale yetkisi yoktur.
Bahsettiğimiz Tıbbi aygıtlardan söz ediyorsan kısmi olarak yine yanlış :) MS bu gibi kurumlar veya işletim sistemlerini özel olarak güncellemeleri sunuluyor. Ancak kullandıkları OS Windows değil, geneli Philips, Bosch, Siemens gibi medikal ürünlere özel OS çıkartıyor ve onlarla kullanılıyor.
Bir cihazın güvenlik açığı diye birşeyi olmaz. Hele hele bir tıbbi cihazın hiç olmaz.
Olmaz diye birşey yok, görmediğiniz şeyi yok sayamazsınız. Cihazın değil zaten yazılımsal açığı bulunuyor.
Cihazların temel kontrolü ise, o cihazın operatörünün görevidir. O cihazı işletmekle görevli olan kişi durumu ivedilikle amirine bildirir, gerekirse cihazın kullanımına müsaade etmez.
İşte sorun orada, ülkemizde bu tür kontrolleri sağlayacak anlayacak kişi yok :D Cihazı aldığı gibi kullanıyorlar kontrolleri, sağlaması vb. deneyler yapılmıyor.

İşte sorun orada, ülkemizde bu tür kontrolleri sağlayacak anlayacak kişi yok :D Cihazı aldığı gibi kullanıyorlar kontrolleri, sağlaması vb. deneyler yapılmıyor.
Çünkü...
Bu gibi cihazların bakımları son derece pahalıdır.
İlgili firmadan bir eleman istense bile.
O elemanın uçak parası, harcırahı ve günlük yövmiyesi falan derken, bir dünya masraf çıkmaktadır.

Bir ikinci sorun ise;
Bu gibi cihazların bakım ve onarımını senin benim gibi yamyam'lar yapamazlar, yapmaya da yetkileri yoktur.
Teknik kabullerde ise hak getire.
Çok başımdan geçti :D

İşte yetki ve bilgi sahibi insan olmadığı için riskler çok var bu tür cihazlarda. Toplatma kararı çıkarsa ve hastane teknisyeni bu durumdan haberi olursa anca bu şekilde yeni cihaz gönderebiliyorlar ama daha Laptoplarda parça sorunundan dolayı bile toplatma kararı oluyor onlarla bile ilgilenen olmuyor. Neyse inş. deneyim kazanır ülkemizdeki insanlar.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı