Öncelikle bilgisayar özelliklerim:
i7 9750H RTX 2070 32 GB RAM 512 GB SSD + 1 TB harddisk 144Hz monitör 17 Inc.
Öncelikli sorum:
17 Inc laptop için notebook soğutucusu öneriniz var mı?
Laptopun arka kısımları daha çok ısınıyor daha önceden aldığım Akasa soğutucu 17 ince kadar destekleniyor demesine rağmen laptopum için küçük geldi.
Bildiğiniz denediğiniz bir soğutucu önerisi çok işime yarar.
2. sorum ve 3. sorum bağlantılı:
Undervoltsuz default ayarlar:
Core voltage offset 0.000V.
Processor Core ıccmax 140A.
Turbo Boost Power/Short Power Max 200W.
CPU sıcaklığı fanlar açıkken dahi 95 dereceyi zorluyor. (Normal mi değil mi bilmiyorum)
2. sorum:
Undervolt işlemi ile alakalı olarak xtu programını ve şu değerleri kullanıyorum;
Core voltage offset -0.11V.
Processor Core ıccmax 100A.
Turbo Boost Power/Short Power Max 50W.
Olarak kullanmaktayım ve fanlar açıkken CPU sıcaklığı 75 derecenin üstüne pek çıkmıyor.
Benim merak ettiğim bu değerlerin ne işe yaradığını tam olarak bilmiyorum undervolting için buradaki forum başlıklarını inceledim ve giriş düzeyinde bilgi sahibiyim diyebilirim.
Merak ettiğim bu değerleri açıklayabilir misiniz ve daha düşük bir sıcaklık için bu değerlerden hangisini/hangilerini daha aşağı çekebilirim.
Core voltage offset -0.12V yapınca mavi ekran alabiliyorum (sadece oyunlarda)
Current limit throtling bu profilde ağır yük altındayken yes oluyor.
3. sorum: Yine undervoltla alakalı:
Core voltage offset -0.12V.
Processor Core ıccmax 65A.
Turbo Boost Power/Short Power Max 20W.
Olarak ayrı bir profilim var bu durumda mavi ekran alabiliyorum (her zaman değil)
Mavi ekranın sebebini sadece Core voltage offset midir? Diğer değerler bu hataya veya sıcaklığa etki eder mi?
Current limit throtling bu profilde yes ve no arasında kafasına göre gidip geliyor.
Benim istediğim laptop hem aşırı sıcak olmasın ama istediğim performansıda versin. Biraz lüx bir istek biliyorum ama undervoltta iken bile hiçbir oyunun kastığını görmedim. Sadece dengeyi yakalamaya çalışıyorum. Ürünü alalı 9 ay oldu ve hiç bakım yapmadım (kendim yapamam).
Bunların haricinde varsa genel yorumlarınız veya önerileriniz hepsine açığım?
Her ne kadar bilgisayarlardan ve yazılımlardan az buçuk anlasamda,
Bilgiye açım.
Özellikle soğutucu önerisi çok iyi olur,
Herkese şimdiden teşekkür ediyorum.