MSI X570 Gaming Pro Carbon vs B450 Tomahawk Max

meert9

Centipat
Arkadaşlar Ryzen 5 3600 işlemcim ve ASUS ROG STRIX 2060 var. Anakart almak istiyorum fakat iki anakart arasında kaldım normalde B450 Tomahawk alacaktım fakat şu anki fiyatını hak etmedigini düşünüyorum sizce bu sisteme X570 almak mantıklı mı yoksa yine de B450 Tomahawk Max mı almalıyım? İndirimlere beraber aralarında yaklaşık 500-600 TL gibi bir fark oluyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
PCIE 4.0 kullanacak mısınız? Ciddi overclock yapacak mısınız? Evetse X570, hayırsa B450. Ki 3600'a en fazla yapabileceğiniz overclock belli zaten.

Tomahawk Max birçok X570'den daha iyi VRM'e ve soğutmaya sahip, B450 anakartlar arasında Mortar Max ile birlikte en iyi anakart. Ryzen 3950X bile performans kaybı olmadan çalışabiliyor Tomahawk ve Mortar üzerinde.

Bence x570 anakartlar yüksek seviyeler için cazipler. 3600 3600x için b450ler yeterli seviyede performans verirler. Tomahawk maxı 800TL civarında bulabilirseniz alabilirsiniz. Ben geçen ay Vatandan 700TL almıştım. Sonra çok uçtu fiyatları. Msi b450 gaming plus max da bakabilirsiniz uygun fiyata işinizi görecektir.

Aşağıda en düzgün yapılmışlarından am4 tier list sıralaması:

B450 serilerinde msi tomahawk ve onun türevlerine aşırı bir rağbet söz konusuydu bu anakartın çeşitli yurt dışı incelemelerinde VRM ısıları konusunda bir çok rakibinden önde olduğu gibi fiyat/performansta da büyük oranda rakibi olmamasıyla sürekli bütçe sistemlere tavsiye ediliyordu.

Ama artık bu anakartı tamamen egale edecek niteliklerde yeni bir Fiyat performans ürünü piyasada mevcut başlıca artılarını sıralarsak.

ASUS TUF B450 PRO GAMİNG Msi b450 tomahawk max a göre artıları

Bu bütçe segmentinde daha önce çelik jikle bobini kullanan bir anakart hiç olmamıştı Asus bir ilke imza atmış.

+ Alc 1200 codec daha kaliteli ses kartı ve anakart üzerinde Spdif Optical out pin desteği
+ 2 adet Nvme m2 ssd desteği
+ Toplam ağırlığı daha fazla olan Vrm heatsink soğutucu desteği
+ 4x2+2 Tip sanal 8+2 faz gerçek 4+2 faz Çelik bobin ile desteklenmiş faz yapısı
+ 3900x Gibi işlemcilerde 15 dereceye varan serin Vrm sıcaklıkları (Konuda linki verilmiş inceleme baz alındı)
+ Güncel versiyon ile doğal Ryzen 3000 desteği
+ Daha uygun veya benzer fiyata bulunabilirliği gibi gibi sebepleri sayabiliriz.

Şimdi gelelim son kısıma son kısımda ise vereceğim linkte Highend sınıfa giren bir başka Asus b450e strix modeli ile Asus b450 pro gaming arasında sadece soc kontrolcü kısmındaki 2 eksik bobin farkı bulunmaktadır sadece 2 bobinle high end olmayı kaçırmış msi tomahawk serisi ile aynı katagoride mainstream yani orta sınıfta kalmış gizli bir şahaser durumunda bu Tuf b450 Pro gaming.

Aşağıda B450E strix ve B450 TUF PRO GAMİNG VRM MOSFET BOBİN YAPILARI 2 SOC BOBİNİ HARİÇ BİREBİR AYNIDIR.

Test linki ve Resim olarak size Asus b450 Tuf Pro Gaming ile Msi Tomahawk max Vrm ısıları paylaştım

Kısacası tavsiyem kesinlikle ASUS TUF B450 PRO GAMİNG
X570 düşünülüyorsa kesinlikle ASUS TUF X570 GAMİNG PLUS

Dosya Ekleri

• aded6da43eb6d1048e86b170f4385451.png
    aded6da43eb6d1048e86b170f4385451.png
    246,7 KB · Görüntüleme: 67
  • 5ed0f8e1c9b0ce014a5a6837371c1ffc.jpg
    5ed0f8e1c9b0ce014a5a6837371c1ffc.jpg
    534,3 KB · Görüntüleme: 60
  • 6bc4c9fa8f2e64cc6fd2c4b3973cea9b.jpg
    6bc4c9fa8f2e64cc6fd2c4b3973cea9b.jpg
    139,6 KB · Görüntüleme: 63
  • 798b4191cdb92f1a5b9e533f19d1a4c3.jpg
    798b4191cdb92f1a5b9e533f19d1a4c3.jpg
    101,3 KB · Görüntüleme: 58
  • cfdf17e55ece57ee9704fe2173003511.jpg
    cfdf17e55ece57ee9704fe2173003511.jpg
    38,4 KB · Görüntüleme: 65
  • e345e8acf36bb298e5ed85e4c059af4a.jpeg
    e345e8acf36bb298e5ed85e4c059af4a.jpeg
    66,1 KB · Görüntüleme: 66
PCIE 4.0 kullanacak mısınız? Ciddi overclock yapacak mısınız? Evetse X570, hayırsa B450. Ki 3600'a en fazla yapabileceğiniz overclock belli zaten.

Tomahawk Max birçok X570'den daha iyi VRM'e ve soğutmaya sahip, B450 anakartlar arasında Mortar Max ile birlikte en iyi anakart. Ryzen 3950X bile performans kaybı olmadan çalışabiliyor Tomahawk ve Mortar üzerinde.

overclock düşünmüyorum ayrıyetten cok yüksek seviye bi sistemim olmadıgı için x570 fazla gelir kafasındayım sanırım tercihim tomahawk max tan yana olucak

overclock düşünmüyorum ayrıyetten cok yüksek seviye bi sistemim olmadıgı için x570 fazla gelir kafasındayım sanırım tercihim tomahawk max tan yana olucak
Bu anakart o anakarttan iyi yukarıda sebeplerini saydım 2 adet nvme olması bile diğer sebeplerin yanında büyük artı.. Optical out istersen buna braket alacaksın 5 dolar ona ses kartı alman lazım vrm ısıları konusunada hiç girmiyorum çok büyük kalite farkı var karar sizin.

(Tuf b450 pro gaming ile tuf b450 plus gaming ankartlarını sakın karıştırmayın)

AM4 İyi hazırlanmış tier listesi :

Bu anakart o anakarttan iyi yukarıda sebeplerini saydım 2 adet nvme olması bile diğer sebeplerin yanında büyük artı.. Optical out istersen buna braket alacaksın 5 dolar ona ses kartı alman lazım vrm ısıları konusunada hiç girmiyorum çok büyük kalite farkı var karar sizin.

(Tuf b450 pro gaming ile tuf b450 plus gaming ankartlarını sakın karıştırmayın)

AM4 İyi hazırlanmış tier listesi :

Hocam biraz abartmışsınız Tomahawk Max VRM ve Mosfet kalitesi olarak en güzel anakartlardan birisi. B450 anakartların şahı Intel LAN'ıyla, Wi-Fi ve Blutooth'la ve Tomahawk'le aynı VRM'lerle MSI B450 Gaming Pro Carbon AC'dir. Tomahawk heatsink farkıyla OC'de bir tık daha iyidir ama paket olarak Carbon öne çıkar. Realtek LAN ve Intel LAN kalite farkını anlatmama gerek yok sanırım.

Sizin de çılgınlar gibi yaptığınız ASUS güzellemesinin üstüne bende Tomahawk MAX alırsa neler kazanır onları sayayım da havada kalmasın;
  • Ryzen 3000 işlemci ailesine kutudan hazır geliyor, BIOS güncellemeden ve 2. nesil bir Ryzen işlemci bulmak zorunda kalmadan çalıştırabilir.
  • 16MB yerine 32MB bir BIOS çipiyle geliyor, Ryzen 3000 işlemciler için güncellendi.
  • BIOS Update tuşu var ki çok önemli, işlemci takmadan bile BIOS update yapılabiliyor.
  • Daha yüksek BIOS hafızası sayesinde ilerde 4000 serisi içinde güncelleme alması olası.
Yani ikisi de güzel B450 anakartlar ama objektif olmanız gerek. Birçok donanım kanalı B450'ler içinde Ryzen 3000 serisiyle kullanmak için en çok Tomahawk Max'i tavsiye ediyor. Keşke bir karşılaştırma, araştırma paylaşsaydınız. Çünkü "çok büyük fark" olduğu sonucuna nasıl ulaştığınızı merak ettim, birebir test ettiniz mi? Bu forumda kaç kişi optical out kullanıyor bilmiyorum :) Bir de bu anakartta ikinci M.2 slotunu kullandığınızda 2 tane SATA portunu devre dışı bırakıyor mu? İkinci M.2 ekran kartının altında kaldığı için orada ısınma riski yüksek bu arada, çünkü heatsink yok.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şu VRM Tier listesine göre de dediğiniz anakart Ryzen 3000'leri OC yapmak için kötü görünüyor maalesef. Tomahawk 3900X'i dahi OC'li çalıştırırken, dediğiniz anakartla bu önerilmiyor. Hem Tomahawk'e hem Tuf b450 pro gaming'e bakın isterseniz;

Son düzenleme:
Hocam biraz abartmışsınız Tomahawk Max VRM ve Mosfet kalitesi olarak en güzel anakartlardan birisi. B450 anakartların şahı Intel LAN'ıyla, Wi-Fi ve Blutooth'la ve Tomahawk'le aynı VRM'lerle MSI B450 Gaming Pro Carbon AC'dir. Tomahawk heatsink farkıyla OC'de bir tık daha iyidir ama paket olarak Carbon öne çıkar. Realtek LAN ve Intel LAN kalite farkını anlatmama gerek yok sanırım.

Sizin de çılgınlar gibi yaptığınız ASUS güzellemesinin üstüne bende Tomahawk MAX alırsa neler kazanır onları sayayım da havada kalmasın;
  • Ryzen 3000 işlemci ailesine kutudan hazır geliyor, BIOS güncellemeden ve 2. nesil bir Ryzen işlemci bulmak zorunda kalmadan çalıştırabilir.
  • 16MB yerine 32MB bir BIOS çipiyle geliyor, Ryzen 3000 işlemciler için güncellendi.
  • BIOS Update tuşu var ki çok önemli, işlemci takmadan bile BIOS update yapılabiliyor.
  • Daha yüksek BIOS hafızası sayesinde ilerde 4000 serisi içinde güncelleme alması olası.
Yani ikisi de güzel B450 anakartlar ama objektif olmanız gerek. Birçok donanım kanalı B450'ler içinde Ryzen 3000 serisiyle kullanmak için en çok Tomahawk Max'i tavsiye ediyor. Keşke bir karşılaştırma, araştırma paylaşsaydınız. Çünkü "çok büyük fark" olduğu sonucuna nasıl ulaştığınızı merak ettim, birebir test ettiniz mi? Bu forumda kaç kişi optical out kullanıyor bilmiyorum :) Bir de bu anakartta ikinci M.2 slotunu kullandığınızda 2 tane SATA portunu devre dışı bırakıyor mu? İkinci M.2 ekran kartının altında kaldığı için orada ısınma riski yüksek bu arada, çünkü heatsink yok.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şu VRM Tier listesine göre de dediğiniz anakart Ryzen 3000'leri OC yapmak için kötü görünüyor maalesef. Tomahawk 3900X'i dahi OC'li çalıştırırken, dediğiniz anakartla bu önerilmiyor. Hem Tomahawk'e hem Tuf b450 pro gaming'e bakın isterseniz;

Carbon AC daha iyi diyorsunuz doğrumu anladım acaba? bende B450 Gaming Pro Carbon AC ile B450 Tomahawk Max arasında kaldımda.

Carbon AC daha iyi diyorsunuz doğrumu anladım acaba? bende B450 Gaming Pro Carbon AC ile B450 Tomahawk Max arasında kaldımda.

Evet. Bulabilirsen ikinci el temiz bir X470 Gaming Pro Carbon da alabilirsin, üst düzey bir anakarttır. X470'ler içinde çift CPU güç beslemeli tek anakart.

Ryzen 3000 serisi için X570 almak istemeyenlere sırasıyla şu anakartları öneririm.
  1. MSI X470 Gaming Pro Carbon
  2. MSI B450 Gaming Pro Carbon
  3. MSI B450 Tomahawk MAX
  4. MSI B450 Gaming Plus MAX
Ama bildiğim kadarıyla B450 Gaming Pro Carbon fiyatları biraz pahalı, 1100 TL falan verecekseniz B450 için o paralara değmez. Tomahawk ile farkları Gaming serisinde ARGB çıkışı olması, bir tık daha kaliteli VRM'lerin olması, Intel LAN'a sahip olmaları vs. Bütçe zorlanacaksa gerek yok 800-850 TL bandında Tomahawk Max veya Gaming Plus Max alıp geçiniz.

Eğer bütçeniz yazdıklarıma dahi yetmiyorsa, Gigabyte B450M S2H'ı alabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı