Neden Linux tercih edilmeli?

byLewars

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, herkese ben birkaç video izledim ve şu anda Windows'tan Linux'a geçmek istiyorum ama hala tam emin değilim. Sıkça oyun oynuyorum ancak araştırmalarıma göre Linux buna engel değil özelleştirme seçenekleri falan da gayet hoşuma gitti ama biraz daha araştırınca Windows'ta çok kolay olan bazı şeylerin Linux'da zor olduğunu gördüm. Mesela birisi mouse unun DPI'sını değiştirmek istemiş ve bunu komutlar ile yapabilmiş. Sürücü güncelleme falan karışık galiba. Sizce Linux'a geçmeli miyim? Geçmeliysem artıları geçmemeliysem eksileri nelerdir? Teşekkürler iyi akşamlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, herkese ben birkaç video izledim ve şu anda Windows'tan Linux'a geçmek istiyorum ama hala tam emin değilim. Sıkça oyun oynuyorum ancak araştırmalarıma göre Linux buna engel değil özelleştirme seçenekleri falan da gayet hoşuma gitti ama biraz daha araştırınca Windows'ta çok kolay olan bazı şeylerin Linux'da zor olduğunu gördüm. Mesela birisi mouse unun DPI'sını değiştirmek istemiş ve bunu komutlar ile yapabilmiş. Sürücü güncelleme falan karışık galiba. Sizce Linux'a geçmeli miyim? Geçmeliysem artıları geçmemeliysem eksileri nelerdir? Teşekkürler iyi akşamlar.
Terminal öğrenmek işinizi kolaylaştırabilir ama siz terminale dokunmadan Linux kullanabilirsiniz. Oyun oynamak istiyorsanız şu rehberi izleyebilirsiniz:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Size önerim sade olduğundan ve Windows'un arayüzüne benzediğinden Linux Mint

Terminal öğrenmek işinizi kolaylaştırabilir ama siz terminale dokunmadan Linux kullanabilirsiniz. Oyun oynamak istiyorsanız şu rehberi izleyebilirsiniz:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Size önerim sade olduğundan ve Windows'un arayüzüne benzediğinden Linux Mint.

Sağ ol dağıtımı sormayı unutmuşum ama sen önermişsin zaten bende öyle bir şey arıyordum yani ilk defa kullanacağım için şimdilik terminal kullanmadan devam etmem lazım teşekkürler.

Linux dediğiniz gibi özelleştirmeye Windows'tan kat ve kat daha açıktır, mahremiyetinize önem verir ve çoğu zaman Windows'tan daha hızlıdır. Oyunlarda bir sıkıntı çıkarsa bunların çözümleri steam oyun içi arayüzünü kapatmak veya başlatma seçeneklerine bir kaç kod yazmak gibi kolay şeylerle çözülüyor. Kaldı ki protondb'de platin ve altın alan oyunlar genelde sorun da çıkartmaz.

Uçbirim komutları gözünüzü korkutmasın, hemen alışıyorsunuz. Zaten kodlarda yaptığınız tek şey kopyala yapıştır yapmak. Intel ve AMD sürücüleri genelde sorun çıkartmaz ve ek sürücüye ihtiyaç duymazlar. (çünkü bu sürücler kernel'e gömülü gelir.) Nvidia için çok bilgim yok fakat o da çok zor değil. İnternet, mouse vs. Sürücüleri dağıtımınızı usb'den denerken kontrol edebilirsiniz.

Linux'a geçmek için az da olsa araştırmaya hevesli olmanız lazım. Sonuçta işletim sistemi değiştiriyorsunuz. Dağıtım seçiminiz çok önemli. Ekran kartınız NVIDIA ise Linux Mint veya Pop_OS! kullanabilirsiniz. Destekleri büyük ve sürücler rahat kuruluyor. Linux'u biraz öğrendikten sonra OpenSUSE ve Arch Linux'a bakabilirsiniz.

Linux dediğiniz gibi özelleştirmeye Windows'tan kat ve kat daha açıktır, mahremiyetinize önem verir ve çoğu zaman Windows'tan daha hızlıdır. Oyunlarda bir sıkıntı çıkarsa bunların çözümleri Steam oyun içi arayüzünü kapatmak veya başlatma seçeneklerine birkaç kod yazmak gibi kolay şeylerle çözülüyor. Kaldı ki ProtonDB'de platin ve altın alan oyunlar genelde sorun da çıkartmaz.

Uçbirim komutları gözünüzü korkutmasın, hemen alışıyorsunuz. Zaten kodlarda yaptığınız tek şey kopyala yapıştır yapmak. Intel ve AMD sürücüleri genelde sorun çıkartmaz ve ek sürücüye ihtiyaç duymazlar. (çünkü bu sürücler Kernel'e gömülü gelir.) NVIDIA için çok bilgim yok fakat o da çok zor değil. İnternet, mouse vs. sürücüleri dağıtımınızı USB'den denerken kontrol edebilirsiniz.

Linux'a geçmek için az da olsa araştırmaya hevesli olmanız lazım. Sonuçta işletim sistemi değiştiriyorsunuz. Dağıtım seçiminiz çok önemli. Ekran kartınız NVIDIA ise Linux Mint veya pop_os! Kullanabilirsiniz. Destekleri büyük ve sürücler rahat kuruluyor. Linux'u biraz öğrendikten sonra OpenSUSE ve Arch Linux'a bakabilirsiniz.

AMD kullanıyorum hangi dağıtımı önerirsin?

HDD kullanıyorsan gayet normal.

HDD ama yani ana ekranda bile donmalar takılmalar çok oluyor normal kullanımdada duyduğuma göre Linux ana ekranda falan akıcıymış.

AMD kullanıyorum hangi dağıtımı önerirsin?
AMD için özel bir dağıtıma gerek yok. Sadece Nvidia sorun çıkardığından onun için özel dağıtım öneriliyor. Kendiniz için bir dağıtım arıyorsanız şu testi çözebilirsiniz.
Sizin gibi biri için Linux Mint veya Zorin OS önermesi muhtemel.

AMD için özel bir dağıtıma gerek yok. Sadece NVIDIA sorun çıkardığından onun için özel dağıtım öneriliyor. Kendiniz için bir dağıtım arıyorsanız şu testi çözebilirsiniz.
Sizin gibi biri için Linux Mint veya Zorin OS önermesi muhtemel.

Kubuntu Zorin OS ve Linux Mint'i önerdi sence hangisi?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı