Neden yeni YouTuber'lar ortaya çıkmıyor?

hazernag

Hectopat
Katılım
10 Nisan 2021
Mesajlar
591
Çözümler
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
NOT: Vereceğim isimlerin hiç biri reklam veya kötü bir amaçla verilmedi.

Merhaba arkadaşlar. Bugün bir çok insanın pek de umurunda olmadığı ama ciddi bir konuya değineceğim.

Neden yeni Youtuber'lar ortaya çıkmıyor?

Burada kendimin ve basit bir minecraft kanalından örnek vermek istiyorum. Kendim youtube üzerinden hikayeli ve emek verilmiş (videoyu çek at tarzı videolar değil) minecraft videoları paylaşıyordum. Fakat neredeyse 3 hafta önce attığım videoya 2 gün sonra olanlar sonrası moralimi aşırı derecede bozdu. Aslında haberdar olduğum bir şeydi ama başıma hiç gelmemişti. Bu attığım videolar C********, S******** gibi türkiyenin en büyük minecraft sunucuları hakkındaydı. Ve bu sunucularda video çekerek büyümeye çalışan bir çok kişinin de aynı şeyi yaşadığını biliyorum.

Sahte Telif

Video sahte telif yemişti. Bir şahıs youtube algoritmasını çok basit bir şekilde kandırarak, videonun tamamı bana ait olmasına rağmen youtube'a kendisininmiş gibi göstererek videomu telif hakkı ihlali ile kaldırttı. Sizce de bu teknolojide böyle bir açığın olması komik değil mi? Her neyse, garibime giden şey daha abonem 500 ü bile geçmeden bana sahte telif atarak kanalıma zarar verilmesiydi. Tamam telifi itiraz edip 14 gün bekleyerek kaldırtabilirdim. Ama telif yerseniz (sahte olsa bile) kanalın algoritması bozulur. Video ana sayfaya düşmez ve arama kısmında başlarda çıkmak yerine aşağılarda çıkarsınız veya hiç çıkmazsınız. Benim kanalıma da bu oldu. Videom, ilgilenen kitlenin her zaman anasayfasına düşüyordu, arama sonuçlarında en başta çıkıyordu. Ama telifi yedikten sonra tamı tamına bir çöplüğe dönüştü kanal.

Neden Sahte Telif Atıyorlar?

İlk öncelikle bu sahte telif olayı her 3-4 ayda bir patlak veriyor. Her patlak verdiğinde ya aynı kişiler tarafından, yada farklı bir oluşum tarafından yapılıyor. Önceki sahte telif atan kişilerin atma amacı (dediklerine göre) kanalların çoğu çalıntı kredi kartı ile katıl satın alınıyor. Hangi youtuberlar için bunu diyorlar bilmiyorum ama bu tür sunucularda video çeken çoğu youtuber cidden bu işe girişiyor. 10 yaşındaki çocuğun bile giriştiğini görmüştüm. Diğer bir sebepleri ise ün kazanmak. Sahte telif atan şahıslara kanal sahipleri ulaşıyor. Ardından sahte telif atan şahıs "Eğer bizi (bu çoğunlukla discord sunucusu veya youtube kanalları oluyor) discord sunucunda duyuru olarak veya kanalında video olarak paylaşırsan (bazıları her yerden paylaşılmasını istiyor) bu telifi geri çekeriz" diyorlar. Diğer bir sebebi ise fidye. Tahmin edeceğiniz gibi ise az önceki durumun aynısı fakat paylaşım yerine para istiyorlar. Bazıları hem paylaşım hem para da istiyor :D. Ve gözlemlediğim kadarıyla en sonuncu sebep ise canlarının istemesi. Evet bir kanala hasar vermek bu kadar basit. Canınızın istediği her kanala (pewdiepie bile dahil) istediğiniz gibi zarar verebilirsiniz. Ama bunu büyük youtuberlara yaparsanız büyük ihtimalle çok büyük cezalar alırsınız.

Neden yasal süreç başlatılmıyor?

Büyük ihtimalle diyorsunuz "niye kimse mahkemeye gitmiyor?". İşte sorun da burda. Kimse uğraşmak istemiyor. Sırf bilinmeyen bir kanal için 1-2 yıl boyunca mahkemede sürünmek istemiyor. Belki olumlu bir sonuç bile alamayacaklar (malum olaylardan sonra bunun olumlu sonuç alacağını bende düşünmüyorum.) Ama büyük ihtimalle 100.000 - 200.000 civarı aboneniz varsa mahkemeden iyi bir cevap alabilirsiniz.

Youtube'ye hatalı talep olarak bildiri atabilirsin.

Yaptım. Ve sonucunda telif kalktı. Fakat ben bunu attığımda youtube bunu kendisine ait bir işlem olarak görmüyor. Bu olayı mahkemeye taşımamızı bekliyor. Geri talep atarken sizden bir form doldurmanız isteniyor (youtube tarafından). Ve bu formun içinde, isim soyisim, telefon numarası, açık adres gibi bilgilerde isteniyor. Youtube' da bu bilgileri mahkemeye taşıması için sahte telif atan kişiye veriyor. Ve bum. Sahte teliften kurtulmak için bütün özel hayatınız youtube'nin bu saçma sistemi yüzünden kötü amaçlı kişilerin elinde. Artık ne olacağını zaman gösterir. Benim başıma bir şey gelmedi çünkü adresi yan sokak olarak girmiştim. Ama telefon numaramdan tehdit etmişti beni :D

Peki sahte teliften korunmanın yolu yok mu?

Yok. Sahte telifi yerseniz kaldırabilirsiniz. Fakat asla korunamazsınız. Youtube bu saçmalığı düzeltene kadar da mahkeme dışında bir işlem de işe yaramayacaktır.

Partner şirketleri?

Bu şahıslar kendilerini bir şirket olarak göstererek sahte telif atarsa o zaman da telifleri tutabiliyor. Ve bu durumda da yine mahkemeye taşımanız gerekiyor.

Sonuç

Belki de yükselecek olan bir çok küçük youtuber sırf bu youtube açıkları yüzünden moralleri bozularak bu işi bırakıyor. Bu arada bu açık youtube'da 2014 den beri var ve hala düzeltilmedi. Hatta bir şarkıcının binlerce para harcayarak yaptığı şarkıyı bile üzerine almıştı birisi :D Youtubeye bu sorunu çoğu kez hata raporu olarak gönderdik fakat 1 yıldan uzun bir süredir hala bir şey yapmıyorlar.

Bilgiler

Bu olay, NatronAbi' ye olan olayla neredeyse aynı. Eğer NatronAbi olayını bilmiyorsanız CharmQuell'in videosunu izleyebilirsiniz. Ayrıca bu sahte telif olayı sadece minecraft youtuberları için değil, Valorant, Roblox, CSGO gibi daha bir sürü oyunlarda video çeken küçük youtuberlara da atılıyor. Bu olayı araştırırken bazı büyük youtuberların, sahte telif atan kişilere para ödeyerek bir sürü kanal kapattıklarını öğrendim.

Teorilerim

Bakın, bu çalıntı kart işlerinden sahte telif atılarak kanalları kapatılması bence doğru. Hani kimse buna sesini çıkarmıyorsa ve ben bu suçu durdurabiliyorsam durdururum. Bir suçu durdurmak için birinin avukatı olmanıza gerek yok. Ama diğer sebepler (canım istedi vb.) bana göre yükselme potansiyeli olan youtuberların daha çok yükselmesini durdurmak için yapılıyor. Çünkü zaten piyasada olan büyük youtuberlar sadece kendilerinin bilinmesini, kendilerinin zirvede kalmasını istiyorlar ve bu sahte telifçi arkadaşlara para ödeyerek belirledikleri yotuberların video atmasını engelliyorlar. Ama unutmayın, bu sadece bir teori.

Eğer aklınıza takılan başka bir konu varsa cevap olarak sorabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Şahsen mahkemeyle uğraşırdım asla böyle bir olaya izin vermezdim. Vodafone 60₺'mi geri iade etmedi diye 6 ay boyunca her gün müşteri hizmetlerini arayıp kayıt oluşturmuştum. Sonunda iade ettiler. Zamana bakıp hakkınızı aramaktan vazgeçmeyin, hatta kanalınızın kazancı açık durumdaysa direk tazminat davası açabilirsiniz. Bunu 3 - 5 kişi yapsa ceza alsalar kolay kolay başkalarına sahte telif atamazlar
 
be
Bu sahte telif atanlar bir keresinde benden Google hesabımı istemişti. Ben vermemiştim ve anneni ararım diye tehdit ediyorlardı. Çok komikti.
bendende bir şeyi test etmek için kanal istediler verdim. ama o hesap telefona bağlıydı. sonra telefonu sıfırladı adam.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı