Neden Redmi Telefon Almamalıyız?

18 sayfayı tek tek incelemedim, kendi görüşlerimi yazacağım.
Öncelikle her şey beklenti meselesi. 2 ay önce telefon arıyordum ve Redmi Note 9S, Redmi Note 9 Pro, Realme 6, Galaxy M31 arasında gidip geldim sürekli. Öncesinde 1.5 sene Redmi Note 6 Pro kullandım ve hiçbir şikayetim yoktu, EU ROM attıktan sonra cidden akıcı olmuştu. Aslında yazılımsal hiçbir sıkıntısı yoktu fakat GCam için Root gerekiyordu. Ben de Root atmışken EU ROM'a geçeyim dedim.

Yukarıda da bahsettim. Beklentiler önemli. Benim beklentim kamera, performans ve şarj ömrüydü. Bu bütçeye güncel telefon olarak en güçlü cihaz Realme 6 idi, fakat 90 Hz ekranı olması aklımı çeldiği için (pil açısından daha kötüydü) eledim. Redmi Note 9S ve Redmi Note 9 Pro benzer cihazlar fakat 33W hızlı şarj için 100 lira fark verip satın aldım (ben aldığımda fark 100 liraydı). M31 ise Redmi Note 9 Pro'nun performansına yaklaşamadığı için en baştan eledim.
Evet, kabul ediyorum. MIUI gerçekten çok hantal ve ağır bir arayüz. Problemi çok. Ama ben en kötü ihtimal ROM atarım diye düşündüğüm için yazılımı hiç umursamadım bile. Malzeme kalitesi olarak çok da kötü değil. Benzer fiyatta olduğu için M31 ile kıyaslayacağım, kusura bakmayın ama M31 de çok iyi değil. Güncellemeleri dert etmiyorum, çünkü her firmada güncellemeler -genelde- cihazın performansını düşürmekte. Bizzat şahit oldum. İlerde değineceğim.
Geçen sene Redmi Note 6 Pro 3/32 GB cihazımı Şubat ayında 1300 liraya satın aldım. Geçen sene Haziranda ise anneme telefon bakıyorduk. Redmi Note 6 Pro 4/64 ile Galaxy M20 arasında kalmıştık. Annemin yazılımsal sorunlarla boğuşmasını istemediğim için Galaxy M20'yi tercih ettik.
1 sene ardından babam Redmi Note 6 Pro'yu (Android 9, MIUI 10) kullanıyor, annem hala M20 (Android 9, OneUI 1.0) kullanıyor.
Babamın Note 6 Pro'sunda hiçbir sıkıntı yokken annemin M20'si gerçekten akıcılığı hissettirmiyor.
Özetle, her şey beklenti meselesi. Ben yazılımsal sıkıntıları dert etmediğim için ve en önemli konu performans ve pil olduğu için Redmi Note 9 Pro tercih ettim. Eğer ki sorunsuzluk isteseydim M31 tercih ederdim.
Samsung'un da alt modellerdeki politikasından bahsettim. İlk fırsatta M20'yi Android 8'e çevireceğim.
Okuyan, okumayan herkese teşekkürler.
 
Sen dua etki seni calmamis bana göre redmi samsungdan'da iphone'dende daha iyi herkesin kararına saygı duyun.
Artık bilemeyeceğim ama hırsız girmiş babamın redmi 7'sini alıp çıkmış. Sabah kalktığımızda fark ettik hırsızın girdiğini ama tek çalınan o telefondu. Başka hiçbir şeye dokunmamış. Hırsız belki Xiaomi fanıdır.
 
1.5 senedir Redmi Note 7 Pro kullanıyorum kasma donma eksiklik görmedim. Android 10 ve MIUI 12 var. Daha oncesinde de mi 5 kullandim, her gelen yazilimda batarya performansı düştü bence en büyük eksiklik bu. Bu fiyata alinabilecek en iyi performans ve kamera için Xiaomi tercih ediyorum yoksa Samsung alirim ki onun da sadece en üst özelliklerde olanlari. Cunku ucuzlari tam bir rezalet. Param olsa da iPhone almam çünkü bu kadar kisitlamaya gelemem. Galeride surda burada reklam gorenler de bir zahmet internetten arastirsin reklamlarin kapanabildigini görür. 4 senedir ben niye reklam görmüyorum?
 
Peki o bütçede bir Redmi mi yoksa Xioami Mi Note 10 Lite mi?
 
Burada daha kendi bilgisini okumadan düşük bütçeyle satın alınacak daha iyi cihaz yok.

Öncelikle SDN'nin listesini alıyorsunuz. Listeyi hazırlayan ilk kaynak ben ve arkadaşlarım. Çin'de Xiaomi Server'ından bilgileri kontrol edip açılan branşları vb. şeyleri kontrol edip bu listeyi hazırlıyoruz. Mesela, Mi Mix Alpha, Mix 3 5G gibi cihazlar neredeyse hiç satılmadığı için güncelleme almayacak. Redmi serisi 1 büyük güncelleme alır. Mi serisi ise 2 büyük güncelleme alır. İkisi de 3 yıl MIUI güncellemesi alırlar. Redmi serisinden Note 5 Pro sadece 2 büyük güncelleme aldı ve bunun sebebi telefon global pazarda Nougat, Çin'de Oreo ile tanıtıldı. Xiaomi Çin'e bağlı olduğu için de Pie güncellemesi aldı. Onun dışında maalesef Note 8 ailesi Android 11 almayacak.

Samsung ve Xiaomi'nin yakın fiyatlardaki uygun fiyatlı cihazlarını elimize aldığımızda OneUI'ın Samsung'un orta segmente kadar olan cihazlarında kastığını görmek zor değil. MIUI hantal bir arayüz değil ki aynı CPU'yu kullanan Xiaomi'de kasma yok.

Şöyle denmesi daha doğru olur, düşük bütçede Xiaomi üstünde ise diğer markalar tercih edilebilir.

MIUI kullanırken arayüz hatalarıyla karşılaşmanız normal ancak bu kadar çok özellikli ve dolu arayüz olup en stabil arayüzlerden birisi MIUI'dır. Sadece bu arayüz hatalarını 865 gibi CPU'larda görünce biraz komik oluyor.

Redmi cihazların uzun ömürlü olmayışı da yanlış olmuş. Karşımda 3 senelik Redmi Note 4 var ve hala ilk günkü gibi çalışıyor.
 
Kesinlikle katılmıyorum, Xiaomi marka değerini çok yükseltti. Yüksek kar marjinda ürünler satıyor adet başına cebine daha çok para geliyor. Bizim 4-5 yıl önce aldığımız F/P telefonlar Redmi adında düşük kar marjinda satılıyor. Aynı fabrikalarda benzer koşulda üretiyorlar.
1- Düşük kalite olmaz; çelik kasa varsa Xiaomi'de diğerinde plastik olur dandik demek değil bu.
2- Avrupa standartlarında 2 yıl yazılım güncellemesi yapılıyor. Samsung bu konuda daha çok sabıkalı Redmi için 3 yıl diyebiliriz.
3- Xiaomi ile aynı yazılımı kullanıyorlar nasıl berbat olabilir, çok şaibeli nasıl test ettiniz, buna vardınız?
Olay şu Xiaomi bir üründen misal olarak %20 kar ediyor daha üst seviye (kaliteli-dandik değil) parçalar kullanıyor. Redmi daha orta ve alt seviye parçalar kullanıyor, daha ucuza mal ediyor ve %10 kar elde ediyor. Böylece Xiaomi'ye rakip de olmuyor marka değerini de düşürmüyor.
Not: Mi 10 kullanıyorum.

Peki o bütçede bir Redmi mi yoksa xioami mi Note 10 Lite mi?

Mi 10 Lite tavsiye ederim AMOLED deneyimi çok kaliteli bir şey.
 
Bu şikayetlerin çoğu bilinçsizlikten kaynaklanıyor.

1- Yazılım güncellemesini geç alması sorun değildir şahsımca, Android 4 ve altı gibi günümüz oyun ve uygulamalarını açamayacak kadar eski değilse hemen güncelleme alma isteğin çok gereksiz. Zaten alacaksın güncellemeyi, geç alınca neyin eksiliyor? Güncelleme istiyorsan git o fiyata iPhone 6 falan al güncelleme gelir 2 dakika sonra şarja takarsın telefonu, ya da 10 saniyede girersin Instagram'a.

2- Xioami telefonların en önemli özelliklerinden biri çok kolay ROM atılmasıdır. EU MIUI ROM kullanarak yaklaşık 5-6 yıl MIUI desteği, 4 yıl Android güncellemesi alırsınız. Bu da Apple cihazlarından daha uzun süre güncellik sağlar. Ayrıca daha stabildir EU ROM'lar global ROM'a göre. Örneğin: Redmi Note 9 için EU ROM geliştiricisi sadece o cihaz üzerine yoğunlaşır ve hataları daha hızlı giderir.

Kendi yorumum: Hiçbir yazılım kusursuz değildir, kusur olması için kasması veya hata vermesi gerekmez, eksiklik de bir kusurdur. bkz: iOS'da olmayıp Android'de yıllar boyunca olan özellikler.

3- Reklamlar MIUI 12 ile kaldırıldı, ayrıca MIUI 11 ve altında ilgili uygulamaların ayarlar kısmına girip "Öneriler" seçeneğini kapatırsanız reklam görmezsiniz.

Dipnot: Fanboy değilim, sadece bilinçsiz yorumlara sinir oluyorum. Keşke dünyadaki bilinçsiz insanların bilmediği konular hakkında yorum yapması yasak olsa, müthiş olur!
 
Şu anda kullandığım telefon Redmi Note 8. İki tane arkadaşımda da Redmi Note 7 var. Öncelikle saydığın telefonların hepsi üst seviye telefonlar. Xiaomi saydığın telefonlara güvendiği için global sürümde kendi adıyla çıkarıyor zaten. Benim bahsettiğim modeller Redmi ve Redmi Note serisi.

İşte buna güldüm.

Yanlış telefon seçimi yapmışsın bence. TR fiyatları kafa karıştırır fakat 165 USD civarı satış fiyatı olan bir telefondan bahsediyorsun. Olması gereken TR fiyatı vergiler hariç 1250TL civarı. Vergilerle 3000'i buluyor. Yani aslında elindeki cihaz Amazon.com gibi yabancı e-ticaret sitelerinde ara satıcı karları da dahil sadece 165 USD. Yani maliyet işçilik dahil muhtemelen 80 - 90 USD'yi geçmiyor. Bu cihazdan beklentini yüksek tutma. Senin ihtiyacın daha performanslı cihazlar."
 
@Lian La-Fey ve @Setsuna Yuki,
İnsanları yaftalamak ve peşin hüküm vererek karalamak hoş bir şey değil. Ne yani insanlar sırf Xiaomi savunuculuğu yapmak için mi bir foruma üye olurlar? Bu mantıkla ben buraya yorum yapan birçok insandan daha eskiyim ve Xiaomi savunuculuğu yapıyorum. İnsanlar memnun oldukları şeylerin savunmasını yapar. Peki sizin bu Samsung seviciliğiniz nereden geliyor? Biri Çin'li biri Koreli. Gören de diyecek ki bunlar iki çekik gözlünün hissesine sahip. Ben Mi 6'yı 1600 TL'ye aldığımda aynı üst segment Samsung cihazı S8 Plus 4500 TL idi. Yıl 2018 başı, aradan üç yıl geçti benim cihaz hâlâ ilk günkü gibi ( Üç yıl içinde üçüncü Android güncellemesi ve 5 arayüz güncellemesi aldı. AOSP ROM kullansam Android 10 ve 11 ROM'ları bile var.). O zaman S8 alanların çoğu bugün başka cihaz kullanıyor. Daha önceki mesajında belirttiğim gibi bir Xiaomi cihazı normal bir kullanıcının kullanacağı telefon değildir. Eğer Android bilginiz varsa alın. Yoksa uzak durun.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı