Arkadaşım İTÜ CS'nin ilk senesinde 3.96 ortalama yapıp, ABD'deki bir üniversiteden burs aldı ve gitti. Tabii bunu yaparken rahat olduğu birkaç nokta vardı:
- ABD vatandaşıydı.
- Abisi de orada Doktora yapıyordu, yani gittiği zaman rahat edeceği bir tanıdığı vardı.
- Yabancılı dili kuvvetliydi ve gerçekten karınca gibi çalışan bir çocuktu.
Bir miktar da başarı bursu veriyorlar, arkadaşım bunun tamamını kiranın yarısına verdiğini söylemişti, başka bir Türk arkadaş ile Washington'da kalıyorlar.
Akademik başarın ve maddi olarak imkanın varsa rahat bir şekilde gidebilirsin. Bunlardan sadece akademik başarın varsa, ya yurt dışı üniversitelere başvuracaksın ya da buradan üniversite/devlet desteği ile gideceksin. Özel üniversiteler bu konuda daha avantajlı olabiliyor. Akademik başarın yok ama maddi olarak güçlüysen de rahat edersin ancak iyi üniversiteler hem akademik başarıya hem de maddiyata bakıyor. Yabancı dil kısmına girmiyorum bile. Onu zaten sular seller gibi biliyor olman gerek.
Şöyle bir şey de var. Üniversite için olmasa bile, belirli bir düzeyin üstünde akademik başarın varsa, Yüksek Lisans için de Yurt Dışını düşünebilirsin, illa lisans olmasına gerek yok. Buradaki iyi bir üniversitede de okuduktan sonra, yerli/yabancı lisans fark etmez ama yurt dışında okuyacağın Y.L./Doktora ciddi olarak fark eder.
Yazında Boun Hukuk demişsin. Açıkçası ben sayısalcı olduğum için EA'da durumlar nasıl bilmiyorum. Ancak Boun Hukuk okuduktan sonra burada da bir şeyler yapabilirsin. Baştan yurt dışı hedefi koymak tamamen sağlıklı değil, bir planın olmalı, buna da dikkat et. Ülkeleri ve üniversiteleri araştır, yerli ve yabancı destek programlarına bak. Ayrıca dediğim gibi, lisans için iyi bir üniversite tutturabiliyorsan buradan, Boun Hukuk, Marmara Hukuk gibi, kendini tamamen yurt dışına şartlama. Y.L./Doktora seçeneği de önemli.
Şimdiden başarılar.