Neden herkes bilgisayar mühendisi olmak istiyor?

Bence herkesin BM olmayı istemesini pekte takmayın, sonuçta sadece matematik yapıp hiçbir şey bilmeden de giren var, sonradan öğrenen de var, tutkusundan giren de var.

Çürük elmalar meslek hayatlarında teker teker elenip başka yerlere yelken açıyorlar.
 
Elektrik-elektronik mühendisiyim hocam. Bu ay aldığım maaş 12429 TL. Bu kadar komik ücretlere çalıştırılıyoruz. Gerçi önümüzdeki ay 15700 TL olacak ama yine gerçekten düşük bir ücret. C++ ve Phyton biliyorum. Üstüne platform deneyimim var ancak bu maaşlardan yüksek maaş veren bir firma yok diyebilirim. Türkiye'de kendinizi geliştirseniz bile doğru dürüst maaşlar kazanamıyorsunuz. Yurt dışında olsam alacağım minimum maaş 6-7 bin dolar civarlarındayken Türkiye'de 800-900 dolara çalışmak cidden çok acı verici. Belli başlı üniversitelerden mezun olma kısmına gelirsek; bu tamamen hayal ürünü hocam. Ben bu işe başvururken yanımda bir YTÜ bir de ODTÜ mezunu arkadaş vardı. Sap gibi gidip sap gibi geldikleri için işe alınmadılar. Üniversite değil insanın kendisinde bitiyor iş. Bilgisayar mühendisliğinin de artık bir önemi kalmadı. Müfredatları o kadar sadeleştirildi ki, o müfredata göre herhangi bir kişi 2 yılda kendi kendini eğitir yani. O yüzden herkes istiyor. Mezun olmak kolay, piyasada az da olsa talep var. "TL cinsinden" maaşı bir tık iyi.
Hangi üniversiteden mezunsunuz sakıncası yoksa?
 
Hocam aslında çalıştığım işten gayet memnunum. Doğalgaz tesisinde çalışıyorum. Doğalgazdan elektrik üretiyoruz. Ama otomasyondan tutun da trafo ve motor bakımına kadar ne kadar iş varsa yapabiliyorum. Maaşım düşük dedim aslında benim maaşım daha düşük. Mesai ücretleriyle beraber o civarlara geliyor. Net maaşım 10200 TL(zamdan önce). Cidden piyasada aşırı derecede maaşlar düştü. Geçen gün bir vatandaş iş başvurusu yapmış gönderdiler benim yanıma birkaç soru sorayım teste tabi tutayım diye. Az biraz konuştuk maaş beklentin ne diyorum. Asgari ücretin biraz üstü diyor. Ya arkadaşım o kadar emek vermişsin. Okumuşsun kendine reva gördüğün maaş bu mudur? Burada biraz meslektaşlarımı eleştirdim ama olsun. Çalışma ortamım aslında çok iyi. Müdürüm bile bayağı genç. Yani bir problemimiz olduğunda hemen çözebiliyoruz. Fakat müdürümüz bile maaş konusundan müzdarip. Çalışma ortamım gayet rahat olduğundan maaş konusunu pek dert etmiyordum çünkü temel giderlerim bayağı az ama artık kendimi geliştirmek için birkaç udemy kursundan çok çok daha yüksek ücretler ödemek durumundayım.
Bende cam sektöründeyim, Züccaciye, araba camı, pencere camı aklınıza ne gelirse üretiyoruz. Şişecam/Paşabahçe firmasındayım. Daha önce de uzun dönem bu firmada staj yaptığım için kadroya hızlıca girebildim bitirdiğim gibi. Ben lojistik ve kalite kontrol son operasyon bölümündeyim. Gerek fabrikada oluyorum gerekse holdinge gelmemiz isteniyor duruma göre değişiyor. 21 kişilik bir ekibiz başımızdaki bölüm şefi Kamu Yönetimi mezunu fakat çok akıllı bir kişi işi gerçekten severek ve güzel yapan biri. Benim işimde üretilen ürünleri kalite standartlarından geçirip onaylayıp sipariş veren firmalara ulaştırana kadar geçen süreçleri kontrol ediyoruz, en son Coca-Cola için bardaklar ürettik Danimarkaya gidecekler, gece gündüz 18 gündür mesaideydik. 37 bin küsür maaş aldım geçen ay mesailerden. Ortalama 21 bin civarında maaşım normal şekilde. Ben çalıştığımız firmanında adı sayılır firması olmasının da etkisi olduğunu düşünüyorum. Firmamızda yeni mezun mühendislerden daha fazla maaş alıyorum, kıdemli olanlar elbette benden fazla alıyor ama sıfırdan girenden yüksek alıyorum. Hocam kısaca sizin de dediğiniz kişisel olarak organizasyona uyum sağlarsanız kendinizi geliştirirseniz bir şekilde belli yerlere gelebilirsiniz. Ama altını çizmek isterim herkesin yapacağı işler değildir ne benim sektörüm ne de sizin sektörünüz.
 
Türkiye ilk 25'ine (1-2-3-...25 olan ilk 25) girerek Tıp Fakültesi yazdım. Fakülte geçen Temmuz'da bitti, devlet beni mecburi hizmete yolladı, bana şansıma iyi yerler geldi ama Suriye'de, Urfa'da, Kars'ta Acil uzmanının olmadığı, röntgen hariç görüntülemenin olmadığı ilçe hastanelerinde çalışan onlarca doktor arkadaşım var. Aldığımız para 20-30 arası değişiyor çoğunlukla. Sözleşmeli kadro bulan, hasta yükü çok olan 1-2 kişi 35 alıyor galiba. Benim her şey dahil maaşım 21.000 TL mesela.

Üniversite sınavı stresi bitti 2-3 yıldır TUS çalışıyoruz her boşlukta çünkü iş yoğunluğu, maaş vs her şeyi TUS'ta kazandığın bölüm belirliyor. Üniversite boyunca insanlar her tür eğlenceyi yaşarken, gezip tozarken biz senelerce ders çalışalım da okulu bitirelim diye canımızı çıkardık.

İnsanlara yardım etmek çok güzel bir şey ancak sabahtan akşama kadar her tür insanla muhatap olmak da inanılmaz yıpratıcı. Doktorluk, vicdani sorumluluğu ve bilgi yükü çok ağır bir meslek. Belirli bir yaşa gelip tecrübe kazanana kadar sürekli ders çalışmak, kendini geliştirmek zorundasın, bilmediğin konularda bile hızlıca karar verebilmek, bunu yaparken karşındaki hastaya da kendinden çok emin gözükmek zorundasın, çünkü seni tecrübesiz görürse en iyi ihtimal sözünü dinlemez, en kötü ihtimal saldırır, canından olursun.

Annem uzman doktor, günde 80 hasta bakıyor ortalama, aldığı "her şey dahil" maaş 36.000 TL'ydi geçen ay. Cerrahi branşlarda vs biraz daha iyi alınıyor, 50 ortalama sanırım.

Bir de mühendislik yazan arkadaşlarıma bakıyorum. Lise boyunca ben ders çalışırken gezdiler, ilk 50.000 yapan bile parasını verdi Bilkent'te okudu. Şu an sadece 2 tanesi Türkiye'de, 10 tanesi yurt dışında. Yurt dışında olanlardan bir yandan master yaparken bir yandan part-time çalışanın bile maaşı 2500 Euro. Bu insanların hiçbiri de öyle inanılmaz ortalama kasmış, projeler stajlar yapmış kişiler değil. İşini seven, zeki, ortalama üniversite öğrencileri. Türkiye'de kalan bildiğim kadarıyla birinin maaşı 30, öbürünün 25. Biraz tecrübe kazandıklarında 40-50 rahat alacaklar.

Sıradan mühendis için Türkiye iyi bir ülke değil, asgari ücretle bile iş bulamayan var ancak belli başlı üniversitelerin mühendislik fakültelerine girenler şu anda piyasada çok aranan, yurt dışına çok rahat gidebilen konumdalar.
Her şeyi geçtim, sıfır güvenlikle tüm doktorları çalıştırıyorlar. Obeziteden ölecek güvenlik görevlileri bile gördüm Şişli Etfalde.

İki ülkenin savaşı sırasında bile doktorlar bombalanmaz, öldürülmez. Bizim ülkede tavuk gibi doğranıyorlar, dayak yiyorlar, hakaret ediliyor, izinleri iptal ediliyor. Sonra neden TUS'u bitiren her doktor anında Avrupaya gidiyor diyorlar. Bu gidişle doktora gidemeyecek hale geleceğiz doktorsuzluktan.
 
Hangi üniversiteden mezunsunuz sakıncası yoksa?
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi hocam. Fakat ben meslek hayatıma mezun olmadan başladım onu da belirteyim.
Hocam kısaca sizin de dediğiniz kişisel olarak organizasyona uyum sağlarsanız kendinizi geliştirirseniz bir şekilde belli yerlere gelebilirsiniz. Ama altını çizmek isterim herkesin yapacağı işler değildir ne benim sektörüm ne de sizin sektörünüz.
Aslında işin özeti bu hocam. Güzel özetlemişsiniz. Umarım daha çok maaş alırsınız. Daha iyi yerlere gelirsiniz. Bu arada şu bardakları merak ettim ya sakıncası yoksa sürpriz bozan içinde bir fotoğraf paylaşabilir misiniz?
 
Hocam siz pişman mısınız? Şu an 3.000 euro normal bir fiyat.
Ben pişmanım. Ama pişman olmayan da çok arkadaş var. Tıptan pişman olmamak için:
1. Cerrah olacaksın
2. Gerçekten doktorluk yapmak isteyen idealist biri olacaksın her tür zorluğa sıkıntıya dayanacaksın
3. İş bulma derdim olmasın, çok ciddi paralar kazanmayayım ama ortalama üstü rahat edeyim diyeceksin.

Plastik cerrahlar, özel kliniği olan dermatologlar psikiyatristler çok ciddi paralar kazanıyor bunu inkar edemem. Ama cerrahi hariç branşların hem koşulları ağır hem maaşları çok standart.

Ben şahsen mühendis olsam tıp için verdiğim emeğin yarısıyla daha çok maaş alacağıma eminim. Doktorluğu da çok seviyorum ama mühendislik hep aklımın bir kenarında kalacak.
Elektrik-elektronik mühendisiyim hocam. Bu ay aldığım maaş 12429 TL. Bu kadar komik ücretlere çalıştırılıyoruz.
Belki de ben yanlış biliyorum ama birisi savunma sanayide öbürü özel bankada çalışıyor, Bilkent Boğaziçi mezunu, 2 yıllık mezun ikisi de. Ben 25+ alıyorlar diye biliyorum ama belki yemek ücreti vs dahildir. Zaten mühendislerin belirli bir kısmı hak ettikleri ücreti alıyor, kalanı sayı çokluğundan komik ücretlere çalışıyor.
Sonra neden TUS'u bitiren her doktor anında Avrupaya gidiyor diyorlar. Bu gidişle doktora gidemeyecek hale geleceğiz doktorsuzluktan.
Aynen öyle. Gitmek de zor değil, uğraştırıcı sadece. Dil öğreneceksin, denklik geçeceksin, gittiğin ülkenin vatandaşlarının istemediği küçük şehirleri veya daha ağır branşları tercih etmek zorunda kalacaksın en başta vs.

Mühendis adam isterse Maldivlerde yaşayıp remote çalışır Amerika’dan firma bulup.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı