MSI Optix MAG274R incelemesi

Daha önce ViewSonic XG2401 24 ınch 144 Hz TN monitörü kullanmaktaydım. BF5, R6 Siege, Warzone gibi oyunlarda yüksek Hz ile oyun oynamak için almıştım. O zamanlar ghosting olmayan 1 ms (GtG veya MPRT) IPS monitörler çok pahalıydı. 8-9 ay önce derinliği 1 metre olan masa yaptırmıştım ve monitöre uzaklığım 1 metre oluyor haliyle. Oyunlarda yüksek FOV ayarıyla birlikte bu mesafedeki 24 ınch monitörde görüntü daha da küçülüyordu.

Hayalim 27 ınch boyutunda 2K çözünürlüğündeki Dell'in 1 ms tepki süreli 10 Bit (1 milyar renk) çıkış renk derinliği olan 144 Hz monitörü idi. BF5 ve Warzone gibi oyunlarda 2K'da yüksek ayarlarlarda yüksek FPS alabilmek için iyi bir ekran kartına ihtiyacım olduğunu bildiğimden bunu gözardı etmiştim.

Geçenlerde Vatan Bilgisayar'a kuzenime de aldığımız ViewSonic XG2401'i tamir için teslim ederken 1080p 27 ınch IPS monitörlere bakmıştık. Benim kullanım şartlarında 27 ınch'de 1080P'nin sorun teşkil etmediğini gözlemledim. Ayrıca IPS panelin renk canlılığı da hoşuma gitmişti. Kuzenin de aklına yatmışken internetten araştırdığımda 27 ınch 1080p ve yüksekliği ayarlanabilir standı olan monitörlere bakarken MSI Optix MAG274r 2400 TL civarı fiyatıyla dikkatimi çekti.

Diğer monitörlerde olan 1 ms (MPRT) tepki süresi, yüksekliği ayarlanabilir stand, titreşim engelleyici özellikli, 144 Hz tazeleme oranı, mavi ışık filtresi, yansıma önleyici anti glare kaplama gibi özelliklerin dışında aradığım özelliklere de sahipti. HDR desteği göstermelik olduğundan denemedim bile. Yabancı incelemelerde de bunu görmezden gelmemiz gerektiği vurgulanıyor.
Bunların en önemlisi 10 Bit (8 Bit+FRC ile) ile 1 milyar renk sağlarken sRGB renk gamutunun %132'sini, DCI-P3 renk gamutunun %95'ini verebiliyor. Bunu dışında rekabetçi oyunlar için gece görüşü (diğer firmalarda siyah dengeleme veya Black equlaizer gibi isimlerle de anılıyor) karanlık noktaları aydınlatırken oyun genelindeki parlaklığa olabildiğince az müdahale ediyor.

FreeSync Premium ile de birçok özelliği garanti ediyor:
Bu teknolojilerden lfc gibi düşük FPS'lerde akıcılığı sağlayan özellikler de mevcut. Lfc FPS'nin FreeSync aralığı altına indiği durumlarda o kareyi iki defa göstererek FPS'yi FreeSync aralığına sokuyor. Örneğin 25 FPS'i o anki kareyi 2 defa göstererek 50 FPS yapıyor ve böylece görüntü FreeSync aralığında kalıyor.
Bu teknolojiler anlat anlat bitmez. Gelelim monitörün dış görünüşüne:

Önden görünüş.jpg


Arkadan Görünüş.jpg


Ayarları joystick yardımıyla yapabilmek Mac veya konsol gibi diğer platformlar için kullananlara çok büyük kolaylık sağlar. Bu arada 120 Hz konsol modu teknik özellikler arasında.
Standın ortasındaki kablo kanalı geniş ve işlevsel. Giriş-çıkış portları:

giriş çıkışlar.jpg


1 tane Display Port 1.2a, 2 tane HDMI 2.0b ve 1 tane USB tip C girişi var. Kulaklık çıkışı da mevcut. Monitörün dahili hoparlörü olmadığı için kulaklık çıkışından ses alabilirsiniz (ben öyle yapıyorum). USB tip b ile bilgisayar bağlarsak 2 tane USB 2.0 bağlantı elde ediyoruz. Kaldı ki masaüstü uygulaması için bilgisayara USB ile bağlamak şart ve öneririm. Kutudan güç kablosu ve harici adaptörü, USB bağlantı için kablo, HDMI kablosu ve stand veya duvara askı için vida poşetleri çıkıyor. Standını sabitlemek için 2 vida yetiyor.
Kutudan Display Port kablo çıkmaması yüzünden internetten VESA sertifikalı şu kabloyu sipariş etmiştim:


G-Sync kullanmak için de bu kablo gerekli diye biliyorum. HDMI 2.1 ile G-Sync desteği geldi diye biliyorum ki bu monitörümüzün desteklemediği HDMI versiyonu.
Monitörün malzeme kalitesi çok iyi. 3 yanı ince çerçeveli ama ekran açıkken anlıyorsunuz ki içeriden siyah ince bir bant var. Bu ince çerçevelere rağmen ışk sızması çok çok az ve ışık dağılımı çok çok dengeli idi.
Fotoğraf ile gözümün gördüğünün alakası yok ama yine de paylaşayım:

Işık sızması ve ışık dengesi.jpg


Ölü piksel testi de sorunsuzdu.
Monitörü bilgisayar 8 Bit olarak görüyor. 10 Bit için NVIDIA denetim masasında şu değişiklikleri yapmanız yeterli:

10 BIT tanımlama.jpg


Ayrıca bilgisayarınıza bu monitörün driverını kurmak için resmi sitesinden driverı indirip:

Monitör Driver.jpg


Masaüstünde sağ tık/ görüntü ayarları/ gelişmiş görüntü ayarları/ ekran görüntü bağdaştırıcısı özellikleri/ monitör
/ Özellikler/ sürücü/ sürücüyü güncelleştir/ bilgisayarımdaki sürücülere göz at yolunu kullanarak indirmiş olduğumuz driverı kuruyoruz.
Aklıma gelmişken USB tip C bağlantısı ile sadece cihazları şarj etmiyoruz. Destekleyen kablo ve cihaz ile ekrana görüntü verip USB portlarına klavye ve fare takarak USB tip C ile bağlı olan cihazda bu klavye ve fareyi kullanabiliyormuşuz. Denemedim tabii ki.
Resmi sitesinden Gaming OSD 2.0 programını kurduğumuzda artık tüm ayarları ve fazlasını bu program ile yapabiliyoruz. Anakartın arka USB portlarından birisine takılı idi USB kablosu ile monitör ama yazılım görmedi. Çıkarıp başka porta takınca gördü.
Gaming OSD yazılımında standart kullanım, film izleme ve oyun oynamak için önereceğim ayarım şu şekilde:

Gaming OSD .jpg


Rekabetçi oyunlar için ise şunu öneririm:

Gaming OSD 2.jpg


Dikkat ettiyseniz sol tarafta yaptığınız profili devreye sokmak için uygulama/uygulamalar da seçebiliyorsunuz. Kullanmadım daha.
Uygulamanın diğer özellikleri:

Gaming OSD Araçlar.jpg


Gaming OSD Ayarlar 1.jpg


Gaming OSD Gezinme Tuşu.jpg


Gaming OSD Kısayol Tuşu Ayarları.jpg


Gaming OSD Makro tuşu.jpg


Gaming OSD Mystic Light.jpg


Gaming OSD Pencere Biçimlendirme.jpg


Tepki süresinin 1 ms MPRT olması R6 Siege'de hiç dezavantaj yaşatmadı. 1 ms MPRT ortalama 3-4 ms GtG'ye denk diye biliyorum. Oyunlarda 3-5 ms ile 1 ms (GtG) arasında gözle görünür bir fark olmadığını da deneyimlemiş oldum.

Monitör ayarlarından tepki süresini en hızlı görüntü iyileştirmeyi kapalı seçerseniz 1ms hissini keskin bir şekilde çok sağlam iyi bir görüntü ile elde edebilirsiniz. Ayrıca bu şekilde ghosting vs. de olmuyor.

Bilgisayar açılışında görüntünün çabuk gelmesini istiyorsanız monitörün üzerinden veya yazılımıyla görüntü kaynağı algılamayı otomatikten manuele getirin. Aksi halde BIOS kısayollarının çıktığı ekran gibi yerleri kaçırırsınız.

Monitörün renk kalitesi çok iyi. IPS olmasının yanı sıra 1 milyar renk ile geniş renk gamutu sadece filmlerde değil oyunlarda da çok iyi. Önceki TN panelimde oyunlarda rakibi daha iyi seçebilmek için NVIDIA Denetim Masası'nda digital Vibrance'ı arttırırdım. Bu renkleri canlılaştırırken ciyaklaştırıyor ve bu rekabetçi oyunlarda işimi kolaylaştırırdı. Bu monitörde hiç ihtiyaç duymadım.

Şunu da ekleyeyim oyunlarda yüksek FOV'da görüntü küçülüyordu ve 24 ınch'de düşmanı seçmem zorlaşırken bunda bu sorunum ortadan kalktı.
Bu monitörü 10 Bit olmasından dolayı çok profesyönel işlerle uğraşmıyorsanız tasarım ve video editing gibi işlerle uğraşanlara da öneririm.
 
Son düzenleme:
Bu monitörü çok begenerek aldıktan sonra iade etmek zorunda kaldım. Monitörde FreeSync açınca ekranda Flickering/titremeler oluyordu. Çok can sıkıcı bir durumdu. Monitörün tek iyi yanı sanırım renklerinin güzel olması. Parlaklıgıda çok iyi. Eksi yönleri ise FreeSync açınca Flickering, Ghosting sorununun olması. Alacak kişiler buna göre alsınlar.
Freesync açık BF5, R6 Siege kullanıyorum. flickering/titreme olmadı.
Acaba farklı kablo ile test ettin mi? Ben ayrı Vesa sertifikalı DP kablo ile kullanıyorum. İçinde gelen HDMI kablonun poşetini bile açmadım.
 
Freesync açık BF5, R6 Siege kullanıyorum. flickering/titreme olmadı.
Acaba farklı kablo ile test ettin mi? Ben ayrı Vesa sertifikalı DP kablo ile kullanıyorum. İçinde gelen HDMI kablonun poşetini bile açmadım.
Bazı oyunlar da çok aşırı dikkat ederek farkettim. CS:GO'da aşırı belirgindi. Kutu içinden çıkan HDMI kablosu ile kullandım. Başka monitör ile denedik sorun olmadı. Ama MSİ monitörü HDMI dışında bir kablo ile kullanmadım. Aslında başka kablo taksamda sorunun çözülecegini pek sanmıyorum. FreeSync açabiliyorsak titreme sorunu yaşamamamız lazım zaten. Ya da hiç açılmaması lazım.
 
Bazı oyunlar da çok aşırı dikkat ederek farkettim. CS:GO'da aşırı belirgindi. Kutu içinden çıkan HDMI kablosu ile kullandım. Başka monitör ile denedik sorun olmadı. Ama MSİ monitörü HDMI dışında bir kablo ile kullanmadım. Aslında başka kablo taksamda sorunun çözülecegini pek sanmıyorum. FreeSync açabiliyorsak titreme sorunu yaşamamız lazım zaten. Ya da hiç açılmaması lazım.
Kablonun düşük kalitede olması sonucu yeterli hassasiyet veya bant genişliği sağlamaması sonucu bu tarz titremelerin olabileceğni duymuştum da. Kuzenin Viewsonic XG2401 monitöründe de ara sıra oluyordu. Ona da Vesa sertifikalı kablo alınca düzelmişti.
 
Kablonun düşük kalitede olması sonucu yeterli hassasiyet veya bant genişliği sağlamaması sonucu bu tarz titremelerin olabileceğni duymuştum da. Kuzenin Viewsonic XG2401 monitöründe de ara sıra oluyordu. Ona da Vesa sertifikalı kablo alınca düzelmişti.

Monitörün FPS sayacını açıp, FreeSync açıkken test edebilirsiniz çalışıp çalışmadıgını bu arada. FPS sayacında adaptif şekilde oyun FPS'i ile monitörün FPS'i sabitlenmeye çalışıyorsa FreeSync çalışıyordur. Ben şahsen kendi şahsi fikrimi söyleyeyim. Bu monitörde sorun yok diyenler ya farketmiyor yada FreeSync kapalı kullanıyor ve açık sanıyorlar.
EDİT: Belki Vesa sertifikalı kablo ile sorun çözülür, ama ben çok düşük bir ihtimal veriyorum vesa kablo ile sorunun çözülecegine.
 
Monitörün FPS sayacını açıp, FreeSync açıkken test edebilirsiniz çalışıp çalışmadıgını bu arada. FPS sayacında adaptif şekilde oyun FPS'i ile monitörün FPS'i sabitlenmeye çalışıyorsa FreeSync çalışıyordur. Ben şahsen kendi şahsi fikrimi söyleyeyim. Bu monitörde sorun yok diyenler ya farketmiyor yada FreeSync kapalı kullanıyor ve açık sanıyorlar.
EDİT: Belki Vesa sertifikalı kablo ile sorun çözülür, ama ben çok düşük bir ihtimal veriyorum vesa kablo ile sorunun çözülecegine.
Tekrar kontrol ettim çalışıyor. DP kablolarda Freesync veya Gsync çalışabilmesi için kablonun Displayport 1.2a (1.2 değil) ve üstünü desteklemesi lazım. HDMI için de bir standart sürüm vardı Freesync için.
 
Tekrar kontrol ettim çalışıyor. DP kablolarda Freesync veya Gsync çalışabilmesi için kablonun Displayport 1.2a (1.2 değil) ve üstünü desteklemesi lazım. HDMI için de bir standart sürüm vardı Freesync için.

Ben de kontrol ettigimde çalışıyordu aslında FreeSync. Söyledigim yöntem ile kontrol etmiştim. Monitörün FPS sayacını açıp baktıgımda adaptif şekilde çalışıyordu. Maalesef FreeSync Flickering yaşıyordum. ASUS VG24VQ vardı bende geçen sene onunlada aynı sorunu yaşamıştım. DP kablosu almıştım ama yine aynı sorun devam etmişti. Bence kabloyla alakası yok. Monitörde SYNC çalışıyorsa ve sorun varsa kablo degiştirmek çözmüyor.
 
Ben de kontrol ettigimde çalışıyordu aslında FreeSync. Söyledigim yöntem ile kontrol etmiştim. Monitörün FPS sayacını açıp baktıgımda adaptif şekilde çalışıyordu. Maalesef FreeSync Flickering yaşıyordum. ASUS VG24VQ vardı bende geçen sene onunlada aynı sorunu yaşamıştım. DP kablosu almıştım ama yine aynı sorun devam etmişti. Bence kabloyla alakası yok. Monitörde SYNC çalışıyorsa ve sorun varsa kablo degiştirmek çözmüyor.
Şanssızlık olmuş. Bu arada Türkiye'de satılan hangi monitöre baksam sousuz seri yok. Üretim kalitesi düşük malları mı topluyor satıcılar nedir.
Başka bir konuda konusu geçmişti ama istekte bulun kişinin tavrı hoş değildi. Ufo test:
1619031177819.jpg

Telefonumun çektiği kadarıyla tabi ki. Telefonum Xiaomi Mi 9T Pro.
Buradan bakabilirsin UFO testine @Vejetaryen Aslan.
Bir düzeltme yapayım: Görüntü iyilrştirme ayarını zayıf seçerseniz daha iyi oluyor her kullanımda.
 
Son düzenleme:
Şu makale 10 bıt ile 8 bıt'in farkını anlatıyor:
Görselde karşılaştırma:
Eki Görüntüle 973781

Eki Görüntüle 974309

Hocam bir güncelleme yapmak isterim. Bu serinin MAG274r modelini almıştım HDMI kablosu ile kullanırken FreeSync açtıgım zaman FreeSync flickering denen sorunu yaşamıştım. İade etmiştim. MAG274R2 Amazon'dan satın alıp şans vermek istedim çünkü güzel bir görüntüsü vardı. Satın aldım DP kablosu ile çalıştırdım ve FreeSync açınca hiçbir titreme olmadı. Yalnız FreeSync Premium on of yazmıyor menüde. Adaptive Sync yazıyor. Anladıgım kadarıyla FreeSync Bug'ları oldugu için degişim yapmışlar AMD için. FreeSync Premium'u çıkarıp Adaptive Sync yüklemişler.

Bir de bir sorum daha var görselde paylaşmış oldugunuz 10 bit ve 8 bit farkı. Bizim monitör bu arada gerçek 10 bit degil. 8bit+frc ile 10 bit oluyor. Yine paylaştıgınız görsel ile aynı mıdır? Bunu merak ettim dogrusu aynı olması pek muhtemel gelmiyor. Acaba 8 bit vs 8 bit+frc görseli bulup paylaşma şansınız var mı? Merak ettim. Bu arada çogu monitör 6bit+frc ile 8 bit oluyor. MSI bu yüzden 8bit+frc oldugu için daha kalitelidir her açıdan.
 
Hocam bir güncelleme yapmak isterim. Bu serinin MAG274r modelini almıştım HDMI kablosu ile kullanırken FreeSync açtıgım zaman FreeSync flickering denen sorunu yaşamıştım. İade etmiştim. MAG274R2 Amazon'dan satın alıp şans vermek istedim çünkü güzel bir görüntüsü vardı. Satın aldım DP kablosu ile çalıştırdım ve FreeSync açınca hiçbir titreme olmadı. Yalnız FreeSync Premium on of yazmıyor menüde. Adaptive Sync yazıyor. Anladıgım kadarıyla FreeSync Bug'ları oldugu için degişim yapmışlar AMD için. FreeSync Premium'u çıkarıp Adaptive Sync yüklemişler.

Bir de bir sorum daha var görselde paylaşmış oldugunuz 10 bit ve 8 bit farkı. Bizim monitör bu arada gerçek 10 bit degil. 8bit+frc ile 10 bit oluyor. Yine paylaştıgınız görsel ile aynı mıdır? Bunu merak ettim dogrusu aynı olması pek muhtemel gelmiyor. Acaba 8 bit vs 8 bit+frc görseli bulup paylaşma şansınız var mı? Merak ettim. Bu arada çogu monitör 6bit+frc ile 8 bit oluyor. MSI bu yüzden 8bit+frc oldugu için daha kalitelidir her açıdan.
10 BIT görüntüyü 8 BIT+FRC vs. 10 BIT karşılaştırabilmem için yanımda doğal 10 BIT panelli monitör olması lazım. Bu konuda bir karşılaştırma bulamadım. Zaten yüksek HZ monitör ve düşük gecikme ile oyun oynamak gibi bir önceliğim olduğundan gerçek 10 BIT monitörlere bakmıyorum bile.
 
10 bıt görüntüyü 8 bıt+frc vs. 10 bıt karşılaştırabilmem için yanımda doğal 10 bıt panelli monitör olması lazım. Bu konuda bir karşılaştırma bulamadım. Zaten yüksek Hz monitör ve düşük gecikme ile oyun oynamak gibi bir önceliğim olduğundan gerçek 10 bıt monitörlere bakmıyorum bile.

Ben 8bit+frc ve 8 bit görsel karşılaştırma resmi buldum. Kaynak: True 8-bit vs 8-bit + FRC Monitors | What is the difference? | Isolapse

8 bit+frc ile 8 bit arasında gerçekten bariz bir fark var gösterdigim kaynaga göre. Ve şu an piyasada 8 bit diye satılan monitörlerin çogu 6bit+frc. MSI gerçekten büyük iş başarmış. Ben aslında bu monitörün 1ms GtG olanını almak isterdim ama üretmemişler. Hafif bir ghosting var ama renklerin güzelligini düşünürsek ghostingi unutmaya yetiyor.
 

Geri
Yukarı