Neden böyleyiz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Oy verecek adam yok içimizden birisi yeni parti kurmalı ve belediye başkanı olup diğerlerine taş çıkarmalı sonra cumhurbaşkanı olmalı.
"Oy verecek parti yok" gibi saçma sapan bir cümle hayatımda duymadım. Besim Tibuk bile daha iyi yönetir ülkeyi.

Oy verecek adam yok içimizden birisi yeni parti kurmalı ve belediye başkanı olup diğerlerine taş çıkarmalı sonra cumhurbaşkanı olmalı.
Aynen hocam adam akıllı adam yok şu gençlerin halinden anlayan ülkenin vahim durumunu anlayan geleceğe yatırım yapan birisi gelmeli.

"Oy verecek parti yok" gibi saçma sapan bir cümle hayatımda duymadım. Besim Tibuk bile daha iyi yönetir ülkeyi.
Kanki ben oy kullanmaya gitmeyeceğim. Çünkü boş oy atsam bile galiba birine gidiyormuş. Para cezası gelsin. Çünkü hiç biri hak etmiyor.

Oy verecek parti yok diyorum ama anlatmaya çalıştığım şey kimse beceremiyor.

İçimizden birisi seçilmiş kişi olmalı ve yeni parti kurmalı diğerlerine taş çıkarmalı.

Fakir bir köyün muhtarlığından başlamalı belediyeden tut cumhurbaşkanına kadar yükselmeli.

Bir aralar siyasi okuyacaktım. Ekonomi olarak ama sonradan vazgeçtim. Keşke okusaydım. 13 yaşından beri siyasete ve ekonomiye düşkün birisiyim. Şimdi tıp okudum ama iş yok.

Arkadaşlar öncelikle olaylara siyasi yaklaşmaktan ziyade istatistiksel yaklaşmamız gerektiği kanaatindeyim. O yüzden sizlerin üzerinde konuştuğunuz birkaç veriyi bir araya getirdim.

Öncelikle ülkemizde tarım alanları son verilere göre düzenli olarak azalmış. Böyle bir ortamda tarımsal üretimin artmış olması biraz abartılı olurdu. Ki son dönem haricinde düzenli olarak da düşüşteydi.

Tarım alanlarının azalması sebebiyle üretimde de son dönemde düşüşler olduğu gayet ortada. Pandemi sebebiyle hiçbir ülke dünya bankasına veri aktarımında bulunmadığından dolayı pandemi dönemindeki verileri göremiyoruz. En son 2019 var ancak pandemi döneminde de azaldığı kanaatindeyim. Bu tablomuz da Türkiye'nin tarım,ormancılık,hayvancılık ve balıkçılığın gayri safi yurtiçi hasılaya oranını ortaya koyan bir tablo. Tabloya göre bu oran toplamda %6.2 olarak 2019 yılında gerçekleşmiş. G20 ülkelerindeki ülkelerin ortalamasının %18 olduğunu da ekleyelim.

Bu tablomuza da toplam sanayimizin inşaat sektörü dahil gayri safi yurtiçi hasılamıza oranını gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu, inşaat sektörünü de sanayiye dahil ettiğinden ötürü ayrı bir veriye ulaşamadım ancak benim tahminim bunun yarısının inşaat sektörü olduğu yönünde. %27 oranında gerçekleşen bu oran G20 ülkelerinde ortalama %33 civarlarında seyrediyor. Yani G20 ülkelerinden bir hayli geriye düşmüşüz.

Son yıllarda belki de en çok yüzümüzü güldüren tablo ihracat tablomuz diyebilirim. Fakat yine de G20 ülkelerinden gerideyiz. Bu oranlar G20 ülkelerinde %40 üzerinde seyrederken bizde %32'de kalmış. Ve son 18 yılın en yüksek seviyesinde. İhracatta Türk inşaat firmalarının da payının çok büyük olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Gayri safi yurtiçi hasılamızda da 2009'daki krizde düşüş olmuş ve daha sonra 2013'te tüm dünyayı etkisi altına alan petrol krizinden Türkiye'de nasibini almış. O dönemden beri GSYH'miz durmadan düşmüş. Bu değerleri optimist bir bakış açısıyla vermiyorum sadece yorumluyorum. Siz de dünya bankasının sitesine girerek söylediğim dönemlerde ABD'nin dahi darbe aldığını göreceksiniz.

Kişi başına düşen yıllık gelirimiz en çok 12600 doları görmüşken şu anda 9600 dolar seviyelerinde. Bu bizi G20 ülkelerinin çok çok uzağına 47 sıraya koyuyor ki düşük bir değer. Ancak farkındaysanız düşüşler yine 2009 ve 2013 krizlerinden sonra gerçekleşmiş.
Tüm yazıyı yazdıktan sonra şunu söylemek istiyorum. Araştırın arkadaşlar. Araştırmadan yorum yapmayın. Belki de siyasi parti liderleri ve milletvekilleri bile şu 15 dakikada yaptığım araştırmayı yapmaya tenezzül etmiyorlar. Size tek tavsiyem araştırmanız. Verilere de aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Üretim yok değil var ama yeterince destek ve üretim yok. Z kuşağını artık kimse takmıyor anlayın şunu Z kuşağı olayı yok gibi bir şey ülkenin başına kimi getirirsen getir düzelecek durumda değiliz.

@Asdasgudas, kardeş ülkemizin her tarafından en kaliteli ürünler çıkacak şekilde yaratmış Rabbim, lakin değerlendirmiyor işte bizim hükümet. Devlet destek vermez ise olmaz bu işler.
Ayrıca devlet, bu tarımın üstünde gerçekten dursa, biz çok ama çok gelişiriz.

Çünkü her yerinden çok güzel ve birbirinden farklı ürünler çıkıyor.

Fındık, çay, balık, buğday, soğan, kömür, doğalgaz, ceviz, pamuk... yok yok.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…