Neden Pop!_OS kullanmalısınız?

Bir şey eklemeyi unutmuşsun @popos. Canonical'ın yayınladığı Ubuntu iso'sunda bir dünya sorun varken PopOS baştan sona çok pürüzsüz bir kurulum ve kullanım sunuyor. Ubuntu 20.04 kurdum, video izlerken GUI dondu. Sonra VLC'ye geçtim belki GNOME Videos kaynaklıdır diye. Dock yanıp sönüyordu. Sonunda GUI tamamen dondu ve TTY ile baş başa kaldım. Güncellemeler tamdı. Pop OS 20.04 kurdum ve kullanıyorum. Ubuntu'nun sorunsuzunu, olması gerektiği halini yapmışlar.

Not: Bazı GNOME varsayılan kısayollarını devredışı bırakmaları veya yerini değiştirmeleri biraz kafa karıştırıyor başta. Bunu değiştirmek için
/usr/share/glib-2.0/schemas/50_pop-session.gschema.override dosyasını editlemem gerekti.
 
Bir şey eklemeyi unutmuşsun @popos. Canonical'ın yayınladığı Ubuntu iso'sunda bir dünya sorun varken PopOS baştan sona çok pürüzsüz bir kurulum ve kullanım sunuyor. Ubuntu 20.04 kurdum, video izlerken GUI dondu. Sonra VLC'ye geçtim belki GNOME Videos kaynaklıdır diye. Dock yanıp sönüyordu. Sonunda GUI tamamen dondu ve TTY ile baş başa kaldım. Güncellemeler tamdı. Pop OS 20.04 kurdum ve kullanıyorum. Ubuntu'nun sorunsuzunu, olması gerektiği halini yapmışlar.

Not: Bazı GNOME varsayılan kısayollarını devredışı bırakmaları veya yerini değiştirmeleri biraz kafa karıştırıyor başta. Bunu değiştirmek için
/usr/share/glib-2.0/schemas/50_pop-session.gschema.override dosyasını editlemem gerekti.
Donanım ile değişir. Sorun yaşamayan var, binbir sorun yaşayan ya da ikisindede sorun yaşayan var.
 
Intel HD 4600 kartım. Bu donanımda sorun çıkmaması lazım.
Dediğim gibi her dağıtıma ve donanıma göre değişiyor. "Çıkmaması lazım" dediğim birsürü distroda binbir sorun çıktı. Ondan bir bilgisayarda sorun yaşayıp distroya suç atmanın mantıklı olduğunu düşünmüyorum.
 
Optimus özellikle yeni kullanıcılar için işkence haline gelebiliyor.

Ubuntu tabanında çok sorunlu değil, hatta uygun biçimde kurulursa secureboot'u bile kapatmaya gerek yok. Pop'da kurulu olarak çalışıyorsa, Ubuntu tabanı ve Linux Mint'te de sonradan sürücüyü kurunca çalışır. Ubuntu ile kurulum sırasında isteğe bağlı olarak Nvidia GPU kurulabiliyor, Linux Mint bu seçeneği bilmediğim bir nedenle iptal etmişti. Sonuç olarak, önceden kurulu olması bir şey değiştirmez. Linux Mint'de Cinnamon masaüstü ve MATE masaüstü, ondemand kipte menüden Nvidia GPU ile açmayı destekliyor. Ayrıca panele ekli gereç ile GPU kipleri (intel, nvidia, ondemand) arasında kolayca geçiş yapılabiliyor.

nvidia.png


thumb_nvidia-cinnamon.png
 
Bir şey eklemeyi unutmuşsun @popos. Canonical'ın yayınladığı Ubuntu ISO'sunda bir dünya sorun varken pop! _os baştan sona çok pürüzsüz bir kurulum ve kullanım sunuyor. Ubuntu 20.04 kurdum, video izlerken GUI dondu. Sonra VLC'ye geçtim belki GNOME videos kaynaklıdır diye. Dock yanıp sönüyordu. Sonunda GUI tamamen dondu ve tty ile baş başa kaldım. Güncellemeler tamdı. Pop! _os 20.04 kurdum ve kullanıyorum. Ubuntu'nun sorunsuzunu, olması gerektiği halini yapmışlar.

not: bazı GNOME varsayılan kısayollarını devre dışı bırakmaları veya yerini değiştirmeleri biraz kafa karıştırıyor başta. Bunu değiştirmek için.
/usr/share/glib-2.0/schemas/50_pop-session.gschema.override dosyasını editlemem gerekti.

Hocam birçok distroya geçtim çol az problem yaşadım o da ilk zamanlar linix hakkındaki tecrübemin olmamasındandı birazda. Yoksa çözüm var. Elementary OS'u çok önceden kurmuştum ve benim kurduğum zamanda mesela ekran otomatik dönüyordu ve ayarlara kapatma koymamışlardı. Ama 1 2 komut ile kapatabiliyordun. Gerçi bu dediğim çok önceki sürümlerdi şimdi bayağı yol katedmişler.

Sizin sorun da birçok nedenden olabilir. ISO doğru kuruldu mu alan ayırma kısmını doğru yaptın mı mesela kendi ekran driverlarınımı kullanıyordun yoksa ekran driverları yükledin, sistemin cok eskiyse ve RAM sıkıntım varsa swap ayarladın mı? Vs. boyle uzar gider.
 
Kişisel deneyimimden bahsedeyim. Yaklaşık 3-4 yıldır Linu kullanıyorum. Eskiden masaüstü pcm vardı özellikleri kötü olduğu için sürekli distro değiştiriyordum. Genelde arch tabanlı kullandığım için alışmıştım. Yeni pc aldığımda arch kurdum nvidia sürücüleriyle çok rahat 3-4 gün uğraştım ki görece ileri düzey kullanıcıyım. Ne nerede, hata nerdedir kolayca çözüm bulabilirim. ama nvidia sürücüleriyle uğraşmak inanılmaz bir çile. Foruma yazıyorum optimus için; öneriler işe yaramıyor. Nvidia'nin Linux forumuna yazıyorum kimse takmıyor. Konfigürasyonları yapıyorum yine aynı. Performans hep sıkıntı. Batarya hızlı bitiyor hibrit çalıştığı için. Sadece intel kullanmak için ekran kartını kernelde disable ediyordum o kadar bıkmıştım. Debian deneyeyim dedim hepsi onda da aynıydı bir tek pop-osta problem yaşamadım. Hem ayarlaması kolay (gnome-extensions/themes) hem de kullanıcı dostu. Ha bunun da kötü yanları var tabii. Mesela laptop ekranım 144 hz, harici monitör bağlıyorum HDMI ile. Dahili ekranın hz değeri düşüyor. Harici monitörde de lag oluyor. Bu hatayı detaylarıyla ilettim umarım ilerde çözerler.

Sırf bu kadar problem yaşadığım için macbook a geçmeyi düşündüm ama pop-os sayesinde şu an bir problemim bulunmuyor. :)
 
Öncelikle selam arkadaşlar, bu benim Sosyal'deki ilk başlığım. Benim bir laptop cihazım var ve kabaca Intel ve NVIDIA ekran kartım var. Şimdi Pop OS'u neden kullanmanız gerektiğinden bahsedeceğim.

1 - NVIDIA'ya özel ISO dosyasının olması. (müthiş, benim gibi çift ekran kartlı bilgisayarlara tam destek, oyuncular için çok iyi bir şey.)

2 - Sistem minimum bir şekilde geliyor (içerisinde sadece ihtiyacınız olan uygulamalar var, bu da minimalizm demek.) (Birkaç uygulamayı ben yükledim tahmin edebileceğiniz üzere, normalde tertemiz geliyor.)

3 - GNOME masaüstünü en iyi kullanan distro (açık ara hem de.)

4 - Ubuntu tabanlı (bu da demek oluyor ki bir sorun olduğunda tak diye çözüm buluyorsunuz.)
5 - NVIDIA ekran kartınız varsa yukarıda bahsettiğim ISO dosyasını indirdiyseniz ekran kartınıza uyumlu en güncel driveri tamamen otomatik bir şekilde yüklüyor.

6 - Sistemi NVIDIA ekran kartıyla kullanırken yırtılma, gecikme vs. kesinlikle olmaması.

7 - Battery Life - Balanced - High Performance olmak üzere 3 tane güç yönetim modu mevcut.
Soyle bir sey soylemeliyim ki buradakilerin hepsi diger dagitimlarda da mumkun. Gercekten minimal bir sistem arayisindaysaniz Void, Arch, Gentoo gibi dagitimlara istiyorsaniz DE veya sahsen WM kurabilirsiniz. NVIDIA ile yirtilmayi cozmek cok kolay zaten, sudo gedit /etc/modprobe.d/nvidia-drm-nomodeset.conf yapip acilan pencereye options nvidia-drm modeset=1 yazip kaydediyorsunuz ve sudo update-initramfs -u yapiyorsunuz. Aslinda siz GNU/Linux ozelliklerini soyluyorsunuz Pop'un degil.
 
ama nvidia sürücüleriyle uğraşmak inanılmaz bir çile.

Ubuntu tabanlı tüm dağıtımlarda Ek Sürücüler ya da Sürücü Yöneticisi ile Nvidia sürücüsü kurulabilir. Eğer kurulu gelen çalışıyorsa, sonradan kurduğunuzun da çalışacağını anlamak için herhangi bir ispata gerek olduğunu düşünmüyorum.

Sadece intel kullanmak için ekran kartını kernelde disable ediyordum o kadar bıkmıştım.

Ubuntu tabanında Nvidia Prime, Arch tabanında Optimus Manager ile bunu kolayca yapabilirsiniz, öyle çekirdekle filan uğraşmanız da gerekmezdi.

Mesela laptop ekranım 144 hz, harici monitör bağlıyorum HDMI ile.

Cinnamon masaüstünde farklı ekranlar için farklı yenileme hızları ayarlanabiliyor, şu an diğerlerinde yok sanırım.

Debian deneyeyim dedim hepsi onda da aynıydı bir tek pop-osta problem yaşamadım.

Debian'ın ya da herhangi bir dağıtımın güncel sürümlerinde, güncel bir GPU için Nvidia sürücüsünü kurmak yeterli. Prime offload ile sistem zaten dahili GPU'yu kullanıyor, __NV_PRIME_RENDER_OFFLOAD=1 ve __GLX_VENDOR_LIBRARY_NAME=nvidia değişkenleri ile harici GPU'yu kullanabiliyorsunuz. Basit bir yapılandırma ile dinamik güç yönetimini kullanarak, Nvidia kullanılmadığında güç harcamamasını sağlayabilirsiniz. Chapter 22. PCI-Express Runtime D3 (RTD3) Power Management

Dediğiniz gibi 3-4 yıllık görece ileri düzey Linux kullanıcısı iseniz bunlar hiç de zorlanacağınız işler değil, bu durum için kendi adıma nasıl yapamadığınıza şaşırdım açıkcası.

Ayrıca Arch tabanında Nvidia sürücüsünü derlemeye de gerek yok, yani nvidia paketini kurmanız yeterli, bu paket güncel çekirdek sürümü için hazırlanmış derlenmiş sürücü modülünü içeriyor. Yani derlenirken sorun yaşama olasılığı da yok. Gerek yok ama istenirse Optimus Manager ile oldukça işlevsel bir kullanım da sağlanabilir.

Fermi sınıfı bir Nvidia GPU'nuz varsa, bu durumda PopOS'un da bir avantajı yok, çünkü Nvidia ISO'lu sürümlerdeki sürücü modülü bu GPU'larda çalışmıyor. Böyle bir durumda Nvidia-390 sürücüsü kurup kullanmak gerekir.



PopOS'un güncel sürümleri, taban aldığı Ubuntu sürümünden daha güncel çekirdek ile geliyor. Mesela Ubuntu 21.10 çekirdeğin 5.13.x sürümü ile gelirken, bunu taban alan PopOS 21.10 sürümü ise çekirdek 5.15.x ile geliyor. Bu durum, depodaki bazı DKMS destekli paketlerin API ve makro değişikliği sebebiyle PopOS altında derlenememesine sebep oluyor. Mesela rtl8821ce ve rtl8812au gibi dkms paketleri PopOS'un son sürümünde bu sebeple derlenemiyor ve PopOS geliştiricileri gerekli yamaları ekleyerek bunların güncel sürümlerini de depoya koymuyorlar. Sonuç olarak olumlu amaçlarla yapılmış bir iyileştirme, bazı kullanıcılarda olumsuz tecrübelere neden olabiliyor, yani pirince giderken eldeki bulgurdan da mahrum kalınabiliyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı