MSConfig işlemci çekirdek sayısı arttırmak sistemde problem yaratır mı?

Cosmo1907

Decapat
Daha fazla  
RAM
16
SSD veya HDD modeli
1 tb ssd
Ekran kartı
3060 8gb
Anakart
Asus Prime a520m-k
İşlemci
amd ryzen 5 5500
3060 ekran kartım ve AMD Ryzen 5500 işlemcim var. Valorant'ta 180-200 FPS alıyordum çekirdek sayısını artırdığım zaman daha fazla FPS aldığımı fark ettim, zaralı mı? Bu olay bir de bu sistemle Valorant'ta düşük FPS değil mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ne kadar da mantıklı bir düşünce. Teorik 51.200 MB/s hızı olan bellek yerine 500 MB/s hızı olan SSD kullanmak hız artırıyor. Şu işe bak. Boşuna gidip 4 yıl mühendislik okumuşuz.

Sanal bellek zaten açık olması gereken bir şey. Dediğim gibi bellek hiyerarşisinin gerekli bir parçası.

Bir de zaten çekirdek sayısını sabitlemek sadece işletim sisteminin değil diğer uygulamaların da kullanabileceği çekirdek sayısını sabitler. Atıyorum bir sanal makine açtınız ve 4 çekirdek verdiniz. Bu makine 4 çekirdeğin hepsini sistemde kullanmaz sistemdeki çeşitli uygulamalarda da kullanır. Eğer bunu 8 yaparsanız 8 tane çekirdek için de aynı durum geçerlidir. Uygulamaların kodlanması ile belirlenen bir özellik olmadığından sistem hem kendi işlemlerini hem uygulamaların işlemlerini bir yürütür. Eğer gereksiz işlemleri kapatırsanız ve sanal RAM eklerseniz(diskin kapasitesi ve türüyle ilişkilidir.) Sistem o kadar kararlı çalışır.

Ne kadar da mantıklı bir düşünce. Teorik 51.200 MB/s hızı olan bellek yerine 500 MB/s hızı olan SSD kullanmak hız artırıyor. Şu işe bak. Boşuna gidip 4 yıl mühendislik okumuşuz.

Sanal bellek zaten açık olması gereken bir şey. Dediğim gibi bellek hiyerarşisinin gerekli bir parçası.

O hız artışı kullandığın belleğin hızından ziyade uygulamanın kullanacağı RAM yülünü almasından kaynaklı.

Sanal RAM sistem hızını arttırmaktan ziyade fiziksel RAM içinde olan yükü hafifletmek için kullanılır.

Kaldı ki Linux işletim sistemlerinde swap bellek olarak geçen işlemin bir benzeri işlemdir sanal RAM.

MSConfig üzerinde yapılacak işlemlerden sonra sistemsel bütünlüğü bozabilirsin. O nedenle pek fazla kurcalamamak gerekir.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı