Neden Anime izliyorsunuz?

@Cursedblood Teknik olarak "çizgi dizi" diye geçer. Animeler de "Japon çizgi film/dizi" olarak geçer aslında. Aşağılayıcı bir tanım da değil bu. Çünkü çizgi film tamamiyle çocuklara hitap eden bir şey değil. Ağırlığının oraya yönelik olması, tamamının da ona odaklandığı anlamına gelmez.
 
Animelerde her şeyin sınırsız olduğunu düşünüyorum. Yaratılan dünya, konu aralığı ve konuların işleyiş şekilleri tamamen mangakanın hayal gücünün sınırlarına dayalı. Ancak bir dizi veya filmde benimsenecek konular sınırlıdır, bunları izleyiciye yansıtış şekliniz sınırlıdır. O yüzden animeleri daha keyifli, daha ilgi çekici buluyorum ve izlememin sebebi de izlerken daha çok eğlenmem.

Bilgililere sorayım. Avatar serisini izledim, The Last Air Bender ve Legend Of Korra. Bunlar hangi sınıfa giriyor? Gayet keyif aldım.

Animelerde gördüğüm bazı sahneleri sevmiyorum, mesela karakterin yüzü yakın çekim, etrafında renkli arkaplanı olan hız belirten çizgiler mevcut, keskin ve sert cümleler kuruluyor. Avatar'da bunlar neredeyse yoktu.
Hocam hepsi çizgi film sınıfına giriyor. Amerikalılar buna ''cartoon'' der, Japonlar ''anime'' der, Koreliler ''aeni'' der, Çinliler ''donghua'' der, yurdum insanı ise ''çizgi film'' der. Tek değişen yöresel dil farkıdır ve çizimlerindeki ufak değişikliklerdir. Yani sicilyan pizzası ile kalın hamurlu pizzanın arasındaki fark gibi, sonuç olarak ikisi de pizzadır ancak ufak farklılıkları vardır.

Ülkemizde ise sadece anime izleyenlerde gördüğüm saçma bir davranış vardır; ''anime çizgi film değildir''. Sanırım başkalarının karşısında kendini büyük göstermek amaçlı yapılan psikolojik bir tepki ama gereksiz ve anlamsız bir tepkidir. Sen zevk aldığın şeyi izlersin; çizgi film olsa ne fark eder, dizi olsa ne fark eder.
 
Vakit öldürürken zevk almak için. Şunu belirteyim dizi, film, çizgi film, futbol maçları, bilgisayar oyunları bilimum eğlence araçları vakit öldürmek için izlenir oynanır. Boş yatmayayım açayım bir bölüm dizi izleyeyim veya şu maç vardı ona bakayım mantığı ile yapıyoruz. Maç izleyen veya dizi izleyen birisi de vaktini öldürür anime izleyen veya oyun oynayanda vaktini öldürüyor. Hepimiz aynı şeyi yaparken bir tarafın sosyal diğerisinin asosyal olması durumu yoktur. Sizin sosyallik dediğiniz şey bir cafeye oturup nargile söylemek, tüm gün snap atmaksa bana göre de siz asosyalsiniz. Sosyallik toplumla barış olmak anlamına gelir dışarı çıkıp bara, cafeye, sinemaya gitmek sosyallik değildir. İnsanlar zevklerine göre yaşarlar. Ben mesela sadece futbol bilen bir insanla konuşmam veya sadece makyaj, moda hakkında konuşan ve tüm bilgisi popüler kültür olan bir insanla konuşmam, niye konuşayım ki adamla frekanslarımız uymuyor hal böyle olunca adam tak yapıştırıyor asosyal damgasını niye çünkü oyun oynuyorum, anime, dizi izleyip kitap okuyorum adama göre futbol takip etmiyorsam sosyal olamıyorum. Oysa benimle konuşmak mı istiyorsun aç tarih konuşalım, siyaset, kitap, din konuşalım spor konuşalım ama izlediğimiz değil yaptığımız sporları konuşalım ee benim penceremden bakınca da o adam boş gözüküyor değil mi?

İnsanlar hiç tanımadıkları insanları ne çabuk bir çizgiye çekiyor değil mi anime mi izliyorsun asosyalsin, cafeye mi gidiyorsun ooo çok sosyalsin. Ergenlik kafası bunlar arkadaşlar çıkın bu kafalardan. Çok klişe ama doğru bir cümle vardır "Zevkler ve renkler tartışılmaz" bu kadar net. Sen git dizini izle futbolunu izle iddia kuponunu yap ben seni yargılıyor muyum hayır o zaman sende beni yargılayamazsın. Büyüyün arkadaşlar yarın bir gün iş güç sahibi olacaksınız insanları sadece izlenimlerinizle yargılamayın çünkü bunu yapacak ne beceriniz ne tecrübeniz var yanılırsınız.
 
Bir dizi veya filmde hikayenin sınırını belirleyen etkenler çok fazladır (bütçe, oyuncuların sağlık durumu, mekan) ama animeler de tek sınır yaratıcının hayal gücü olduğu için izlediğin çoğu şey farklı tatlar veriyor.
Demek isterdim ama maalesef artık bu şekilde tat almak çok zor artık popüler kültür bu yönde gittiği için izlenen konular aptal aptal savaşlar ve büyük göğüslü utangaç kızlar. Arada hala cevherler var ama bulmak zor hatta bazen 4 4'lük animeleri izlerken bile sırf daha fazla izlenmesi için araya özellikle konulmuş büyük göğüslü kız modeli veya saçma mantık dışı savaşlar görebiliyorsun.
Ama bu saydıklarım aynı şekilde olmasa da dizilerde ve filmlerde de var. Bence şans vermeye değer ama karşılaşacağın büyük çöplükte cevher araman gerekecek :D
 
Galiba arkadaşlarımın bana animelerden fesat sahneler izletmesinden dolayı :(

Çok çok ve çok geç bir cevap olacak ama bunu söylemeden edemem evet fesat anime türleri var biz bunlara ecchi diyoruz ama çok kaliteli animelerde var mesela steins gate izleyebilirsiniz animede cinsellik yok ve mükemmel bir anime.
 
Çünkü seni olmak istediğin yerlere götürüp, yeni maceralara yelken açtırıyor. İzlemek istemiyorsanız, izlemeyin.

Bakın profilinizde Zelda var. Aynı mantık. Biz izliyoruz, siz oynuyorsunuz. Neden oynuyorsunuz peki?
Oynamak ile izlemek farklı eylemler.
Tam olarak ne izlemeliyim anime saçmadır demek tüm animeler saçmadır demek peki ya diğer diziler videolar hiç saç bir şey yok mu?
Ona göre saçma olabilir. Bende anime izlemiyorum ama karakterleri çok hoş duruyor.
 

Geri
Yukarı