Neden Xbox Series X bu kadar övülüyor?

Playstation tarafında PSNOW sistemi var ve kütüphanesi Gamepass'den daha iyi.
(Xbox ve PS kullanıyorum ama gerçek bu)
Tek sıkıntı bu sistem Türkiye'de yok.
Onun dışında en güçlü konsol demeyin arkadaşlar Xbox One X'de güçlüydü ama Forza dışında güzel oyun göremedik hiç biri bir God Of War etmedi.
Bence Türkiye şartlarında Series X ve PS5 alınmaz Series S veya PS5 DE alınır.
Uygun hesap veya oyun kiralama ile düşük fiyat vererek en yeni oyunları oynarsınız.

1) Konsol isteyenler PS5 almalı. Konsola özel oyunlar ve tecrübeler onda mevcut. (Benim gibi düşünen ve oyunların bir platforma kitlenmesini protesto etmek isteyenler ise Sony'yi komple hayatından çıkarmalı ama bu, bu başlığın konusu degil).

2) PC almakla uğraşmak istemeyenler Xbox almalı.

İşte ikisinin arasındaki fark budur. Yıllarca PC toplamış, ayar yapmış, yorulmuş birisi PlayStation 5'e geçerse biraz sıkışmış hisseder. Çünkü sadece o neslin oyunları ve daha kısıtlı ayar seçeneği var. Her oyun pahalı, internetten oyun oynamak ayrıca parayla derken "keşke PC'den böyle vaz geçmeseydim" diyebilir. Xbox ise bunu dedirtmez. "Tak çalıştır PC" gibi kullanılabilir çünkü.

Öte yandan:
1) Microsoft'un müşteri hizmetleri dünyanın her yrinde çok daha başarılı. Sony'nin Dual Sense kolu bozulursa baya masrafınız çıkar, Xbox kolunuz bozulursa büyük ihtimalle yenisini yollarlar.

2) xbox'ın soğutucu sistemi daha başarılı.

3) Xbox'ın 3 kuruş için Blu-Ray'siz versiyonu yok.

4) Xbox gercekten de daha güçlü ama şu an 3Boyut kütüphanelerinin savaşını izliyoruz. Xbox DirectX 12'nin özel bir sürümünü kullanıyor, Sony ise kendine OpenGL ya da Vulkan'dan devşirme bir kütüphane kullanıyor. Microsoft burada iki hata yaptı. İlk olarak DirectX 12'yi şifreli bir yazılım olarak hazırladı ki başka işletim sistemlerine kopyalanmasın (Linux ve Mac). Bu tip sifrelemeler her zaman performans kaybı demektir. İkincisi de demo konsolları oyun yapım firmalarına geç gönderdi. Assassin's Creed Valhalla'nın yapımcıları Sony PS 5 ile 1 aydan uzun zaman geçirmişler. Xbox'ı ise son hafta test edip ayar yapabilmişler. İşte peeformans farkının en büyük sebebi de bu: optimizasyon.

5) Xbox game pass büyük avantaj. 3-6 aylık sözleşme sistemi olması hemen her oyunun Game Pass kütüphanesine bir uğrayacağını gösteriyor.

6) geriye dönük uyumluluk konusunda da Xbox önde.

Plasystation 5'in avantajı? Dual Sense kol ve PS exclusive oyunlar. Dual Sense'in kaç oyun tarafından kullanılacağını zaman gösterecek. Şu an sadece 2 oyun var (Spider Man ve Call of Duty). Exclusive oyunların da artık PC'ye gelme ihitmali doğdu. Çok büyük firmalar çok büyük oyunlar yapıyorlar ve bunları oyun piyasasının 3'te 1'ine çıkarmak yeterince para kazandırmıyor. Bu durumun akıbetini de bence zamanla göreceğiz. Şu an daha yeni nesil konsollara özel oyun yok ortada. Herkes kuru kuru konsol tanıttı :)
Müşteri hizmetleri konusunda Sony o kadar kötü mü?

Soğutma konusunda ikisi de başarılı.

3 kuruş için disksiz versiyon demeniz ilginç olmuş.

Hemen hemen her oyun Xbox Game Pass'e uğramaz ama bazı oyunlar uğrayabilir.

Geriye uyumlulukta Xbox net önde.

Donanımsal olarak daha güçlü bir konsol. TFLOPS farkı etki ediyor. PS3 ve Xbox 360 döneminde Xbox 360 daha güçlüydü ve daha iyi grafik, çözünürlükle beraber daha fazla stabil fps veriyordu. PS4 ve Xbox One döneminde PS4 daha güçlüydü. PS4 1080p oynatırken Xbox One 900p, bazı oyunlarda 720p'ye kadar düşüyor. Bu ciddi fark Xbox Series X ve PS5'de de var. Xbox Series X duruma döre 25% daha performanslı olabiliyor. Optimizasyon kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Microsoft'un kendisi de durumu doğruladı. PS5'in geliştirici kitlerine daha önceden ulaşılabildiğini söylemiş geliştiriciler. İlk sene konsollarda bu tarz sorunlar olacaktır. 1-2 sene sonra çıkan oyunlarda da iki konsolunda yüksek ve stabil performans vereceğini düşünüyorum.

Playstation tarafında PSNOW sistemi var ve kütüphanesi Gamepass'den daha iyi.
(Xbox ve PS kullanıyorum ama gerçek bu)
Tek sıkıntı bu sistem Türkiye'de yok.
Onun dışında en güçlü konsol demeyin arkadaşlar Xbox One X'de güçlüydü ama Forza dışında güzel oyun göremedik hiç biri bir God Of War etmedi.
Bence Türkiye şartlarında Series X ve PS5 alınmaz Series S veya PS5 DE alınır.
Uygun hesap veya oyun kiralama ile düşük fiyat vererek en yeni oyunları oynarsınız.
Güç diyenler pişman olacak zaten o kesin. Xbox'ı kurtarırsa ekosistem olma çabaları kurtarır.

Hesap ve oyun kiralama konusunda zaten PS5 önde. Xbox'ın kitlesi artsa da PS kitlesi daha fazla.

Daha konsollara oyun çıkmadı gibi bir şey. Yani optimizasyon sorunları olduğu için şu an PS5 önde. İleriki süreçte düzeltilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı