Devlet neden para biriktirmemizi istemez?

Faiz düşürüldüğü için para çok değer kaybetti. Para değer kaybedince ne oldu yatırımcılar azalmaya başladı. Faizin arttırılması gerek. Oda paraya tamamen değer kazandırmaz. Ekonomik adımlar atmak gerekir.

Ekonomik olarak kalkınma için bütün dallara teşvik verilmesi gerekir. İç borçlanmayı bir an önce bitirmek ve Dış borçlanmayı en aza indirgemek gerekir. Fakat ekonomik adımlar her ne kadar sağlam olursa olsun bu çok uzun bir zaman alacaktır. Küçümsenecek israflardan bahsetmiyorum, milyarlarca dolar israf ediliyor.

Ekonomik olarak kalkınma için bütün dallara teşvik verilmesi gerekir. İç borçlanmayı bir an önce bitirmek ve Dış borçlanmayı en aza indirgemek gerekir. Fakat ekonomik adımlar her ne kadar sağlam olursa olsun bu çok uzun bir zaman alacaktır. Küçümsenecek israflardan bahsetmiyorum, milyarlarca dolar israf ediliyor.

Ben şunu anlamadım. Faiz elbet bir gün yükseltilecekti o zaman neden düşürüldü? Mis gibi hayatımızı sıkıntısız yaşıyorduk. Deney faresi miyiz biz?

Yani hocam ben de bu temele dayanarak bir mantık yürütmüştüm. Tabii sallamasyon bir mantık, hiçbir dayanağı yok ama mesela devlet asgari ücreti 30 bin TL yapsa, fiyat artışını da yasaklasa, ilk birkaç ay iş verenlere destek verse, mesela 6 ay sonra alım gücü artmış olmaz mı? Çünkü asgari ücret artınca tüketim artacak, bu sebeple işverenlere geri dönecek zaten. Tabii dediğim şey olmaz çünkü ithalat da uzaya çıkar ama ithalatımız az olsa mantıklı geliyor bana.

Maalesef o kadar basit olmuyor. Enflasyon ve alım gücü denen değişkenler belirliyor bu durumu. Siz asgariyi 30k yapıp fiyatlar artmayacak derseniz bütün dükkanlar kepenk kapar kaos çıkar çünkü 30k maaşı verebilmek için şuankinden ortalama 2.5 kat daha fazla kazanması gerekir.

Ben şunu anlamadım. Faiz elbet bir gün yükseltilecekti o zaman neden düşürüldü? Mis gibi hayatımızı sıkıntısız yaşıyorduk. Deney faresi miyiz biz?

Dostum, baştaki insanların amacı seni kalkındırmak mı? Onları destekleyen insanları kalkındırmak eğer öyle olsaydı ülke olarak bu noktada olur muyduk senin yerine cevap vereyim hayır olmazdık. Deney faresi değiliz biz kaderine razı gelmiş kendi memleketleri bile olmayan insanların burada oy kullanıp bizim kaderimize el uzatmaya müsaade ettiğimiz için oldu tüm bunlar.

Devlet faizi devlete parasını bağlayan insanlara verilen faizdir bu eğer çok yüksek olursa parayı içeride çeviremeden yatırımcı paraları alır ceker gider ya da uzun vadede para kaybetmiş olursunuz.(kendimce bu kadar bilgisahibi olabildim yanlışım varsa düzeltin.)

devlet asgari ücreti 30 bin TL yapsa, fiyat artışını da yasaklasa
Zam yapmasalar firmalar örn. asgari ücretlilerin maaslariini nasil ödeyecek canim kardesim?
Firmalar parayi agactan toplamiyorlar.
Firma da 10 asgari ücretli olsa. Asgari ücret suan 11k, Devlet bir anda asgari ücreti 30k yapsa, bu ne demek oluyor? Firmanin artik calisanlara aylik toplam da 190k (30k*10=300k 300k-110k=190k) fazla dan para vermesi gerekiyor demek oluyor. Ee bunu hangi parayla ödeyecekler eger sattiklari seylere zam yapmasalar?

Son düzenleme:
Paranın değerini senin o para ile alacağın mal ve hizmet miktarı belirler. Eğer sonunda herhangi bir mal almayacaksan para biriktirmenin ne anlamı vardır?

Birçok kişi, asgari ücretin devlet tarafından karşılandığını sanıyor.

Mesele aslında maaşlar değil alım gücü. Ham madde ve teknoloji olarak dışa bağımlı bir ülke olmamız ve döviz karşısında ezilen paramız alım gücümüzü düşürüyor bu da maaşlara ve ardından ürünlere zam olmak üzere bir kısır döngüye dönüşüyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı