MSI B650 Tomohawk vs Pro B650 P Wi-Fi

Yok hocam hiç düşünmüyorum bir süre bu şekilde devam ederim, upgrade zamanı imkan olması için AM5 tercih etmiştim en başta. İleride 8000x3D serisi F/P denk gelirse geçiş yaparım diye düşünüyorum şimdilik. Soğutucuyu da o sebeple ileride upgrade yaparsam diye aldım çünkü sıvı soğutmaya hiçbir zaman pek ısınamadım. Uzun vade render işlerinde keza hava soğutma sıvı soğutmayı geçiyor da arma bilgisayarı takip ediyorsanız testleri oluyor.

Şimdi SSD montajını yapıp PSU'ya geçeyim dedim de hocam, SSD vida ile sabitlenmiyor bir plastik döndğrmek gerekmiş. Sizde de öyle mi sağlam olur mu böyle acaba?

Yok hocam hiç düşünmüyorum bir süre bu şekilde devam ederim, upgrade zamanı imkan olması için AM5 tercih etmiştim en başta. İleride 8000x3D serisi F/P denk gelirse geçiş yaparım diye düşünüyorum şimdilik. Soğutucuyu da o sebeple ileride upgrade yaparsam diye aldım çünkü sıvı soğutmaya hiçbir zaman pek ısınamadım. Uzun vade render işlerinde keza hava soğutma sıvı soğutmayı geçiyor da arma bilgisayarı takip ediyorsanız testleri oluyor.

Şimdi SSD montajını yapıp PSU'ya geçeyim dedim de hocam, SSD vida ile sabitlenmiyor bir plastik döndğrmek gerekmiş. Sizde de öyle mi sağlam olur mu böyle acaba?
M2 SSD dediğiniz gibi hocam, üzerinde plastik parça olan ufak bir aparat geliyor onu vidalalıyoruz. M2'yi taktıktan sonra plastiği çevirip sabitliyoruz. Plastik ile sabitlemezsek zaten yukarı doğru geliyor M2 SSD'ler. İyice oturttuktan sonra plastik ile sabitlemek yeterli oluyor.

Tam oturttuğunuzdan emin olun. İlk taktığımda tam oturtmamıştım ona rağmen plastik aparatla sabitlemeyi başarmıştım :D . Yuvaya tam oturmazsa da BIOS'ta görmüyor çok büyük sorun değil tekrar çıkarıp takmak uğraştırıyor sadece.

Soğutucu olarak hava bazlı daha mantıklı çok üst seviye bir işlemci olmadıkça, sonuçta ne kadar az parça o kadar az sorun ihtimali.

Hocam şimdi fark ettim de aslında M.2'nin üstünde soğutucu varmış, onu söküp SSD üstüne takarsak o plastiği döndürmeden vida ile vidalayabiliyormuşuz aslında :D siz SSD'nin soğutucusunu kullanıyor musunuz? İşe yarıyor mu?

M2 SSD üzerindeki soğutucuyu sökmeden taktım hocam söküldüğünden haberim yoktu açıkçası :D . Anakartın soğutucusu söktüm SSD'yi taktım, plastik tırnak ile sabitledim. Üzerine de anakartın soğutucusunu taktım. Soğutucu Pad'de plastik vardı sanırım onu da çıkartmak gerekiyor tabi işlevini yapması için.

Masaüstü PC'lerde SSD ısınma sorunu yaşayan çok var mı bilmiyorum. Soğutucu blok olmayan diğer M2 slotuna da M2 SSD taktım bir ısınma sorunu yaşamadım. KC3000 ve Exceria G2 ile denedim iki slotu da. Yük altında da çok ısınmadılar. Laptopta ise iki SSD de çok ısındı.

Ben de şimdi exeria g2'yi taktım hocam kendinden soğutması yok galiba. Anakartın üst SSD yuvasındaki soğutucuyu söküp padi çıkarıp SSD'ye yapıştırıp onu da SSD'nin üstüne takayım diyorum.

Benim laptopta NVMe M.2 desteği olmadığı için deneyemiyorum. SATA M.2 desteği var galiba bir ara araştırmıştım ama 22x80mm değil de 22x40mmLIk slotu var ve 600mb/sn hıza kadar destek verdiğini yazmışlar çok eskiden bazı forumlarda. Riske girip alıp takmayı deneyemedim 10 senelik laptop boşuna almış olmayayım diye :D

Üzerindeki etiketin de biraz soğutucu etkisi olduğunu söyleyenler var ama ne kadar etki eder tartışmalı :D . Kasada her koşulda serin çalışıyor gibi geldi bana. Tabi yine kurulumdan sonra isterseniz CrystalDiskInfo ile CrystalDiskMark ile ölçebilirsiniz.

Laptopta sanki düşük hızda çalışsa daha az ısınabilir gibi ama yani test için 10 senelik laptop'a takmaya da gerek yok bence. O kadar eski sistemlerde Sata SSD de yeterli olur herhalde yükseltme gerekirse. 4. nesil i7 işlemcili bir laptop Sata SSD ile hala çalışıyor basit işleri görüyor.

Kesinlikle hocam şu an tam dediğinizi kullanıyorum maşallah diyelim :D
4. nesil i7 ve SATA SSD ile oyun hariç çoğu işimi görüyor, oyun olarak da kendi zamanından güzel oyunları orta sevite oynatıyor, bir Fortnite da biraz zorlanıyor ama olacak o kadar adamlar Unreal Engine 5'i bile getirdi Fortnite'a :D

Bu arada hocam 8 pin güç kablosunu nasıl 2'ye ayıracağız 4+4 yapmak için biliyor musunuz?

Hocam elle mümkünatı yok ayrılmıyor daha yeni olduğundan alışmamış da olabilir. Ama sonunda mini kerpeten ile küçük dişlerini birbirine yaklaştırıp 4+4'ü ayırabildim :D

Peki hocam anakarta soğutucuyu monte edip mi kasaya koymak daha rahat oluyor yoksa direkt anakartı kasaya monte edip soğutucuyu orada iken mi monte etmek daha kolay oluyor?

Hocam elle mümkünatı yok ayrılmıyor daha yeni olduğundan alışmamış da olabilir. Ama sonunda mini kerpeten ile küçük dişlerini birbirine yaklaştırıp 4+4'ü ayırabildim :D

Peki hocam anakarta soğutucuyu monte edip mi kasaya koymak daha rahat oluyor yoksa direkt anakartı kasaya monte edip soğutucuyu orada iken mi monte etmek daha kolay oluyor?

PSU'ya göre değişiyor demek ki hocam, ben de ayrı gelmişti birleştirirken zorlanmıştım :D, takarken kayıyordu.

Anakartın üzerine takılabilecek ne varsa dışarıda takıp sonradan kasaya oturtmak daha kolay hocam bence. Hatta 8+8 CPU güç kabloları çok köşede kaldığı için Full ATX anakartta sonradan takmak zor olduğu için onları da dışardayken takmıştım ama PSU modülerdi tabii yoksa mümkün değil.

Soğutucuyu taktıktan sonra anakartı kasaya oturturken biraz yavaş hareket etmeye çalışın hocam insan anlamadan sağ sola vurabiliyor sert olursa sorun olmasın. MATX'te daha rahat olur gerçi ama dikkatli olmakta fayda var. Yine yerleştirirken hizalayıp öyle oturtmaya dikkat edin yoksa sağ sola oynatırken alttaki anakart vidalarını taktığımız aparatlar alttan anakartı çizme ihtimali var. Kalıcı bir hasar verme olasılığı düşük ama ne olur ne olmaz dikkatli olmakta fayda var. Bu hataların hepsini hafif de olsa yaptım sistem hala sorunsuz çalışıyor ama temkinli olmakta fayda var tabii.

Bir de anakartın kasaya takılması gereken arka metal aparatı takmayı unutmayın :D. Birkaç kere sök tak yaptığımda onu bir kere unutmuştum. Sırf onun için tekrar sökmek biraz koyuyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı