Hayvanların iradesi var mı?

Çoğu kişi saçma bulacak ama ben hayvanlarında insanlar kadar zekalarının olduğunu ve iradesinin olduğunu düşünüyorum, sadece konuşamıyorlar, yoksa niye yaratılsanlar ki? Allah süs olsun diye yaratmamıştır herhalde.

Öyle olsa çoğu hızla evrimleşmiş, aletler ve büyük medeniyetler kurmuşlardı. Bize oranla düşük zeka seviyesinde oldukları aşikar.

Hayvanlar ne kadar evrimsel süreç geliştirirse geliştirsinler insanlar gibi bir farkındalığa sahip olacaklarını düşünmüyorum. Belki duymuşsunuzdur ama; Bir kartal ne kadar keskin gözlere sahip olsa da manzaranın tadını çıkartamaz, Bir köpek ne kadar iyi koklasa da kokudan zevk alamaz, başka bir hayvan ne kadar iyi duysa da müzik ile partileyemez.

Veyahut bir kedi 2000. kez yediği mamayı artık yemek istemiyorum demez, bir kuş kanatlarımı artık kullanmak istemiyorum bundan sonra yürüyeceğim demez, bir maymun depresyona girip intihar etmez. Çünkü bu saydıklarım onların tabiatına aykırı olur ki evrim neden kendine ters düşecek şekilde ilerlesin? bu davranışlar kendilerinin doğasına aykırı olurdu. Doğasına karşı aykırı davranabilen tek canlı biziz gibi çünkü bir "irade"ye sahibiz.

Bizi hayvanlar ve diğer canlılardan ayıran bir çizgi veya bir öz var ve bu şeyin doğadan gelmesi saydığım şeylerden ötürü doğal değil. İlahi, doğa dışı, bir güce bağlıyorum. Sizin inanışlarınızı bilmem ama ben yaratıcının" size bir ruh üfledik" derken bunu kastettiğini ve o yüzden yaptıklarımızdan tek sorumlu canlı olduğumuzu düşünüyorum.

Hayvanlar ne kadar evrimsel süreç geliştirirse geliştirsinler insanlar gibi bir farkındalığa sahip olacaklarını düşünmüyorum. Belki duymuşsunuzdur ama; Bir kartal ne kadar keskin gözlere sahip olsa da manzaranın tadını çıkartamaz, Bir köpek ne kadar iyi koklasa da kokudan zevk alamaz, başka bir hayvan ne kadar iyi duysa da müzik ile partileyemez.

Veyahut bir kedi 2000. kez yediği mamayı artık yemek istemiyorum demez, bir kuş kanatlarımı artık kullanmak istemiyorum bundan sonra yürüyeceğim demez, bir maymun depresyona girip intihar etmez. Çünkü bu saydıklarım onların tabiatına aykırı olur ki evrim neden kendine ters düşecek şekilde ilerlesin? bu davranışlar kendilerinin doğasına aykırı olurdu. Doğasına karşı aykırı davranabilen tek canlı biziz gibi çünkü bir "irade"ye sahibiz.

Bizi hayvanlar ve diğer canlılardan ayıran bir çizgi veya bir öz var ve bu şeyin doğadan gelmesi saydığım şeylerden ötürü doğal değil. İlahi, doğa dışı, bir güce bağlıyorum. Sizin inanışlarınızı bilmem ama ben yaratıcının" size bir ruh üfledik" derken bunu kastettiğini ve o yüzden yaptıklaımızdan tek sorumlu canlı olduğumuzu düşünüyorum.
çok güzel düşünüyorsunuz hocam. Evrimin doğasına aykırı olur gibi bir ifade olamaz çünkü evrim bir güç , bir kuvvet değildir. Bir olaya verilen isimdir. Hayvanlar da depresyona girerler tabiki de bundan kesinlikle emin olamayız ama maymunlar ve diğer hayvanlar depresif davranış sergileyebilirler. Tekrarlıyorum tabiki bizimki kadar yoğun olmasını bekleyemeyiz çünkü biz zamanla doğamızdan koptuk, çok hızlı geliştik ama şu an yaptığınız bütün hareketlerin geçmişden gelen nedenleri oluyor en ufağının bile, Hala gelişimimizin üzerimizde bıraktığı etkiler devam ediyor. Evrim dediğimiz şey bir şekilde işleyen canlı bir şey olmadığı için şu ana dek desteksiz çok eksik bir canlıyız ama kendi evrimsel sürecimizi kontrol ederek garip bir yere evriliyoruz. Kendi gelişmişliğimizin bize kattıkları dışında bir şempanzeden pek farkımız yok. Ben bunu kendi gelişmişliğimize bağlıyorum elbette siz ilahi bir güce bağlayabilirsiniz. İkisi de bir arada olabilir. Meselenin özü biz onların bakış açısından bakamıyoruz belki ama onlar bunu yapamıyor dediğiniz çoğu şeyi azdan da olsa yapıyor olabilecekleri ihtimali hiç küçük değil.

ha ayrıca çokça hayvan beslemiş biri olarak çokça sıkılıyorlar, manzara farklılıklarında farklı psikolojiye bürünüyorlar, kendi müzik zevkleri bile oluyor🙂

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı