MSI Vector GP68 HX13vh çok ısınıyor

10 nanometre ile 157 watta kadar güç çekiyor olan Intel'in 13700HX ve benzeri işlemcileri soğutma konusunda dizüstü bilgisayar tarafında kabus gibiler. Hatta 12450H gibi işlemcileri de watt değerleri çok daha az olduğu halde yine 95-100 derecede çakılı gidiyorlar. Tek yapmanız gereken oyun kullanımı sırasında ThrottleStop ile işlemciye 55 watt limit koymak. Sıcaklıklar 15-20 derece oynar, 55 watta yeterli olduğu için performansta gözle görülür bir kayıp yaşamayacağınızı da göreceksiniz.

Sizce undervolt mu yapmak mantıklı yoksa sizin bahsettiğiniz olayı mı?

Sizce undervolt mu yapmak mantıklı yoksa sizin bahsettiğiniz olayı mı?
BIOS’ta undervolt seçeneği var ise adım adım - taraf lehine işlem yapıyor olarak sıcaklık konusunda işlemcinin voltajı ile ilgili bir orta yol bulmanız gerekiyor, yok ise ThrottleStop ile watt değerini kısıtlamak haricinde başka yapabileceğiniz bir seçenek yok. Her iki seçenek ile de sıcaklıkları 15-20 derece daha aşağıya çekeceksiniz.

Son düzenleme:
Throttle Stop ayarlarının uygulanması için BIOS menüsünden gelişmiş seçeneklere geçip 2-3 yerden izin vermen ve microsoft defender'dan memory integrity (bellek bütünlüğünü) kapatman gerekiyor. Bunları yapmazsan ayarlar uygulanmıyor.

To unlock the undervolt I have gone into the hidden bios and disable virtualisation, vt-d disabled, enabled overclocking, and disabled undervolt protection.

Throttle Stop iyi program ama ben ayarları BIOS üzerinden değiştirmeyi tercih ediyorum.
Fotoğraflar sırasıyla;
Fan profili, OCCT güç testinde sistem fanları dönüş devirleri, HwInfo ile sistem takibi, OCCT ekran görüntüsü.
İyi forumlar.

Dosya Ekleri

• a.jpg
    a.jpg
    87 KB · Görüntüleme: 85
  • 1.jpg
    1.jpg
    339,1 KB · Görüntüleme: 75
  • 2.jpg
    2.jpg
    589,1 KB · Görüntüleme: 74
  • 3.jpg
    3.jpg
    491,7 KB · Görüntüleme: 83
Son düzenleme:
Bu kadar net konuştuğuna göre sen cihazında tam potansiyeli ortaya çıkarmış olmalısın . Kullandığın cihazın strest testi sonuçlarını paylaşır mısın?
12700h ile bu puanı stok klasik tipte macunla alacak kaç laptop vardır?

Dosya Ekleri

• camphoto_126398554.jpeg
    camphoto_126398554.jpeg
    186,3 KB · Görüntüleme: 82
12700h ile bu puanı stok klasik tipte macunla alacak kaç laptop vardır?
Örnek versiyonunun aldığı 18500 puan.
Max 19930 puan test sonucu var.

Bulunduğun iddia,
MX-4 macunla geliyor çok çabuk pump out oluyor. Sorunun kaynağı bu.
MX-4 ile geldiğinin kaynağı nedir?
Hocam eğer servise göndermezseniz garanti dışı kalıyor. Yine de ptm7950 veya thermalright heilos öneririm. Cihazın tam potansiyelini ortaya çıkarırsın.
Cihazın tam potansiyelini ortaya çıkarmak için sıvı metal kullanmak gerekir. Faz değişkenli termal padler mantıklı orası ayrı konu ama kullandığın tabir yanlış.

böyle güçlü bir pc yi macun kurtarmaz. Macunluk bir durumda değil. Cihaz için normal.
önlemek için cihaza giden gücü düşürecen. bu kadar.

Böyle güçlü bir PC'yi macun kurtarmaz. Macunluk bir durumda değil. Cihaz için normal.
Önlemek için cihaza giden gücü düşürecen. Bu kadar.

Ya bende macundan olduğunu zannetmiyorum mesela Valorant'ta 250 FPS'e sabitledigimde işlemci 75 dereceyi geçmiyor diğer oyunlarda durum sıkıntı.

Acer Nitro 5 115w ile limitlenmiş anlık olarak bile asla üzerine çıkmamaktadır. Hatta 115w gördükten sonra 110w sabit güç çekmektedir. Böyle düşününce ve hiçbir throttle yemediğini de göz önüne alırsak tam potansiyeline ulaştırdığım gayet açık.
MX-4 ile geldiğinin kaynağı nedir?
MSI servisine mx-6, thermal grizzly gibi diğer marka model macunlardan sürdürmek istediğinizde başka kullanıcıları mx-4 harici sürülecek macunların garanti dışı bıraktığını bile söylemekte.

Dosya Ekleri

• 5782693751033022366.jpg
    5782693751033022366.jpg
    72 KB · Görüntüleme: 75
Son düzenleme:
Acer Nitro 5 115w ile limitlenmiş anlık olarak bile asla üzerine çıkmamaktadır. Hatta 115w gördükten sonra 110w sabit güç çekmektedir. Böyle düşününce ve hiçbir throttle yemediğini de göz önüne alırsak tam potansiyeline ulaştırdığım gayet açık.

MSI servisine mx-6, thermal grizzly gibi diğer marka model macunlardan sürdürmek istediğinizde başka kullanıcıları mx-4 harici sürülecek macunların garanti dışı bıraktığını bile söylemekte.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Termal macundan sıvı metale geçiş sonrası;
sıcaklığı etkili biçimde aktarabildiği için boost/turbo hızlarını zorlayarak daha sıcak ama çok daha performanslı olabilir,
aynı performans düzeyine çok daha düşük sıcaklıklarda ulaşabilir.
(Not: sıvı metal elektriği ilettiği için cihazı tamamen kullanılmaz hale getirebilir!)

115w durumu ise Maximum Turbo Power yanındaki soru işaretinin üstüne tıklayınca açıklanıyor.
Maximum Turbo Power
The maximum sustained (>1s) power dissipation of the processor as limited by current and/or temperature controls. Instantaneous power may exceed Maximum Turbo Power for short durations (<=10ms). Note: Maximum Turbo Power is configurable by system vendor and can be system specific.
yani "Not: Maksimum Turbo Gücü sistem satıcısı tarafından yapılandırılabilir ve sisteme özgü olabilir."
XTU üzerinden power limit artırmayı denedin mi?
Termal kısıtlamaya girmediğini iddia ediyorsun, ThrottleStop ya da HWInfo'da ProcHot kısımlarını, stres testinde yarım saat kadar geçtikten sonra bir göster. Program üzerinden kaç watt çektiği de gözüküyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Cihazın bu yöntemi destekleyip desteklemediğini kontrol ettin mi?

Intel'in sitesinde pl1&2 ve cihazın pl1&2 değerleri gözükmekte.
PL1&2.jpg

CB R23 multi-core skorun iyi o konuda sorun yok ama iddialı konuştuğun kadar "potansiyeline" ulaşmış olmak yani yapılabilecek her şeyi denemiş olman gerekiyor ki "potansiyeline" ulaşmış olsun.
Bir linkte 38k skor almış test sonucu var, benim 24k çıktı. Bende cihazın potansiyeline ulaştım sayılır ama ne yönden? Mevcut durumuna -5 offset eklersem OCCT linpack testi hata veriyor, mevcut durumda testlerde ve oyunlarda hata vermeden ısınmadan kullanıyorum. Artık daha da durumu iyileştirebilecek aralık çok az kaldı.

İkinci olarak attığınız maili yazıp atayım orda da cooler master mastergel dışında marka kullanılırsa... diye yazsın. Servis bakım raporunda Arctic MX-4 olarak yazıyor mu? E-posta cevabı olarak belirtiliyor mu?

Kısacası metrik görmeden ve bunlar detaylı olmadığı sürece bir anlam ifade ETMİYOR.
En basiti; benchmate tek seferlik CB23 çalıştırdı, 72 derece sıcaklık ölçmüş. Benchmate yerine CB23 30dk'lık test yaptığımda 87'ye kadar çıkıp 80 küsurlarda stabil tutuyordu.

Siz mutluysanız kimse bir şey diyemez orası ayrı mevzu ama iddiada bulunuyorsanız kanıtlanmadığı sürece sadece iddiadan ibaret.
Bu ekranda vakit geçirip defalarca stres testlerini boşuna yapmadım.
1745768486147.jpg

İyi forumlar dilerim.

Dosya Ekleri

• bm.jpg
    bm.jpg
    610,3 KB · Görüntüleme: 67
Merhabalar, bunu okuyan varsa, konuyla alakalı bir bilgi edindim. MSI'yın özellikle high end laptop'larında bazı BIOS ayarları idealin dışında geliyor.

Olay çok basit. Eğer termal macunlar tazeyse, laptopun için tozlu değilse, undervolt yapılmışsa ama buna rağmen ısınıma sorunu çok yüksekse bunun en büyük nedeni biraz sonra bahsedeceğim iki BIOS ayarı.

BIOS ayarları ekranına gelince Advance BIOS ayarlarını açmamız lazım, bunun için:
Kod:
Sağ CTRL + Sağ Shift + Sol Alt + F2
Kombosunu kullanabilirsin. Bu çalışmazsa internetten laptop modelin için gizli BIOS ayarlarını açacak kombinasyonu araştırmanız lazım.

Advanced Ayarlar açılınca şu tip isimde bir ayar aramanız lazım: "Passive Trip Points"

Bu ayarın ismi cihazdan cihaza değişebilir ama biraz da benzerdir elbet.
Benim BIOS'umda bu ayara şu yolla ulaşıyorum:
Kod:
Advanced/Thermal Configuration/Platform Thermal Configuration

Burada "Passive Trip Points" isminde bir ayar bulmamız lazım, bu ayar bende default olarak kapalı geldi, Halbuki açık olması daha makul, bu ayar çok basitçe CPU'nun belirlenen sıcaklığın aşmasını engellemeye yarıyor. Bende default olarak 95 derece belirlenmiş durumda, bunun üstüne sıcaklık çıkmaya başlarsa CPU gücünü kısacak ve bu ayar sayesinde sıcaklık güvenli seviyede kalacak.

İkinci değiştirmemiz gereken ayar çok daha önemli ve kritik. Asıl ısınma sorununu bu ayar yapıyor.

Ayar gene Advanced BIOS içinde, ismi de şu tarz bir şey: "Energy Efficient Turbo"
Benim BIOS'umda bu ayara şu yolla ulaşıyorum:
Kod:
Advanced/Power & Performance/CPU - Power Management Control/View/Configure Turbo Options

Bu ayarın açıklamasında bile "Bu ayar Overclock yapmadığınız sürece Enabled (Açık) olmalıdır." şeklinde bir ifade var ama gelin görün ki default olarak bu ayar BIOS içinde kapalı geliyor. Şaka gibi.

Bu ayarı Enabled yaptığınızda Turbo mod daha akıllı çalışıyor. Disabled modda işlemci Turbo moda girdiğinde Turbo Modun bütün gücünü kullanıyor. Çok basit bir indie oyunda bile işlemci tam kapasitede çalışmaya çalışıyor. Özellikle çok güçlü laptoplarda bu da yüksek ısınma olarak bize geri dönüyor. Bu ayarı Enabled yaptığımızda ise İşlemci Turboyu gerektiği kadar kullanmaya başlıyor. Hâliyle net bir şekilde ısınmada büyük bir iyileşme görüyoruz.

Bunla birlikte Windows içinde ya da BIOS üstünden Turbo Boost'u kapattığınız da da sıcaklıkların kontrol altına alındığını görebilirsiniz ama bu kadar güçlü bir laptop için para sayıp sonra gücünü kısmanın sayılan paraya yazık olduğunu düşünüyorum.

Kısaca BIOS'u sürümünü güncelleyin, cihaz içindeki tozları temizleyin, termal macun kurumuş ise yenileyin, Advanced BIOS içinden "Energy Efficient Turbo" ve "Passive Trip Points" ayarlarını açın. Sıcaklıkla olan derdinizin ciddi düzeyde iyileştiğini göreceksiniz.

Dilerim bu metin birinin işine yarar, kolay gelsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı