Nefret ettiğiniz filozoflar var mı?

Teddy Magnus

Hectopat
Yer
İstanbul
Arkadaşlar nefret ettiğiniz filozoflar var mı? Benim birkaç tane var ve onlar da şu şahıslar:
1) Platon: Bir kere sanattan nefret ediyor en önemli sebep bu.
2) Seneca: Stoacılıktan nefret ediyorum zaten ama seneca hem sanat hem bilimin düşmanı.

1) Platon: Bir kere sanattan nefret ediyor en önemli sebep bu.

Platon, her şeyin öğreti üzerine olmasi ve kişiye katkı sağlaması gerektiğini düşünmesi sebebiyle sanatın da bu şekilde olmasından dem vurur. İnsanların söylediklerini anlamadan onlardan nefret etmek, pek de felsefi bir yaklaşım değil.

Benimsemediğim, hatalı ya da faydasız bulduğum görüşlere sahip kişiler elbette ki var. Lakin bu demek değil ki onlardan nefret ediyorum.

Platon, her şeyin öğreti üzerine olmasi ve kişiye katkı sağlaması gerektiğini düşünmesi sebebiyle sanatın da bu şekilde olmasından dem vurur. İnsanların söylediklerini anlamadan onlardan nefret etmek, pek de felsefi bir yaklaşım değil.

Benimsemediğim, hatalı ya da faydasız bulduğum görüşlere sahip kişiler elbette ki var. Lakin bu demek değil ki onlardan nefret ediyorum.

Homerosu sert bir dille eleştirmesi, ya da sanatın gereksiz olduğunu söylemesi tabii ki amacından kaynaklanıyor ve bu da beni rahatsız ediyor. Seneca da aynı şekilde yaklaşıyor zaten sanatın gereksiz olduğu insanın ruhuna bir faydası olmadığını söylüyor ve bu işi yapanları sert bir dille eleştiriyor. Platon sadece bu durumdan değil demokritosuda sevmez onunla ilgili yazı bile yazmaz. Filozoflar birbirinden nefret ettiklerini dile getiriyorken biz niye getirmiyelim:D. Diyojenin platonla ilgili söyledikleri buraya yazılmaz tabii.

@Teddy Magnus sanat ve bilim konusunda Rousseau'nun da ilginç tespitleri vardır. Diğer taraftan filozoflar da arayış içindeki insanlar. Kişisel olarak, illa birinin her dediği doğrudur demektense; bu burada doğru demiş bunu alayım, bak şu farklı yerden ele almış bunu da katayım diyerek kendi sentezimi oluşturmak daha eğlenceli geliyor.

Öyle herkesin dediğini doğru kabul ederim diye bir şey demedim zaten. Platonun bu bakış açısını sevmem ama ruh ile ilgili söyledikleri ilgimi çeker. Senecanın bilimle ilgili söyledikleri hoşuma gitmez ama birçok kitabını zevkle okurum ki şu an okuduğum kitapta onun. Ben sadece nefret ettiğiniz filozof var mı diye sordum yoksa kimin doğru söyleyip söylemediği çok da önemli değil benim için açıkçası. Tabii bu söylediklerimle sınırlı değil birçok yönden sevmiyorum ama ben temel olanları yazdım.

Stoacılıktan neden nefret ediyorsun?

Bana uyuşturucu gibi geliyor. İnsanın özgürlüğünü alıp Tanrı belledikleri doğaya aktarıp itaat etmesini istiyorlar. Ve birçok gelişmenin insana zarar getirdiğini söyleyip bunları da red ediyorlar ve yapanları da eleştiriyorlar. Bazı konularda haklılar onlar benimsenebilir ama genel olarak sevmiyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı