Mühendislik programları ve oyun için bilgisayar önerisi

fBruhMoment

Hectopat
Anakart: ASUS M5A97 LE R2.0 [Haziran 2015'te alındı]
Ekran kartı: AMD Radeon - R7 250 GDDR3 2 GB 128Bit [Temmuz 2014'te alındı]
İşlemci: AMD - FX X6 6300 3.5 GHz [Haziran 2015'te alındı]
PSU: Cooler Master RS-500B (500W) [Temmuz 2014'te alındı]
Depolama: Toshiba 3.5" 1TB SATA 3.0 7200RPM harddisk [Haziran 2015'te alındı]
RAM: Crucial 8 GB Ballixtix Tactical Low-profile DDR3 1600 MHz DDR3 CLS 1.35v [Haziran 2015'te alındı]
Monitör: ViewSonic 1440x900 çözünürlüklü [Monitör çok uzun bir süredir elimde. Aldığım tarihi hatırlamıyorum.]

Elimdeki sistem bu şekilde. Bilgisayarımı yenilemem gerektiğini düşünüyorum. Çünkü üniversitede mühendislikte gerekli olacak programlar bilgisayarı çok yoruyormuş. (Yapısal analiz ve tasarım programları, bölümüm uçak mühendisliği)

En önemli amacım bu ayrıca buna ek olarak yeni bilgisayarın kaldırabildiği oyunları da oynamayı isterim :D. (Oyunlara düşkün biriyim fakat oldum olası iyi bir bilgisayara sahip olamadığımdan ve ekonomik gücümün yetersiz oluşundan oyun kültürüm gelişemedi ve birçok oyundan mahrum kaldım fakat artık bunu o kadar da çok dert etmiyorum, umutlarımı yurt dışı hayallerime bağladım.)

Merak ettiğim şeyler:
Ben bu sistemi yenilemeli miyim? Yenileyeceksem bütçem biraz değişken. (Aylık 400TL köşeye atabiliyorum, şu anda elimde 400 TL var. Ayrıca şu anda üniversitede hazırlık sınıfındayım, yani bekleyebilirim.)
Ayrıca yenilemeyi nasıl yapmalıyım? Bazı parçaları tutup geri kalanları upgrade mi etmeliyim, yoksa sistemi direkt çöpe atıp sıfırdan bir sistem mi toplamalıyım?
Monitörü kesinlikle değiştirip 1080P bir monitöre geçmek istiyorum, bunun ikinci el piyasasına bakmalı mıyım?

Ek olarak, bilgisayarı ilk topladığımdan beri anakarttaki X16 PCI portuna ekran kartımı taktığımda monitöre görüntü gelmiyor. Port bozuk sanırım fakat ben bu zamana kadar hep alttaki -X8 veya X4 bilemiyorum artık- portu kullandım. Değerlendirme yaparken bunu da göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Elinizdeki sistem artık ne kadar ediyorsa elden çıkarmanızı ve artık güncel ve F/P oranı yüksek bir sistem toplamanızı öneririm.

Sistemden ne beklediğinize bağlı olarak alacağınız parçaların seçimi çok değişken olacaktır. Kullanacağınız programların alayına R5 1600 yetecektir, ayrıca RX570 veya 1660 ayarında bir kart ile de giriş seviye 1080P oyun sistemi kurmuş olup fiyattan olabildiğince kısabilirsiniz. Uçak mühendisliği bazı yönlerden elektrik elektronik mühendisliği ve makine mühendisliği ile başlangıçta benzer programları kullanırsınız. Staj ve kendinizi geliştirme üzerine daha güçlü bir bilgisayarı daha sonra toplarsınız. Okulun ilk zamanlarında ekonomik olarak kendinizi kısıtlamanıza gerek olmadığını düşünüyorum.
R5 1600 Rev.2 / 1*8GB RAM / RX570 / B350 Anakart / 250GB SSD / 500-550W 80+ PSU ve makul bir kasa ile 3000TL altına bir sistem toplayabilirsiniz.

NOT: Bütçenin aşırı kısıtlı olduğunu düşünerek yukarıdakileri yazdım. Programlar için o olur mu bu olmaz mı şeklinde bana sitem etmenize gerek yoktur :)

Tavsiyeleriniz için teşekkürler. (Ayrıca sitem etmeye hiç niyetim yok, konuma yazılan her tavsiye önemlidir benim için :D )

Sizin söylediklerinizden sonra kafamda oluşan plan şu şekilde,ilk yıl köşeye para atarak (bu parayı da dolar olarak bekletmek istiyorum kur şoklarına karşı ufak bir tedbir olması açısından, zaten azıcık para atabiliyorum kenara o da uçmasın :D) bekleyeceğim ardından lisans 1.sınıfa başlarken yukarıda bahsettiğiniz sistem veya ona benzer bir sistemi (bu süreçte piyasa elbetteki değişecektir dolayısıyla sizin söylediğinizin o zamana uyarlanmış halini) alıp gittiği yere kadar gideceğim, yetmediği yerde ekran kartını upgrade eder yoluma bakarım diye düşünüyorum.

Ayrıca bu eskimiş sistemi elimden nasıl çıkarabilirim, bunu kim alır ki benden 🤔

Tavsiyeleriniz için teşekkürler. (Ayrıca sitem etmeye hiç niyetim yok, konuma yazılan her tavsiye önemlidir benim için :D )

Sizin söylediklerinizden sonra kafamda oluşan plan şu şekilde,ilk yıl köşeye para atarak (bu parayı da dolar olarak bekletmek istiyorum kur şoklarına karşı ufak bir tedbir olması açısından, zaten azıcık para atabiliyorum kenara o da uçmasın :D) bekleyeceğim ardından lisans 1.sınıfa başlarken yukarıda bahsettiğiniz sistem veya ona benzer bir sistemi (bu süreçte piyasa elbetteki değişecektir dolayısıyla sizin söylediğinizin o zamana uyarlanmış halini) alıp gittiği yere kadar gideceğim, yetmediği yerde ekran kartını upgrade eder yoluma bakarım diye düşünüyorum.

Ayrıca bu eskimiş sistemi elimden nasıl çıkarabilirim, bunu kim alır ki benden 🤔
Forumdonanımhaber 2.el, letgo, sahibinden ve buranın 2.el kısmına ayrıntılı şekilde elinizdeki sistemi yazarak varsa sorunlarını vs. ekleyerek ve makul bir fiyat biçerek ilan açabilirsiniz. Emin olun ben kaç yıllık işlemci olan X3440'ı ve P55 anakartı aldıysam o sistemi de alan bilen çıkar :) En kötü ofis ve masaüstü kullanımı için uygun fiyatlı masaüstü PC başlığı atarsınız :) Şimdi göz ucuyla sisteminize baktım ve mevcut piyasa bilgim ile diğer 2.el satılık parçaları ve güçlerini karşılaştırarak ortalama bir fiyat biçebilirim affınıza sığınarak;
İyi niyet ile ederinin en fazla 1350TL olduğunu düşünüyorum (Monitör dahil). 1350TL'e biri alırsa düşünmeden verin gitsin :)

Son düzenleme:
Forumdonanımhaber 2.el, letgo, sahibinden ve buranın 2.el kısmına ayrıntılı şekilde elinizdeki sistemi yazarak varsa sorunlarını vs. ekleyerek ve makul bir fiyat biçerek ilan açabilirsiniz. Emin olun ben kaç yıllık işlemci olan X3440'ı ve P55 anakartı aldıysam o sistemi de alan bilen çıkar :) En kötü ofis ve masaüstü kullanımı için uygun fiyatlı masaüstü PC başlığı atarsınız :) Şimdi göz ucuyla sisteminize baktım ve mevcut piyasa bilgim ile diğer 2.el satılık parçaları ve güçlerini karşılaştırarak ortalama bir fiyat biçebilirim affınıza sığınarak;
İyi niyet ile ederinin en fazla 1350TL olduğunu düşünüyorum (Monitör dahil). 1350TL'e biri alırsa düşünmeden verin gitsin :)

Aklıma takılan birkaç soru daha var:

- Mühendislik programları için bir bilgisayar toplayacağım fakat universitede bu tarz programlar derslerde kullanılıyorsa benim bu bilgisayarı okula da götürebilmem gerekir. (ki derste kullanabileyim) Bu durumda bu bilgisayarın taşınabilir olması lazım öyle değil mi ? (Benim gibi dizüstü bilgisayar almayı hiç istemeyen -muadili masaüstü bir bilgisayara göre çok daha pahalı olması sebebiyle- birisi için bu korkunç bir haber! 😔)

Bu arada aylık köşeye atabildiğim para derken kyk bursunu kast ediyordum. (Şu sıralar elimde 1000-1200 lira kadar bir birikimim var. Gelen bursun bir kısmını asgari giderlerime (ailemin yanında kaldığımdan yanıma harçlık + öğrenci akbil parasını alıyorum onun dışında keyfi bir harcama yapmıyorum) harcayıp kalan kısmını bilgisayar için biriktirmeyi düşünüyorum bu sebeple tahmini olarak 400 atabilirim her ay köşeye.)

- Bir başka kafamı kurcalayan şey de. Elimde var olan monitörümü ve harddiskimi yeni sistemimde de kullanmak istiyorum. Halihazırda 1440x900 çözünürlüklü monitörümün yanına bir de 1080p bir monitör alıp çift monitör yapmayı istiyorum. (bu mümkün mü bu arada ?) Ayrıca ekstra bir ssd alıp bu ssd'yi C sürücüsü olarak belirlemek ve halihazırda (okuma yazma hızı vs. düşük de olsa) çalışan harddiskimi D sürücüsü olarak kullanmak istiyorum. Sizce bu nasıl olur ?

Son olarak. Eğer laptop alacaksam uzun bir süre bekleyeceğim fakat masaüstü bilgisayar toplayacaksam monitörü şimdiden alabilirim (ki 1080p monitöre geçmeyi hatta giderayak şuanki bilgisayarımda çift monitöre geçmeyi isterim fakat şuanki ekran kartımın bu yükü kaldırabileceği konusunda şüphelerim var 🤣) Eğer bu mümkünse bana 24 inç bir monitör de önerebilir misin ? (2.el alsam mı diye düşünüyorum fakat bu konuda deneyimsizim dolayısıyla üç kuruş paramın da çöp olmasını istemiyorum -bu devirde gerçekten kimseye güvenim kalmadı-)

Son düzenleme:
Hangi Üni.'e gideceksin bilmiyorum ancak okulda PC ile ilgili derslerde zaten PC'e erişebiliyorsun sınıfta. Yani Bilgisayar Lab'ında olur dersler. Ödev veya ekstra projeleri yine evinde yapabilirsin. Oyun vs. oynamayacaksan 4000-5000'e laptop al daha rahat edersin. Yeri geliyor okulda kalıyosun ders çalışıyosun. Yeri geliyor farklı bir şey oluyor. 10 yıllık laptop kullanımlarım ardından şu an sadece masaüstü PC sahibiyim ve 4+1 uzatmadan Makine Müh. okuyorum ve henüz laptop gerekmedi :) İşi evde halledip çıktı vs. alacaksam zaten okulda hallediyorum işleri kırtasiyeden. Bunun dışında bütçen çok ama çok kısıtlı. Yani aynı fiyatta 2.el laptop ile sıfır masaüstü bile kapışamaz. Sana tavsiyem önce paranı biriktir. Elinin altında 3K TL olsun ve mevcut sistemini satıp üzerine ekleyerek ne yapacağına bakalım. Belki sağdan soldak beklemediğim bir para gelir masaüstü yerine ne olur ne olmaz diyerek laptop alırsın. Kısaca tavsiyem sadece beklemen.

NOT: Elindeki sistem ile lazım durumlarda işlerini halletmeye devam edersin. Çalışıyorsa oyun dışında birçok işini görecektir. Henüz para biriktirme aşamasındasın ve bence sadece biriktir. Yarın öbürgün ne çıkacak belli değil. Belki şu an konuştuğumuz parçaları daha ucuza veya aynı fiyata daha iyi parçalar alabileceksin.

Hangi Üni.'e gideceksin bilmiyorum ancak okulda PC ile ilgili derslerde zaten PC'e erişebiliyorsun sınıfta. Yani Bilgisayar Lab'ında olur dersler. Ödev veya ekstra projeleri yine evinde yapabilirsin. Oyun vs. oynamayacaksan 4000-5000'e laptop al daha rahat edersin. Yeri geliyor okulda kalıyosun ders çalışıyosun. Yeri geliyor farklı bir şey oluyor. 10 yıllık laptop kullanımlarım ardından şu an sadece masaüstü PC sahibiyim ve 4+1 uzatmadan Makine Müh. okuyorum ve henüz laptop gerekmedi :) İşi evde halledip çıktı vs. alacaksam zaten okulda hallediyorum işleri kırtasiyeden. Bunun dışında bütçen çok ama çok kısıtlı. Yani aynı fiyatta 2.el laptop ile sıfır masaüstü bile kapışamaz. Sana tavsiyem önce paranı biriktir. Elinin altında 3K TL olsun ve mevcut sistemini satıp üzerine ekleyerek ne yapacağına bakalım. Belki sağdan soldak beklemediğim bir para gelir masaüstü yerine ne olur ne olmaz diyerek laptop alırsın. Kısaca tavsiyem sadece beklemen.

NOT: Elindeki sistem ile lazım durumlarda işlerini halletmeye devam edersin. Çalışıyorsa oyun dışında birçok işini görecektir. Henüz para biriktirme aşamasındasın ve bence sadece biriktir. Yarın öbürgün ne çıkacak belli değil. Belki şu an konuştuğumuz parçaları daha ucuza veya aynı fiyata daha iyi parçalar alabileceksin.

Gittiğim üniversite itü. Bilgisayar labları konusunu unutmuşum 🤣 Oyun oynama kısmına gelecek olursak maddi durum sebebiyle oyunlardan çok uzak kaldım ama imkanım olsa suyunu çıkarana kadar oynarım diyebilirim 😄 bu durumda zaman masaüstü toplayacağım kesinleşmiş oldu.

Bilgisayar parçaları için bekleme konusunda aynı fikirdeyiz. Teknoloji sürekli değişiyor. Parayı biriktirip en son almak o konuda en mantıklısı. Peki monitör konusunda da aynı şeyi mi düşünüyorsunuz ? Yoksa direkt önce kasayı topla sonra monitörü hallet mi dersiniz ? (ben kasa için zaten bayağı bekleyeceğim bari monitörü alayım da dizi film falan izlerken daha iyi olur veya halihazırda düşük sistem gereksinimi isteyen oyunları oynarken yan ekranda bi twitch yayını izlerim vs. diye düşünüyordum. Alt tabda dinle dinle nereye kadar 😄)

Sen bilin :) Sistem bence her şeyden önce gelir.

Haklısınız. Zaten şu anda biraz düşünme aşamasındayım, ani hareket etmek istemiyorum. Elimdeki para/gelir az, akıllı hareket etmek zorundayım.

Aynı soruyu tekrar sormak istemiyorum fakat arada kaynadığı için yineleyeceğim: monitör için öneriniz ne olur ? Bu kısım da 2ye ayrılıyor:

- 0 mı almalı 2. el mi ? (2.elde kazıklanma riski çok sıkıntı)
- Model veya marka olarak bir öneriniz var mı ? (Bunu alırken uzun ömürlü olmasını istiyorum çünkü bundan sonra çalışma hayatımda da bilgisayar toplasam bile bu monitörü de kullanmak istiyorum -kim bilir o zamanlara geldiğimizde 1080p monitörler benim şu anda 2.monitör sınıfına almak istediğim 1440x900 çözünürlüklü emektarın durumuna gelir 😆)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı