MSI B650 Tomohawk vs Pro B650 P Wi-Fi

Hocam selamlar, aparatı takmıştım güzelce çıt sesleri de gelmişti ama anakartı oturtamamıştım. Sonra aparatı çıkarıp baktım küçük parçalar engel oluyordu. Birkaç video izledim onları hafif eğebilirsiniz diyordu. Ben hafiften biraz fazla eğdim bazılarını ve o şekilde tekrar deneyince oturttum.

Ardından tüm kabloları bağladım ve sistemi çalıştırdım. İlk ekran biraz geç geldi dediğiniz gibi. BIOS'a girdim RAM'ler 4800 de çalışıyordu ama bir ayar yapmadım. Boot süresini kısaltan ayara bakayım dedim bulamadım. Yine de RAM hızı düşük olduğundan dolayı galiba BIOS süresi çok sürmedi.

Sonra Windows 10 kurdum ama kurulumda Wi-Fi çalışmıyordu. Her Windows kuruluşta böyle mi olacak hocam? Wi-Fi driver gerekiyor sanırım ben de mecbur kablo ile bağladım daha sonra. Sonra masaüstüne kadar geldim başka sürücüleri de kurmam gerekiyor sanırım. Siz neler kurmuştunuz hocam BIOS chipset gerekiyormuş diye gördüm araştırdığım kadarıyla. Ama bu Wi-Fi driver nereden kurulacak bilmiyorum.

MSI'ın kurmamız gereken bir programı var mı bildiğiniz? LED fan kontrolü yapıp sıcaklık görebileceğimiz gibi?

Bir de hocam kötü bir haberim kasam için değişim talebinde bulundum :( önde üstteki 20cm fan biraz tıkırtılı çalışıyor ve masada yanımda dururken ses direkt geliyor rahatsız ediyor. O kadar da uğraşıp emek verip kablolamasını yapmıştım halbuki. Bu arada soğutucunun kablolaması doğruymuş hocam çalışmasında bir sorun olmadı. LED'leri de kasanın kendi kontrolcüsüne bağlamıştım hepsi senkronize yanıyordu. Şu fan sesi olmasaydı çok güzel olmuştu her şey

Pazartesi gelip alacaklar kasayı inşallah değişim onaylanır yoksa iade edip başka kasa bakacağım. O zamana kadar driver işini halledeyim diyorum sizce şimdiki adımım ne olsun?
 
Kablo ile bağladıysanız MSI'ın kendi yazılımı var MSI Center diye onun üzerinden sürücüleri güncellemeyi deneyebilirsiniz.

Fanın sorunlu çıkması kötü olmuş hocam :(. 120'lik fan olsa bulunurdu ama şimdi mecbur değişim gibi duruyor.

PC işine girince sök tak olacak bir sebep çıkıyor. Ben de ekran kartı sığmaz diye yeni kasa alıp ona geçmiştim. Sonra 4070 ufak çıkınca tekrar eski kasaya geçtim. Bir kere de şase oldu sök tak yapmak zorunda kaldım. Alışınca iş yükü o kadar koymuyor ama iade falan süreçleri biraz cak sıkıcı :(.

MSI Center ile RGB, fan profili, sıcaklık kontrolü yapılabiliyor.
 
Hocam MSI Center ile sürücüleri güncelleme harici yükleme de yapılabiliyor mu? Benim tüm sürücüleri otomatik bulup yükleyebilir mi? Benim Wi-Fi driver yok muhtemelen çünkü internet kablosunu sökünce internet namına hiçbir şey kalmıyor.

Şaşe oldu demek ne demek, çok sık olan bir şey mi ve hangi sebeple oluyor acaba?

Bir de UPS kullanıyor musunuz hocam elektrik kesintilerine karşı? Yoksa sadece akım korumalı priz gibi bir şey mi kullanıyorsunuz?
 
MSI Center sıfırdan kuruyor mu denemedim hocam. Eğer elle kurmak isterseniz sitesinde driverları indirip ileri ileri diye kurabilirsiniz:


Şase sistemde elektrik kaçağı olduğunda oluyor. Bende arada ekrana görüntü gelmiyordu, sistem kendini kapatıyordu, anakartın ledleri voltaj dalgalanmasındaki lamba titremesi gibi titreme yapıyordu. Konu açmıştım ama şimdi bulamadım. PSU'dan şüphelendim çünkü kurarken 2-3cm'den kasa içi düşürmüştüm ama dışarda kurulum yaptığımda sorun çözüldü. Sonra tekrar topladım çalıştı. Aklıma şaseden başka ihtimal gelmiyor böyle bir durumda yani anakarttaki akım kasaya gidiyor. Akımdaki dengesizlik bu titremeye sebep oluyor. Dışarda kurulum yapınca böyle sorun olmaması direkt bunun ispatı bence.
 
Teşekkür ederim hocam indirip kurayım oradan hepsini, siz de 0'dan format attığınızda indirip elle tek tek mi kuruyorsunuz?

UPS kullanıyor musunuz peki, ya da gerek var mı sizce? Kullanıyorsanız hangi ürünü tavsiye edersiniz?
 
UPS kullanmıyorum hocam, sorun olursa PSU gider sistemi korur diye düşünüyorum ama en sağlıklısı tabi ki UPS kullanmak. Onların da çeşitleri var ve hakkaniyetli bir UPS maliyetli olduğu için girmedim. UPS olmasa da en azından akım korumalı priz almak lazım tabi.

Bahsettiğim şase konusu şuydu:
 
Bir tanıdığımızın geçen gün şiddetli gök gürültüsü anında TV'si bozulmuş. Ondan dolayı düşünmüştüm ben de. Geçen gün öyle bir gök gürültüsü oldu ki kanepede uzanmıştım kanepe sallandı titreşimden deprem oluyor sandım.

BIOS'tan sıcaklıklar görülebiliyor mu biliyor musunuz?

Bir de ben de sizin gibi MX4 sürdüm hocam ama ilk kez kullandım biraz yoğundu normalde de öyle az yoğun mu oluyor biliyor musunuz?

Bu arada video kalkmış hocam onu göremedim. PS'unuz da güzelmiş bir sürü incelemesi var
 
Son düzenleme:
BIOS'tan da fan profillemesi yapılıyor diye hatırlıyorum o arada sıcaklığı da gösteriyordu. Başka ekranlarda da gösteriyordur ama yani onun ne faydası var ki sıcaklığa bakmak için sistemi yeniden başlatıp BIOS'a bakmak çok mantıklı değil :D.

MX4 yoğundu diye hatırlıyorum ben de, iyice yayarak ince bir tabaka olacak şekilde sürmüştüm. En ideal uygulama şekli bu mu bilmiyorum ama sıcaklık değerlerinden memnunum. Araştırmıştım biraz uygulama şekilleri arasında çok sıcaklık farkı yok gibiydi.

Video çok kritik değil hocam, LED'lerin titremesini gösteriyordu. Voltaj dalgalanmasında olduğu gibi bariz bir titreme vardı. Sistemi söküp toplayınca düzeldi.
 
Son düzenleme:
Yok hocam ondan değil :D sistemi ilk çalıştırdığım anda BIOS'a atınca sıcaklıklar acaba kaç diye merak etmiştim bulamamıştım en azından öğreneyim diye sordum :D

Tamam o zaman benim yaklaşık 7 yıldır laptopta kullandığım termal macunum daha sıvımsı idi ondan bir sorayım dedim MX4'ü. Ben 5w/mklık Xigmatek kullanıyordum laptoplarda maşallah bereketli çıktı bitmedi hiç, 6 ayda bir değiştirirm halbuki. Tabii yüzey alanı küçücük olduğundan nokta kadar bırakmak yetiyor o ayrı.

Bir de tavsiye edebileceğiniz F/P kasa var mı hocam 2 bini geçmeyecek şekilde havadar ve toz filtreli ARGB de olsa iyi olur soğutucu ile senkronize olabilirler. Ona göre konu da açabilirim
 
Kasa işi çok karışık hocam ya bana uyguna XPG Valor Air denk geldi. ATX destekli mesh kasa havalandırması iyi diye aldım. 1000 liraya falan gelmişti. Fiyatına göre çok iyiydi fakat fanları çok iyi değil. %50-60 üzerinde fark edilir bir ses yapıyor. Profil yapıp öyle kullanıyorum.

Sonrasında büyük ekran kartı alırım diye düşünüp büyük kasalara. Baktım. Üste 360mm radyatör desteği de olsa uzun ömürlü olur diye düşündüm. Deep Cool CH510 Mesh aldım indirimde denk gelince. Malzeme kalitesi vs. olarak XPG'den daha iyi fakat fansız geliyor. Ekran kartını sabitleyecek aparatı var o da güzel fakat ekran kartını ufak aldığım için kullanmadım bu kasayı da XPG ile devam etmek daha mantıklı geldi. 360mm radyatörden de vazgeçtim hava soğutmanın performansı görünce.

Ne için kullanılacağını iyi kestirmek gerekiyor kasa için onu atlamışım :D. Yılın yarısını farklı yerde geçiyorum kasayı sık taşımam gerekiyor ama başta bunun kasa tercihine etkisini düşünmedim. Şimdiki aklım olsa mATX sistem toplayıp ASUS Prime AP201 tarzı bir kasa kullanırdım. Hem ufak taşıması rahat, hem yan panel cam değil mesh taşırken kırılma ihtimali yok hem de her yer delik olduğu için rahat hava alıp iyi soğur. Fan profillerini de düşükte kullandığım için ses sorunu yaşayacağımı sanmıyorum. Ama işte alırken bunları düşünemedim anakart ATX olunca bu hayal olarak kaldı.

Tabii sizin ihtiyaçlar farklıdır ona göre bakmak lazım :D. Mantıken taşınma derdi yoksa en iyi kasa en esnek kasa oluyor. Geçen gün yine üstte 360mm destekleyen büyük ekran kartı destekleyen genel olarak özellikleri iyi kabul edilen ve rağbet gören kasalardan olan darkFlash DK431 1300TL civarına satıldı. Normalde üstte 360mm desteklene ATX kasaları 3binden aşağı bulmak zor. DeepCool da uygun diye almıştım ama bu çok daha iyi bir fırsattı. Böyle şeyler kovalanabilir. Şu an var var mı bilmiyorum:

 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı