Neden oyunların korsanları hemen çıkmıyor?

Hepsi bahane. İsteseler Razor, Codex, gibi gruplar bütün oyunları kırabilirler. Oyun yapımcıları para yediriyor ondan hemen kırılmıyor.
Denesinler bakalım. Şirketler karlılıkları azaldığını anladıkları zaman tüm oyunlarını Online yaparlar.
 
Bildiğim kadarıyla kapalı kaynak oyunlar (ki açık kaynak zaten ücretsizdir, adı üzerinde) için tersine mühendislik yapmak gerekiyor. Oyunun dosyalarında değişiklik yaparak tanıtmak gerekir. Dosyanın içini açtığında şifrelenmiş (Çince'ye benzer rastgele yazılar) kodları tersine çevirmek zordur. Ek olarak güvenlik önlemleri vardır. İddialara göre bazı firmalar da geç paylaşması için korsan oyun paylaşan gruplarla anlaşma yapıyor. (kesin bir iddia değil.)
 
Her sistem kırılır, bunu unutmayın. Korsan grupları kesinlikle daha yüksek paralar yiyor. Firmalar onun önüne ancak böyle geçebilir. Diğer yandan Online yaparak durdurmaya çalışıyorlar ama adamlar kendi içinde sadece korsanların Online girebileceği sistemler bile yapıyor. Şahsen ben bilgisayarı zar zor aldım. Hatta yine de eski bir sistem, gidipte oyuna para veremem. Ucuz olursa ancak öyle alıyorum, yoksa korsan devam.
 
Zoba adlı uygulamada Marvel avengers çıktı korsan olarak.

Çok geride kalmışsın, o oyun kırılalı 1 aydan fazla oldu.

Denesinler bakalım. Şirketler karlılıkları azaldığını anladıkları zaman tüm oyunlarını Online yaparlar.

Activision öyle yapıyor zaten. Yakın da tüm firmalar böyle yapacaklar veya konami gibi Pes'in Lite sürümüne benzer şeyler sürecekler piyasaya korsan kavramı iptal olacak.
 
Bu oyunda oyuna değişir, hatta korumadan korumaya da değişir.

Mesela bir oyun sunucu üzerinden çalışıyorsa müdahale sunucuya olmalı ki bu da mümkün olmadığı için o sunucunun emülatörü yapılmalı ama şimdi bu sunucudan dönen veriler giden veriler neler onları çözüp sonrasında sunucuda yapılan algoritmayı kavrayıp aynısını kendin emüle etmelisin.

Eğer ki sunucu tarafındaki algoritma anlaşılamaz ve sürekli değişken ise(aynı cevaplar dönmüyorsa) algoritma da çözülemez, çözülemediği için de oyun kırılamaz.

Ama burada bu iş bitmez, mesela hardware is (donanım idleri, seri numaraları vs.) çekip onun ile kontrol ediliyorsa, yazılımcılar bu oyunun satın alınmış bir cihazda hesaptaki giden verilerini sabitleyip bunu crack diye de sunabilirler ama anlaşılması çok da zor değil.

Örnek: X numaralı kişi, X hardware sahibi bir bilgisayardan, a lisansı ile giriyor diyelim. Bu verilerin aynısını oyunun sunucuya istek gönderen kısmına gömerlerse, sunucu hesap geçerli deyip doğru cevabı gönderir. Dolayısıyla başka bir cihazda da oyun açılır.

Basit bir şekilde sunucu üzerinden çalışan bir sistemin nasıl kırılacağını ve neden kırılamayacağını anlattım. Günümüzde kırılamayan oyunların bazıları bu tarz bir sisteme sahip.

Dipnot: Sunucu üzerinden işlem yapılırken sunucunun isteği gönderen cihazdan gelen bilgileri kontrol ettikten sonra veri döndürdüğünü varsaydım.
 
Bu bir pazarlama stratejisidir. Bir yıl boyunca bu oyunu kırmayın diye gruplar ile anlaşılır. Oyun çıktığı zaman insanlar oyunu satın alır. Zaman geçtikten sonra oyunun satışları ve hype durumu azaldığı zaman oyunun korsan versiyonunu piyasaya sürerler ve oyun tekrar hype olur ve oynanır. Gruplar ile anlaşma yapmayan üreticilerin oyunu ise bir kaç gün içerisinde kırılır.
 
Eskiden oyunların korsanları hemen cıkardı, sımdı hemen cıkmıyor. Çıksa da 1 yıl sonra çıkıyor.
Crackleme mevzuları öyle şıp diye yapılmıyor maalesef , bunun için derin bir assembly , C ve C++ bilgisi gerekiyor , compiler , decompiler , debugger kullanmayı bilmekte yetmiyor , oyunları yapan yazılım mühendisleri boş insanlar değil 50 tane oraya güvenlik önlemi koyuyor. Misal program RAM'e yüklendiğinde lisansı kontrol eden bir yapısı vardır kendinin cracklendiğini anladığı zaman herşeyi bloke edebilir veya oyunda ki bazı özellikleri devre dışı bırakabilir bu tip hata ayıklama algoritma anlizleri ile çok vakit geçer. Tersine mühendislik işlemi çok zaman ve emek isteyen bir iştir yani oyun çıktıktan 6 ay sonra cracklerinin piyasada gezmesi normaldir ve genelde bunları alanlarında uzman kişiler gruplar halinde yapıyorlar. Aynı şekilde crack mevzusu gibi zararlı yazılım analizleride benzer tekniklerle yapılmaktadır bu sayede bizim kullandığımız anti virüslerin veritabanlarında belli bir virüs imza veritabanı tutulur. Kısaca kafa yakan bir iştir.
 

Geri
Yukarı