Neden firmalar inatla Apple gibi davranıyor?

Mantıklı bir düşünce hocam. Bunu okuduktan sonra YouTube'da izlediğim bir röportaj aklıma geldi. Kadın, insanlara hangi telefonu kullandıklarını ve istedikleri telefonu sormuştu. Birisi 2 senedir iPhone kullanıyorum Apple'a geçmeyi düşünüyorum demişti çok gülmüştüm. Belki alakasız ama aklıma geldi.
Genel olarak Apple ürünleri kaliteli olsa da Türkiye'de çoğu insan kalitesinden değil adından dolayı alıyor. Hatta birine sormuştum verdiği cevap:
-Hangi telefonu kullanıyorsun?
+Iphone
-Peki hangi özellikleri için veya neden Iphone kullanıyorsun?
+Çünkü o Iphone adı var. (Başıma geldi fake değil.)

Genel olarak Apple ürünleri kaliteli olsa da Türkiye'de çoğu insan kalitesinden değil adından dolayı alıyor. Hatta birine sormuştum verdiği cevap:
-Hangi telefonu kullanıyorsun?
+Iphone
-Peki hangi özellikleri için veya neden Iphone kullanıyorsun?
+Çünkü o Iphone adı var. (Başıma geldi fake değil.)
Ben de iPhone kullanıyorum ve Andriod'i dandik bulmuyorum. Kendi ailemden biliyorum anlattığınız durum doğru.

Çünkü Apple pazarlamanın kralını yapıyor. Adamlar ürünlerini öyle bir pazarlıyor ki alasın geliyor. Bunu bilen diğer firmalarda Apple gibi pazarlama yapmaya çalışıyor. Apple 2007 yılından beri akıllı telefon sektöründe. Ki ilk İPhone çıkana kadar PDA dediğimiz kaba saba basmatik cihazlar vardı akıllı telefon diye.

İlk İPhone getirdiği yenilikler ile işte kapasitif dokunmatik ekran, kullanımı çok kolay işletim sistemi arayüzü, işlevsiz plastik kalem barındırmaması nedeniyle devrim niteliğinde bir cihazdı. Ondan sonra diğer üreticilerde Apple'ın getirdiği yenilikçi teknolojileri ve tasarımı alıp kendilerine uyarladılar. O günden beridir bir alışkanlık olmuş piyasada bu durum. Ki buna kopyalamak değil de esinlenmek diyelim.

Apple her iPhone modelinde en kaliteli işlemcisini kullanıyor. Tanıtıldığı tarihteki en iyi mobil işlemci oluyor telefonlarında. Türkiye'de insanların donanım bilgisi olmadığı için 'Apple bir kere adı var' mantığı buradan geliyor. Apple'a yüksek bütçelerle para ödeyip telefon alanlar telefonlarını uzun süre kullanabildiği için Apple kaliteli oluyor. Apple'ın giriş, orta ve üst segment olarak farklı iPhone modellerini görseydik ben iddia ediyorum bu ülke iPhone'u o kadar çok sevmezdi. İnsanlar 2000 TL'ye aldığı Android cihazları 5-6 bin TL'lik iPhone'larla kıyaslıyor. İşlemcileri aynı klasmanda değil ki bir kere, nasıl kıyaslanabiliyor bunlar. Akıllara zarar şeyler.

SD888 veya SD865 işlemcili bir Android cihaz kullandırsak 'Apple bir kere adı var' diyen insanlara yine iddia ediyorum ki Android farklı bir şeymiş derlerdi. Ürünleri kıyaslarken hangi sınıflarda olduklarına dikkat etmeden sadece kıyaslıyor bizim milletimiz. Iphone 12'nin 10 bit video özelliği çok konuşuldu mesela ama Oneplus 8 Pro'nun iPhone 12 gibi 10 bit video kaydedebildiği veya 10 bit renk derinliğine sahip olduğu konuşulmadı.

Son düzenleme:
Apple her iPhone modelinde en kaliteli işlemcisini kullanıyor. Tanıtıldığı tarihteki en iyi mobil işlemci oluyor telefonlarında. Türkiye'de insanların donanım bilgisi olmadığı için 'Apple bir kere adı var' mantığı buradan geliyor. Apple'a yüksek bütçelerle para ödeyip telefon alanlar telefonlarını uzun süre kullanabildiği için Apple kaliteli oluyor. Apple'ın giriş, orta ve üst segment olarak farklı iPhone modellerini görseydik ben iddia ediyorum bu ülke iPhone'u o kadar çok sevmezdi. İnsanlar 2000 TL'ye aldığı Android cihazları 5-6 bin TL'lik iPhone'larla kıyaslıyor. İşlemcileri aynı klasmanda değil ki bir kere, nasıl kıyaslanabiliyor bunlar. Akıllara zarar şeyler.

SD888 veya SD865 işlemcili bir Android cihaz kullandırsak 'Apple bir kere adı var' diyen insanlara yine iddia ediyorum ki Android farklı bir şeymiş derlerdi. Ürünleri kıyaslarken hangi sınıflarda olduklarına dikkat etmeden sadece kıyaslıyor bizim milletimiz. Iphone 12'nin 10 bit video özelliği çok konuşuldu mesela ama Oneplus 8 Pro'nun iPhone 12 gibi 10 bit video kaydedebildiği veya 10 bit renk derinliğine sahip olduğu konuşulmadı.
Hocam ağızına sağlık güzel yazmışsınız.

Alakası yok. Samsung O ekran diye delik kameralı modeller sunmuştu. Samsung'tan sonra çoğu marka kullanmaya başladı. Yani Apple'a özel bir şey değil bu, ne tutmuşsa ona göre yapıyorlar.

Bakın müşteri ne alması gerektiğini bilmez. Bunu Henry Ford'un bir sözünde de görebiliyoruz. Eğer insanlara ne istediklerini sorsaydım daha hızlı at arabası cevabını alırdım.

Apple'ın taklit edilmesinin sebebi de buydu. Özgünlük ve algı oyunları. İnsanlara nasıl bir telefon istediklerini sorsanız daha hızlısını daha güçlüsünü daha iyi fotoğraf çekenini ister. Ama bir üreticinin böyle bir lüksü yoktur. Rakipleri zaten bunu yaparken kendisinin farklı bir yönünü daha ön plana çıkarması gerekir. Apple'ın öne çıkarması gereken yönü ise algı ve farklılıktan ibaretti.

Bahsettiğim algının temelinde Steve Jobs'ın umursamazlığı yatar. Ama bu umursamazlık kötü bir anlamda değil kendi firmasının neler sunduğunu insanlara dolaylı yoldan aktararak "Apple kullanmazsanız siz kaybedersiniz" düşüncesi bunda etkilidir.

Farklılık ise özgünlüktür. Tuşlu telefonların kullanıldığı Nokia'nın ve Blackberry'nin önder olduğu dönemlerde bu telefonların aslında kullanıcıyı ne kadar kısıtladığını gören Apple oldu. Her uygulamada kullanın veya kullanmayın orada duran tuş takımının deneyimi yok etmesi Apple'ın telefon sektöründe neleri değiştirebileceğini gösterdi. Dokunmatik ekranla birlikte her uygulamaya özel arayüzün kullanıcılara neler kattığını gördük. Donanım ve yazılımın efektif olarak kullanılmasıdır bu. Zaten bu süreçten kısa bir süre sonra çoğu üretici geleceği dokunmatik akıllı telefonlarda ve bu telefona uygun yazılımlarda olduğunu fark etti. Çoğu üretici yönünü buraya çevirdi ama Apple zaten işi çoktan bitirmişti. İlk taklitler orada doğmaya başladı ve taklitler aslını yaşattı.

Sadece akıllı telefon sektöründen örnek veriyoruz ama Apple müzik sektörünü de tek hamlesiyle değiştirdi. Kasetlerle yavaş yavaş ilerleyen müzik sektörü birden bire İpod'lar ve çevrimiçi müzik satışı (iTunes) ile hem sanatçıya hem de Apple çok kazandırdı. Dijital müzik dağıtımı yaygınlaştı. Bunu da başlatan ilk Apple.

Kişisel bilgisayarın neleri barındırması gerektiğini belirten esasları sunan da ilk Apple oldu. IBM gibi bir dev karşısında Apple, bilgisayarın sosyal bir kavram olduğunu tüm dünyaya anlattı.

İlkleri sunan her zaman taklit edilir ama asıl sorun günümüzdeki Apple'ın bile taklit edilmesi alışkanlığı. Şarj aletini kutudan çıkarmayı ona buna bağlayan Apple'la dalga geçen Samsung'un veya Xioami'nin de şarj aletini kutudan çıkarması bu üreticilerin tembelliğini gösteriyor. Nasıl olsa Apple yaptı başarılı da o oldu artık biz de deneyebiliriz nasıl olsa sonuçlarının ve getirisinin ne olduğunu biliyoruz düşüncesi resmen. Bu kafayla devam eder zaten.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı