MSI Vector GP68 HX 13vh çok ısınıyor ve FPS kaybı yaşatıyor

By.TRabZonLu™

Megapat
Daha fazla  
1726310152791.png

Merhaba arkadaşlar, bilgisayar ile çoğunlukla CS2 oynuyorum, yaptığım ayarlar bu şekilde tuşlara kadar ısınıyor, yoldaş modunda 320 FPS'den 250'ye kadar, ölüm maçında 170'lere kadar düşüyor, çözüm nedir driverlar güncel, oyun ayarları düşükte. Bilgisayarın RAM'ini 16 GB'dan 64 GB'a yükselttim.

İşlemci sıcaklığı 90 derece, GPU ise 81 derecelerde. Laptop 6 ay oldu alalı, yoğun bir şekilde kullanmıyorum. 2 akşamda bir oyuna giriyorum.

GELİŞMİŞ GÖRÜNTÜ.jpg

ÖLÜM MAÇI.jpg

SICAKLIK.png

@SonOfCopper

Fikri olan yok mu :)

Son düzenleme:
Merhaba,

Cihaza FPS Monitör yükleyip buradan çektiği watt değerlerini atma şansınız var mı ? PL1 ve PL2 yi de açarak.

Bunun için FPS Monitörü indirip, mevcut görünen katman'a sağ tıklayıp öğe ayarları seçmeniz gerekiyor. Daha sonra sağda bir pencere açılacak. Buradan CPU kısmına gelip, aşağıda bulunan yeşil renkli + butonuna basın ve PL1 power limit, PL2 power limit hem statik hem dynamicleri göster diyin.

Oyun esnasında ekran kartı 100watt'ın altındayken işlemci limiti kalkar ve 220W'a kadar ( hangi modda olduğu önemli ) çıkar. Ekran kartında yük varken 55watt maksimuma limitler. Eğer bu durum yoksa, MSI sitesinden Dynamic Tuning sürücüsünü tekrar kurun düzelir. Bu eğer ısınıp, bir süre sonra kapanıyorsa onu çözecektir.

Isı tarafına gelecek olursak, bende de aynı problem vardı. MSI'a götürdüm ve termal macun değişimi yapıldı. Lakin buda sorunumu çözmedi. Onlarda komple ısı bloğunu değiştirdiler. MSI GP68HX'in stock macunu MX4. Yanınızda MX6 vb. götürürseniz onu uygularlar.

Merhaba,

Cihaza FPS monitör yükleyip buradan çektiği watt değerlerini atma şansınız var mı? PL1 ve PL2'yi de açarak.

Bunun için FPS monitörü indirip, mevcut görünen Katman'a sağ tıklayıp öge ayarları seçmeniz gerekiyor. Daha sonra sağda bir pencere açılacak. Buradan CPU kısmına gelip, aşağıda bulunan yeşil renkli + butonuna basın ve PL1 Power limit, PL2 Power limit hem statik hem dynamicleri göster deyin.

Oyun esnasında ekran kartı 100Watt'ın altındayken işlemci limiti kalkar ve 220W'a kadar ( hangi modda olduğu önemli ) çıkar. Ekran kartında yük varken 55watt maksimuma limitler. Eğer bu durum yoksa, MSI sitesinden dynamic tuning sürücüsünü tekrar kurun düzelir. Bu eğer ısınıp, bir süre sonra kapanıyorsa onu çözecektir.

Isı tarafına gelecek olursak, bende de aynı problem vardı. MSI'a götürdüm ve termal macun değişimi yapıldı. Lakin bu da sorunumu çözmedi. Onlarda komple ısı bloğunu değiştirdiler. MSI GP68HX'in stock macunu MX4. yanınızda MX6 vb. götürürseniz onu uygularlar.

Hocam bugün yükleyip mutlaka paylaşacağım.

hocam oyun aktifken bir türlü yapamadım kapanıyor değerler giriyor.

1726511608065.png

@SonOfCopper

Son düzenleme:
Merhaba,

Şimdi gördüğünüz o bir sürü yazı ile birlikte olan pencereyi, yeni açtığınız Mirror Desktop'un altına getirdiniz sanıyorum. Bu şekilde aslında olması gerekiyor. Çünkü bazı oyunlarda tam ekran desteklemediğinde bu şekilde çözüm sağlanıyor. Ekstra olarak, programı Yönetici Modunda çalışmasını sağlayın.

Merhaba,

Şimdi gördüğünüz o bir sürü yazı ile birlikte olan pencereyi, yeni açtığınız mirror Desktop'un altına getirdiniz sanıyorum. Bu şekilde aslında olması gerekiyor. Çünkü bazı oyunlarda tam ekran desteklemediğinde bu şekilde çözüm sağlanıyor. Ekstra olarak, programı yönetici modunda çalışmasını sağlayın.

Merhaba hocam klavye sorunu ve ısınma için servise gönderdim. Sag olsunlar klavye ve heatsink diye bir şey değiştirdiler.
IMG_2466.jpeg

@SonOfCopper GP68HX 13VH-208TR i servise göndermeyi düşünüyorum çok ısınmaya başladı, temizlik termal macun yenilenmesi, RAM ve SSD yükseltmesi için. Hangi marka termal macun almalıyım ya da termal pedmi almalıyım? Bir konuda chipset için alüminyum soğutucu önermişsin detaylı anlatabilir misin ne almalıyım serviste takarlar mı? Teşekkürler.

Merhabalar, bunu okuyan varsa, konuyla alakalı bir bilgi edindim. MSI'yın özellikle high end laptop'larında bazı BIOS ayarları idealin dışında geliyor.

Olay çok basit. Eğer termal macunlar tazeyse, laptopun için tozlu değilse, undervolt yapılmışsa ama buna rağmen ısınıma sorunu çok yüksekse bunun en büyük nedeni biraz sonra bahsedeceğim iki BIOS ayarı.

BIOS ayarları ekranına gelince Advance BIOS ayarlarını açmamız lazım, bunun için:
Kod:
Sağ CTRL + Sağ Shift + Sol Alt + F2
Kombosunu kullanabilirsin. Bu çalışmazsa internetten laptop modelin için gizli BIOS ayarlarını açacak kombinasyonu araştırmanız lazım.

Advanced Ayarlar açılınca şu tip isimde bir ayar aramanız lazım: "Passive Trip Points"

Bu ayarın ismi cihazdan cihaza değişebilir ama biraz da benzerdir elbet.
Benim BIOS'umda bu ayara şu yolla ulaşıyorum:
Kod:
Advanced/Thermal Configuration/Platform Thermal Configuration

Burada "Passive Trip Points" isminde bir ayar bulmamız lazım, bu ayar bende default olarak kapalı geldi, Halbuki açık olması daha makul, bu ayar çok basitçe CPU'nun belirlenen sıcaklığın aşmasını engellemeye yarıyor. Bende default olarak 95 derece belirlenmiş durumda, bunun üstüne sıcaklık çıkmaya başlarsa CPU gücünü kısacak ve bu ayar sayesinde sıcaklık güvenli seviyede kalacak.

İkinci değiştirmemiz gereken ayar çok daha önemli ve kritik. Asıl ısınma sorununu bu ayar yapıyor.

Ayar gene Advanced BIOS içinde, ismi de şu tarz bir şey: "Energy Efficient Turbo"
Benim BIOS'umda bu ayara şu yolla ulaşıyorum:
Kod:
Advanced/Power & Performance/CPU - Power Management Control/View/Configure Turbo Options

Bu ayarın açıklamasında bile "Bu ayar Overclock yapmadığınız sürece Enabled (Açık) olmalıdır." şeklinde bir ifade var ama gelin görün ki default olarak bu ayar BIOS içinde kapalı geliyor. Şaka gibi.

Bu ayarı Enabled yaptığınızda Turbo mod daha akıllı çalışıyor. Disabled modda işlemci Turbo moda girdiğinde Turbo Modun bütün gücünü kullanıyor. Çok basit bir indie oyunda bile işlemci tam kapasitede çalışmaya çalışıyor. Özellikle çok güçlü laptoplarda bu da yüksek ısınma olarak bize geri dönüyor. Bu ayarı Enabled yaptığımızda ise İşlemci Turboyu gerektiği kadar kullanmaya başlıyor. Hâliyle net bir şekilde ısınmada büyük bir iyileşme görüyoruz.

Bunla birlikte Windows içinde ya da BIOS üstünden Turbo Boost'u kapattığınız da da sıcaklıkların kontrol altına alındığını görebilirsiniz ama bu kadar güçlü bir laptop için para sayıp sonra gücünü kısmanın sayılan paraya yazık olduğunu düşünüyorum.

Kısaca BIOS'u sürümünü güncelleyin, cihaz içindeki tozları temizleyin, termal macun kurumuş ise yenileyin, Advanced BIOS içinden "Energy Efficient Turbo" ve "Passive Trip Points" ayarlarını açın. Sıcaklıkla olan derdinizin ciddi düzeyde iyileştiğini göreceksiniz.

Dilerim bu metin birinin işine yarar, kolay gelsin.

@SonOfCopper GP68HX 13VH-208TR i servise göndermeyi düşünüyorum çok ısınmaya başladı, temizlik termal macun yenilenmesi, RAM ve SSD yükseltmesi için. Hangi marka termal macun almalıyım ya da termal pedmi almalıyım? Bir konuda chipset için alüminyum soğutucu önermişsin detaylı anlatabilir misin ne almalıyım serviste takarlar mı? Teşekkürler.

Selam hocam hangi termal macunu tercih ettiniz?

Eki Görüntüle 2310164

Merhaba arkadaşlar, bilgisayar ile çoğunlukla CS2 oynuyorum, yaptığım ayarlar bu şekilde tuşlara kadar ısınıyor, yoldaş modunda 320 FPS'den 250'ye kadar, ölüm maçında 170'lere kadar düşüyor, çözüm nedir driverlar güncel, oyun ayarları düşükte. Bilgisayarın RAM'ini 16 GB'dan 64 GB'a yükselttim.

İşlemci sıcaklığı 90 derece, GPU ise 81 derecelerde. Laptop 6 ay oldu alalı, yoğun bir şekilde kullanmıyorum. 2 akşamda bir oyuna giriyorum.

Eki Görüntüle 2310168

Eki Görüntüle 2310169

Eki Görüntüle 2310184

@SonOfCopper

Fikri olan yok mu :)

Hocam bende de aynı bilgisayar var sizde sorun düzeldi mi yoksa yine devamı mı ediyor?

Selam hocam hangi termal macunu tercih ettiniz?

Hocam bende de aynı bilgisayar var sizde sorun düzeldi mi yoksa yine devamı mı ediyor?

MX6 ile değiştirdim ilk, boşta dereceler düştü ama yükte daha yüksek sıcaklara çıktı, sonra servise gönderdim boşta derece daha da düştü, yükte yine daha yüksek sıcaklıklarda çalışıyor ilk kendi macununa göre. RAM ve SSD yükseltmesi yaptım ayrıca cihaza.

Başka bir sorun çıktı BIOS'tan RAM'i 5600 yapınca PC çift seferde açılıyor.

MX6 ile değiştirdim ilk, boşta dereceler düştü ama yükte daha yüksek sıcaklara çıktı, sonra servise gönderdim boşta derece daha da düştü, yükte yine daha yüksek sıcaklıklarda çalışıyor ilk kendi macununa göre. RAM ve SSD yükseltmesi yaptım ayrıca cihaza.

Peki hocam buenergy efficient Turbo'yu açmak mantıklı mı?

Bir de ben pullsar pulwark bold tercih ettim vaatleri etkiledi beni bir de müşteri hizmetleri ile de konuştum ağustos gibi Adana'ya inince bir bilgisayarcida yaptıracağım eğer iyi sonuç alırsam paylaşım yapacağım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı