Nedir bu Yunanistan'ın Bizimle Zoru?

Bunlar normal şeyler, çıkıp koca bir milleti küçümsememek gerekir, adamlar ihtimalleri değerlendiriyor. Özellikle Kıbrıs harekatından sonra açık bir tehdit haline geldik, adamların bu tür şeyleri tartışması normal.
 
Yunanistan bizim basdakinden nefret ediyor. Galiba attigin videodaki kanal oranin A Haberi idi. Banada demislerdi onu izlesen yarin "Reis'in" sana bomba atacagini sanarsin demisti.
Ama simdi bu laf edenlerede laf edilir. Fakat en az onlarin %70'i bize karsi nefret beslemiyor.
 
Bu işin uzmanı falan değilim, yanılıyor olabilirim ama fikrimi söyleyeyim: Evet bence Yunanistan bizim için bir tehdittir. Bertaraf edemeyeceğimiz bir tehdit değil ama tehdittir; diğer tüm koşullar sabitken, müdahele olmadan 40 kere savaşsak, çatışsak kırkında da alt edebiliriz belki ama bunun bize maddi-manevi maliyeti de az olmaz. Bizi de sarsar. Bazı alanlarda güç olarak denklikler ve yakınlıklar var çünkü. Yine de galip geliriz diye düşünüyorum.

Bu tür açıklamalar normal bence çünkü:
  1. Her ülkenin tarihsel düşmanları vardır. Rusya ABD'nin, hatta daha geçmişe gidersek İngiltere'nin sömürge, yayılmacılık, ideoloji ve lider olma yolunda tarihsel düşmanıdır mesela. Suudiler ile İran mezhep meselesi yüzünden tarihsel düşmanlardır. Yunanistan da özellikle Ege, Anadolu, İstanbul, Trakya ve buraların sosyal-siyasi-ekonomik liderliği açısından bizim için böyle. "Halklar benziyor ,aralarında düşmanlık yok" diyen olacaktır ama hayır, herkes benzemiyor. Orta Doğu ülkelerine, İran'a ve Kafkaslara doğrudan kara sınırı bulunduğundan, Türkiye Yunanistan'a göre çok daha kozmopolit bir yapıya sahip. Bu durum kişilerin olduğu kadar kültürlerin de göç etmesi demek. Dolayısıyla bir Yunanla ortak nokta bulamayan da çok. Hatta belki çoğunlukta.
  2. Yunanistan bu tarihsel düşmanın elinden yakın tarihte 2 büyük travma yaşadı: Kıbrıs ve Kardak. Kıbrıs zaten enerji kaynakları ve stratejik olarak önemli bir ada ve onlar açısından 1974'te kaybedilmiş bir savaş. Peki Kardak neden önemli? Çünkü çok büyük bir imaj ve toplumda motivasyon yıkımıdır. Düşünün, bütün Ege'ye donanma yığmışsınız ama arasından Türklerin özel birlikleri geçip sizin bölgenizdeki adaya bayrak dikiyor ve bunun bir blöf olmadığını biliyorsunuz. Düşmanınız güçlü, her türlü askeri harekatı göze almış ve kamuoyu desteği tam. Üstelik bunlar olurken bir helikopter kaybetmişsiniz içindeki askerlerle. Bu olay onlarda öyle bir siyasi kriz yarattı ki genel kurmay başkanı istifa etmek istemiş, başbakan ise harekat sırasında istifanın ihanet olacağını söylemiş.
  3. Türkiye bütün bu üstünlüklere rağmen son zamanlarda Ege'de zaafiyet gösterdi. Suriye'deki yanlış politikalar nedeniyle gücünü oraya yoğunlaştırmak zorunda kaldı ve uluslararası hukuka göre tartışmalı olan Ege'deki adalarda Yunanistan şovunu görmezden geldi. Bu çok büyük bir hata. Ege ve Akdeniz bizim açımızdan Suriye sınır güvenliğinden daha az önemli değil. İşte TV'lerdeki bu açıklamalar, analizler falan aynı zamanda bu şovun medya ayağı.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı