NVMe ve M.2 SATA SSD farkı ne?

Bütçe
400

PainRain

Megapat
Yer
İstanbul
Öncellikle merhaba, yeni bir sistem topluyorum parça parça. Bugün bir anakart aldım MSI H410M-A PRO modelini M.2 SSD almak istedim ve 2 çeşit M.2 var biri NVMe diğeri M.2 SATA olarak geçiyor. Bunların hangisi anakarta olur? İkisi de oluyorsa hangisini almak mantıklı? Bütçem 400TL.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sanırım NVMe M.2 SSD ile SATA M.2 SSD arasındaki farkı sormak istediniz.

Şöyle:
  • M.2 SSD
    • NVMe: PCIe arabirimini kullanır. Bu arabirim saniyede 4 GB (PCIe 3.0 x4) veya saniyede 8 GB (PCIe 4.0 x4) hız sunar. SSD'nin kendisi de modele bağlı olarak saniyede 3+ GB okuma hızına ulaşabilir.
    • SATA: SATA arabirimini kullanır. Saniyede 600 MB ile kısıtlıdır.
Buna ek olarak NVMe protokolü SATA'ya göre aynı anda çok daha fazla komut işleyebilir:

AHCINVMe
En fazla sıra derinliğiTek komut sırası;
sıra başına 32 komut
65535 sıra;
sıra başına 65536 komut
Önbelleklenemez kayıt girdileri
(her biri 2000 çevrim)
Sıraya alınmamış komut başına altı;
Sıralı komut başına dokuz
Komut başına iki
MSI-X ve işkesme idaresiTek bir işkesme;
idare yok
2048 MSI-X işkesmesi
Paralel çalışma ve çoklu iş parçacıklarıKomut işlemek için senkronizasyon kilidi gerektirirKilitleme yok
4 KB komutlar için verimlilikKomut parametreleri iki adet seri bağlı ana makine DRAM çekimi gerektirirKomut parametrelerini tek 64-byte çekim ile alır

NVMe nedir, SATA'dan farkı ne? - Technopat

NVMe'ler daha hızlı olmakla birlikte diğerleri normal SSD'lerle aynı hıza sahip. Fakat günlük kullanımda NVMe'ler ile diğerlerinin arasındaki hız farkı farkedilmeyecek kadar düşük.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

M.2 ve SATA bir bağlantı arayüzüdür, NVMe ise bir teknoloji. NVMe SSD'ler saniyede 5000 megabayt okuma ve yazma hızına ulaşabilirler ve M.2 arayüzünü kullanırlar. SATA SSD'ler arayüz yüzünden genellikle saniyede 550 okuma ve yazma hızlarına ulaşabilirler. Not: Her M.2 SSD NVMe değildir.

Öncellikle merhaba, yeni bir sistem topluyorum parça parça. Bugün bir anakart aldım MSI H410M-A PRO modelini M.2 SSD almak istedim ve 2 çeşit M.2 var biri NVMe diğeri M.2 SATA olarak geçiyor. Bunların hangisi anakarta olur? İkisi de oluyorsa hangisini almak mantıklı? Bütçem 400TL.
Biri M2 portundan bağlanan SATA SSD gibi bir şey. M2 portuna takılması dışında SATA SSD modellerinden pek farkı yok. NVMe ise PCI üzerinden iletişim kurar ve çok daha hızlıdır. Anakartına ikisi de uyar.

Hem SATA hem de M2 SSD kullanıcısı olarak şunu diyebilirim ki günlük kullanım ve oyunda bahsetmeye değen bir performans farkı yok. M2 olarak SAMSUNG MZVLB256HBHQ-00000 modelini kullanıyorum. Bilgisayar açılış süresi 12 saniye, SATA SSD olarak Adata SU 650 kullanıyorum. Bunda da bilgisayar açılış süresi 15 saniye falan.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı