MSI Vector GP68 HX13vh çok ısınıyor

Merhaba, bunu okuyan varsa, konuyla alakalı bir bilgi edindim. MSI'yın özellikle high end Laptop'larında bazı BIOS ayarları idealin dışında geliyor.

Olay çok basit. Eğer termal macunlar tazeyse, laptopun için tozlu değilse, undervolt yapılmışsa ama buna rağmen ısınıma sorunu çok yüksekse bunun en büyük nedeni biraz sonra bahsedeceğim iki BIOS ayarı.

BIOS ayarları ekranına gelince advance BIOS ayarlarını açmamız lazım, bunun için:
Kod:
Sağ CTRL + Sağ Shift + Sol Alt + F2
Kombosunu kullanabilirsin. Bu çalışmazsa internetten laptop modelin için gizli BIOS ayarlarını açacak kombinasyonu araştırmanız lazım.

Advanced ayarlar açılınca şu tip isimde bir ayar aramanız lazım: "passive trip points"

Bu ayarın ismi cihazdan cihaza değişebilir ama biraz da benzerdir elbet.
Benim BIOS'umda bu ayara şu yolla ulaşıyorum:
Kod:
Advanced/Thermal Configuration/Platform Thermal Configuration

Burada "passive trip points" isminde bir ayar bulmamız lazım, bu ayar bende default olarak kapalı geldi, halbuki açık olması daha makul, bu ayar çok basitçe CPU'nun belirlenen sıcaklığın aşmasını engellemeye yarıyor. Bende default olarak 95 derece belirlenmiş durumda, bunun üstüne sıcaklık çıkmaya başlarsa CPU gücünü kısacak ve bu ayar sayesinde sıcaklık güvenli seviyede kalacak.

İkinci değiştirmemiz gereken ayar çok daha önemli ve kritik. Asıl ısınma sorununu bu ayar yapıyor.

Ayar gene Advanced BIOS içinde, ismi de şu tarz bir şey: "energy efficient Turbo"
Kod:
Advanced/Power & Performance/CPU - Power Management Control/View/Configure Turbo Options

Bu ayarın açıklamasında bile "bu ayar overclock yapmadığınız sürece enabled (açık) olmalıdır." şeklinde bir ifade var ama gelin görün ki default olarak bu ayar BIOS içinde kapalı geliyor. Şaka gibi.

Bu ayarı enabled yaptığınızda Turbo mod daha akıllı çalışıyor. Disabled modda işlemci Turbo moda girdiğinde Turbo modun bütün gücünü kullanıyor. Çok basit bir indie oyunda bile işlemci tam kapasitede çalışmaya çalışıyor. Özellikle çok güçlü laptoplarda bu da yüksek ısınma olarak bize geri dönüyor. Bu ayarı enabled yaptığımızda ise işlemci Turbo'yu gerektiği kadar kullanmaya başlıyor. Hâliyle net bir şekilde ısınmada büyük bir iyileşme görüyoruz.

Bununla birlikte Windows içinde ya da BIOS üstünden Turbo Boost'u kapattığınız da da sıcaklıkların kontrol altına alındığını görebilirsiniz ama bu kadar güçlü bir laptop için para sayıp sonra gücünü kısmanın sayılan paraya yazık olduğunu düşünüyorum.

Kısaca BIOS'u sürümünü güncelleyin, cihaz içindeki tozları temizleyin, termal macun kurumuş ise yenileyin, Advanced BIOS içinden "energy efficient Turbo" ve "passive trip points" ayarlarını açın. Sıcaklıkla olan derdinizin ciddi düzeyde iyileştiğini göreceksiniz.

Dilerim bu metin birinin işine yarar, kolay gelsin.

Hocam benim sorunum bence termal macunun pump out olması çünkü servisten gelince bilgisayar cidden iyiydi sonra tekrar eski haline geldi bende termalright heilos alacaktım stoklar kalmamıştı bende pullsar pulwark bold aldım verdigi vaatler bayağı iyi ama daha uygulamadim.

Hocam benim sorunum bence termal macunun pump out olması çünkü servisten gelince bilgisayar cidden iyiydi sonra tekrar eski haline geldi bende termalright heilos alacaktım stoklar kalmamıştı bende pullsar pulwark bold aldım verdigi vaatler bayağı iyi ama daha uygulamadim.
Laptop cihazlar için en iyi termal macun seçeneğinin PTM7950 isimli faz değiştiren ped olduğunu düşünüyorum, pump out sorunu yaşamıyorsunuz. Neredeyse ömürlük bir malzeme, zaten bu amaçla üretiliyor, biraz araştırarak öğrenebilirsiniz. Normal termal macunlardan daha pahalıdır ama bir daha termal macun derdiniz kalmaz.

Gene de BIOS ayarlarından bahsettiğim ayarları kontrol etmenizin faydanıza olacağına inanıyorum. Taktir sizindir, kolay gelsin.

Merhaba, bunu okuyan varsa, konuyla alakalı bir bilgi edindim. MSI'yın özellikle high end Laptop'larında bazı BIOS ayarları idealin dışında geliyor.

Olay çok basit. Eğer termal macunlar tazeyse, laptopun için tozlu değilse, undervolt yapılmışsa ama buna rağmen ısınıma sorunu çok yüksekse bunun en büyük nedeni biraz sonra bahsedeceğim iki BIOS ayarı.

BIOS ayarları ekranına gelince Advance BIOS ayarlarını açmamız lazım, bunun için:
Kod:
Kombosunu kullanabilirsin. Bu çalışmazsa internetten laptop modelin için gizli BIOS ayarlarını açacak kombinasyonu araştırmanız lazım.

Advanced Ayarlar açılınca şu tip isimde bir ayar aramanız lazım: "Passive Trip Points"

Kod:

Burada "Passive Trip Points" isminde bir ayar bulmamız lazım, bu ayar bende default olarak kapalı geldi, Halbuki açık olması daha makul, bu ayar çok basitçe CPU'nun belirlenen sıcaklığın aşmasını engellemeye yarıyor. Bende default olarak 95 derece belirlenmiş durumda, bunun üstüne sıcaklık çıkmaya başlarsa CPU gücünü kısacak ve bu ayar sayesinde sıcaklık güvenli seviyede kalacak.

İkinci değiştirmemiz gereken ayar çok daha önemli ve kritik. Asıl ısınma sorununu bu ayar yapıyor.

Ayar gene Advanced BIOS içinde, ismi de şu tarz bir şey: "Energy Efficient Turbo"
Kod:
Advanced/Power & Performance/CPU - Power Management Control/View/Configure Turbo Options

Bu ayarın açıklamasında bile "Bu ayar Overclock yapmadığınız sürece Enabled (Açık) olmalıdır." şeklinde bir ifade var ama gelin görün ki default olarak bu ayar BIOS içinde kapalı geliyor. Şaka gibi.

Bu ayarı Enabled yaptığınızda Turbo mod daha akıllı çalışıyor. Disabled modda işlemci Turbo moda girdiğinde Turbo Modun bütün gücünü kullanıyor. Çok basit bir indie oyunda bile işlemci tam kapasitede çalışmaya çalışıyor. Özellikle çok güçlü laptoplarda bu da yüksek ısınma olarak bize geri dönüyor. Bu ayarı Enabled yaptığımızda ise İşlemci Turbo'yu gerektiği kadar kullanmaya başlıyor. Hâliyle net bir şekilde ısınmada büyük bir iyileşme görüyoruz.

Bununla birlikte Windows içinde ya da BIOS üstünden Turbo Boost'u kapattığınız da da sıcaklıkların kontrol altına alındığını görebilirsiniz ama bu kadar güçlü bir laptop için para sayıp sonra gücünü kısmanın sayılan paraya yazık olduğunu düşünüyorum.

Kısaca BIOS'u sürümünü güncelleyin, cihaz içindeki tozları temizleyin, termal macun kurumuş ise yenileyin, Advanced BIOS içinden "Energy Efficient Turbo" ve "Passive Trip Points" ayarlarını açın. Sıcaklıkla olan derdinizin ciddi düzeyde iyileştiğini göreceksiniz.

Hocam dedikleriniz hepsini yaptım.

Umarım bu katkısı olur

Laptop cihazlar için en iyi termal macun seçeneğinin PTM7950 isimli faz değiştiren ped olduğunu düşünüyorum, pump out sorunu yaşamıyorsunuz. Neredeyse ömürlük bir malzeme, zaten bu amaçla üretiliyor, biraz araştırarak öğrenebilirsiniz. Normal termal macunlardan daha pahalıdır ama bir daha termal macun derdiniz kalmaz.

Gene de BIOS ayarlarından bahsettiğim ayarları kontrol etmenizin faydanıza olacağına inanıyorum. Taktir sizindir, kolay gelsin.

Umarım bu katkısı olur.

Hocam sağ olun Crysis'te 90'dan assa olmayan PC 75i geçmedi teşekkür ederim bir de bu pump out olmuş halı.

BIOS ayarları ekranına gelince advance BIOS ayarlarını açmamız lazım, bunun için:
Kod:

Advanced ayarlar açılınca şu tip isimde bir ayar aramanız lazım: "passive trip points"

Kod:

Burada "passive trip points" isminde bir ayar bulmamız lazım, bu ayar bende default olarak kapalı geldi, halbuki açık olması daha makul, bu ayar çok basitçe CPU'nun belirlenen sıcaklığın aşmasını engellemeye yarıyor. Bende default olarak 95 derece belirlenmiş durumda, bunun üstüne sıcaklık çıkmaya başlarsa CPU gücünü kısacak ve bu ayar sayesinde sıcaklık güvenli seviyede kalacak.

Ayar gene Advanced BIOS içinde, ismi de şu tarz bir şey: "energy efficient Turbo"
Kod:

Bu ayarın açıklamasında bile "bu ayar overclock yapmadığınız sürece enabled (açık) olmalıdır." şeklinde bir ifade var ama gelin görün ki default olarak bu ayar BIOS içinde kapalı geliyor. Şaka gibi.

Bu ayarı enabled yaptığınızda Turbo mod daha akıllı çalışıyor. Disabled modda işlemci Turbo moda girdiğinde Turbo modun bütün gücünü kullanıyor. Çok basit bir indie oyunda bile işlemci tam kapasitede çalışmaya çalışıyor. Özellikle çok güçlü laptoplarda bu da yüksek ısınma olarak bize geri dönüyor. Bu ayarı enabled yaptığımızda ise işlemci Turbo'yu gerektiği kadar kullanmaya başlıyor. Hâliyle net bir şekilde ısınmada büyük bir iyileşme görüyoruz.

Kısaca BIOS'u sürümünü güncelleyin, cihaz içindeki tozları temizleyin, termal macun kurumuş ise yenileyin, Advanced BIOS içinden "energy efficient Turbo" ve "passive trip points" ayarlarını açın. Sıcaklıkla olan derdinizin ciddi düzeyde iyileştiğini göreceksiniz.

Hocam karşımda olsanız size sarılırım sağ olun cidden basit oyunlarda 90 derece olan işlemci çok iyi oldu teşekkürler.

@Quajal merhaba hocam bana bu yaptığımız işlemleri bilgisayarda performans kaybı yaşatır mı yoksa açılması gereken bir ayar mi? Beni detaylı bilgilendirirseniz sevinirim.

Son düzenleme:
merhaba hocam bana bu yaptığımız işlemleri bilgisayarda performans kaybı yaşatır mı yoksa açılması gereken bir ayar mi? Beni detaylı bilgilendirirseniz sevinirim
Performans kaybı yaşamazsınız, bu normalde açık gelmesi gereken bir ayar ama MSI'yda nedense kapalı geliyor. Ayarın yanındaki açıklamada bile normalde açık olmalıdır yazıyor.

Bu ayar kapalıyken işlemciniz turbo moda geçtiğinde ihtiyaç olamasa bile bütün çekirdekleri maksimum güçte kullanıyor, bu da hâliyle aşırı bir ısınma yaratıyor. Bu ayarı açarak işlemciye çekirdek gücünü akıllı, gerektiği kadar ve verimli kullan demiş oluyorsunuz sadece.

Beklediğiniz performansı alamazsanız heilos stoklara girdiğinde heilos uygulayın. Klasik tip macunlara göre çok fark yaratıyorlar.

@Quajal selam hocam büyük bir hayal kırıklığı ile yazıyorum ben size sıcaklıklar düştü dediğim sırada arkada ThrottleStop çalışıyormuş ondan dolayı sıcaklıklar düşmüş yoksa kapatıp denediğimde hiçbir değişiklik olmadı yine 95 derceye falan ulaştı bakalım tek umut termal macun yenilemek bakacağız artık.

@Quajal selam hocam büyük bir hayal kırıklığı ile yazıyorum ben size sıcaklıklar düştü dediğim sırada arkada ThrottleStop çalışıyormuş ondan dolayı sıcaklıklar düşmüş yoksa kapatıp denediğimde hiçbir değişiklik olmadı yine 95 derceye falan ulaştı bakalım tek umut termal macun yenilemek bakacağız artık.
Bunu duyduğuma üzüldüm, bu bahsettiğim ayar sıcaklıkları bende kontrol altına alabilmişti, dilerim termal macun değişimi faydanıza olur, vallaha üzüldüm.

Sağ olun bende ondan umutluyum yoksa UV yapacağız.
Bendeki 220w'a limitli, tahmini sendeki de aynıdır. Normal TDP zaten 157w. Öyle notebook soğutucusu ile soğuyacak bir durum yok. Aynı soğutucu, oyun oynarken ekran kartını da soğutması gerekiyor. Bu soğutucunun belirli bir termal kapasitesi var. O yüzden işlemci uv ile verimliliği artırıyor ve tdp limiti koyarak saçma derecede ısınmasının önüne geçiyorsun.

Sıvı metal uygulasan bile işlemci öyle limitsiz ve çok çekirdekli ki ne kadar verirsen o kadar çok alıyor hatta daha fazlasını istiyor. Alternatif olarak verimlilik çekirdeklerini devre dışı bırakanlar var.

Bendeki 220W'a limitli, tahmini sendeki de aynıdır. Normal TDP zaten 157W. Öyle notebook soğutucusu ile soğuyacak bir durum yok. Aynı soğutucu, oyun oynarken ekran kartını da soğutması gerekiyor. Bu soğutucunun belirli bir termal kapasitesi var. O yüzden işlemci UV ile verimliliği artırıyor ve TDP limiti koyarak saçma derecede ısınmasının önüne geçiyorsun.

Sıvı metal uygulasan bile işlemci öyle limitsiz ve çok çekirdekli ki ne kadar verirsen o kadar çok alıyor hatta daha fazlasını istiyor. Alternatif olarak verimlilik çekirdeklerini devre dışı bırakanlar var.

Bende de öyle ama bu basit oyunlarda ısınmanın önüne nasıl geçecegim bilmiyorum şu an ThrottleStop ile götürmeye çalışıyorum ama UV yapabilirim ama bu ayarlardan umutluydum neden işe yaramadı anlamadım cidden artık soğumaya başladım PC'den o kadar para verdik bu zahmet böyle şeyler olmasın.

Bendeki 220W'a limitli, tahmini sendeki de aynıdır. Normal TDP zaten 157W. Öyle notebook soğutucusu ile soğuyacak bir durum yok. Aynı soğutucu, oyun oynarken ekran kartını da soğutması gerekiyor. Bu soğutucunun belirli bir termal kapasitesi var. O yüzden işlemci UV ile verimliliği artırıyor ve TDP limiti koyarak saçma derecede ısınmasının önüne geçiyorsun.

Bende de öyle ama bu basit oyunlarda ısınmanın önüne nasıl geçecegim bilmiyorum şu an ThrottleStop ile götürmeye çalışıyorum ama UV yapabilirim ama bu ayarlardan mutluydum neden işe yaramadı anlamadım cidden artık soğumaya başladım PC'den o kadar para verdik bu zahmet böyle şeyler olmasın.

Hocam siz ne yaptınız herkesten bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı