Nasıl daha iyi araba kullanabilirim?

Makaleler
17
Yer
Türkiye
Daha fazla  
Merhaba, 2 gün önce direksiyon derslerine başladım. İlk kez araba sürme deneyimim oldu. Daha önce hiç araba kullanmamıştım. Bu pazar direksiyon sınavım var.

İlk sürüş tecrübem itibariyle arabayı kaldırabildim, İyi bir şekilde sınav güzergahı boyunca yol aldım. Parkları da ilk denemede sıkıntısız bir şekilde halletim. Fakat arada vites geçişlerinde sorunlar yaşıyorum. Vites attıktan sonra ayağımı debriyajdan çekince araba hafif sarsılıyor. Bir de vites yerlerini çok karıştırıyorum. Bazen 2'den 3'e atmak isterken yanlışlıkla 5'e atıyorum. Hocam vitese bakmadan at diyor fakat bakmadan atınca da dediğim gibi 3'den 5'e atıyorum yanlışlıkla. Ek olarak trafik ışıklarında biraz gecikiyor kalkış sürem. Araç Clio, direksiyonu çok titriyor, sert ve debriyajı da çok sert. Normalde eğitmenim yarı debriyajda motor titrer, anlarsın zaten yarı debriyaja geldiğini vesaire diyor da ben bunu hissedemiyorum/anlayamıyorum.

Kendimi geliştirmek için neler yapabilirim? Bana tavsiyeleriniz nelerdir? Eğitmenim 0 adaylar için normalde zorluk çektiklerini, arabayı sürekli stop ettirebildiklerini benim ise ilk kez kullanmama rağmen iyi sürdüğümü söylüyor. Nasıl daha yumuşak vites geçişleri yapabilirim?

Hocam gaza basın, gaza basmaktan korkuyoruz genelde. Vites 1'de mesela aracı kaldıracaz. Gaza basalım, araç bağırsın biraz bence. Yoksa yeni öğrenneler için zor oluyor.

Babam bana derdi ki. Debriyajdan ayağını yavaş yavaş çek. Çekerken de gaza hafiften bas. Bunu yapmaya çalışınca da ya araba titreyerek kalkardı ya da stop ederdi. Yeni öğrenen için çok zor bunu anlamak. Ama sonra kendim çözdüm işi. Debriyajdan yavaşça çekiyoruz ama gaza istediğin kadar bas. Zaten araba kalkarken birinci viteste. Bir anda aşırı hızlanamayız zaten.

Hocam gaza basın, gaza basmaktan korkuyoruz genelde. Vites 1'de mesela aracı kaldıracaz. Gaza basalım, araç bağırsın biraz bence. Yoksa yeni öğrenneler için zor oluyor.

Babam bana derdi ki. Debriyajdan ayağını yavaş yavaş çek. Çekerken de gaza hafiften bas. Bunu yapmaya çalışınca da ya araba titreyerek kalkardı ya da stop ederdi. Yeni öğrenen için çok zor bunu anlamak. Ama sonra kendim çözdüm işi. Debriyajdan yavaşça çekiyoruz ama gaza istediğin kadar bas. Zaten araba kalkarken birinci viteste. Bir anda aşırı hızlanamayız zaten.
Babam bana da sizin dediğiniz gibi öğretmeye çalıştı, stop ettirince sonuç hüsran...

İleri sürüş tekniklerini öğrenmelisin.

Otomobil uzmanı Halit Bolkan'ın Otorite adlı programında önemli bilgiler var. Ayrıca AutoClub Youtube kanalı ve Kafa Radyo'da önemli programlar yapıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

İleri sürüş tekniklerini öğrenmelisin.

Otomobil uzmanı Halit Bolkan'ın Otorite adlı programında önemli bilgiler var. Ayrıca AutoClub Youtube kanalı ve Kafa Radyo'da önemli programlar yapıyor.

Teşekkür ederim hocam. Bugün 3. dersimdi. Paralel park yaparken afalladım. Sonrasında hatamı düzelttim fakat modum düştü biraz. L parkı ise güzel bir şekilde yapıyorum. Sınava 3 gün kaldı bakalım tamamen halledebilecek miyim hatalarımı...

Kesinlikle teorik bilgiyle doldurun kafanızı. Trafik bilgisi çok önemli. Diğer sürücülerin, yayaların ne yapacağını önceden kestirmek, trafiği okuyabilmek çok önemli. Araba bi şekilde sürülür, işin kolay kısmı sürmek zaten. Sözümü yanlış anlamayın ama nice 3 IQ insanlar bile bir sağlık raporu alıp direksiyon sınavını geçiyor. Mümkünse ehliyetinizi aldıktan sonra da hemen trafiğe çıkmayın. Bir kaç ay sakin yerlerde kendi aracınıza alışın. Kurstaki araçlarla evdeki araç bir olmuyor. Diğer sorunuza gelirsek 2. vitesteyken 3'e atarken topuzu sıkı sıkı tutmayın boştayken zaten konum olarak ortaya gelecek direkt 90 derece karşıya itersiniz. Alışana kadar gerekirse topuzu bırak geri tut 😀 5. vitese atmak gibi bir problem yaşamazsınız. Direksiyon sınavları tamamen ezbere dayalı eğitim veriyor. O yüzden ayrıntılara takılmadan ne ezberlettilerse harfiyen uymak en mantıklısı. Yok şurdaki ağaç arkadaki camı biraz geçsin o zaman dur, yok kaldırımın ucu bilmem nereye denk geldim mi direksiyonu kır vs. Dümenden ezberle geç. Debriyajın kavrama noktasına alışmak zaman istiyor. Stop ettireceğinizden çekinirseniz kavrama noktasına yaklaşırken bi yandan gaza basın biraz. Araç belli edecek zaten o noktadan sonra baktın araç gitmeye başladı kontrollü bırakacaksın debriyajı. Aha gidiyor diyip pat diye bırakırsan konforlu bir sürüş olmaz yeterli randıman alamadıysa araç stop da edebilir. Bir de kafama bir şey takıldı. Hemen 3-5 dersten sonra sınava gireceksin sanırım. Kurs mu öyle ayarladı yoksa sen mi gitmedin bazı günler? Ya da yeni sistem mi böyle? Gözüme biraz az geldi. Zaten günde toplasan 30-35 dakika sürdürüyordur. 2-3 kere paralel park yapıp sınava gelenler genelde patlıyor sınavda.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı