Öğrenim Kredisi Almalı mıyım?

Blackss

Kilopat
Katılım
29 Temmuz 2016
Mesajlar
571
Makaleler
2
Çözümler
2
İyi geceler arkadaşlar.

Bu sene üniversite 3'e geçeceğim. Alırsam iki sene bu geri ödemeli burstan alma hakkım var yani.

Ayda sanırım 550 TL yatırıyorlarmış. Yani yılda 6600 lira, iki senede 13200 TL civarında para almak demek oluyor bu.

Bunu iki sene sonra üzerine enflasyon binince tahmini bir 16 bin 17 bin lira falan yapacak herhalde.

Sizce alsam mı? Geri ödemesi korkutuyor beni biraz.

Şimdi niye alıyorsun diyeceksen de bu sene kardeşim liseye başlayacak ve kazanamadı. O yüzden özel liseye gidecek. Bende biraz ailemin elini rahatlatmak istiyorum. Babama açtım konuyu o da biraz al demeye getirdi sanırım.

Ama istemezsem de almam ve pek birikimim olmaz, istediğim şeyleri belki alamam ama yine de okurum yani. Aile yanındayım zaten.
 
İstatiksel yaklaşıp, öğrencinin durumu şöyle böyle, miktar az ya da çok diye konuşup boş laf etmek istemiyorum. Nacizane tavsiyem, kesinlikle almamanız yönünde. Benzer durumlardan dolayı bende almıştım. İnanın geri ödemesi çok ama çok zor geliyor. Sanki öde öde bitmiyor. Ve geciktirme vb. durumlarda çok ciddi faiz oranları oluyor. 4000 TL 'yi geri 7000 TL olarak ödemek zorunda kaldım. Biraz iktisatlı yaşamaya gayret ederek hemde faize hiç bulaşmayıp, öğrencilik bitiminde tertemiz borçsuz olarak hayata atılırsınız.
 
Geri ödeyip ödemeyeceğinin belli olmadığı bir parayı almak bence tehlikeli.
Şimdi yük olmazsın belki ama geri ödeme vakti gelirse ve iş bulamazsan asıl o zaman yük olursun.
 
Yazdıklarım çok uzun, o yüzden 3 ana maddeye böleceğim.
  • Ben de annemle kalıyorum, bana 500₺ yetiyor kişisel harcamalarıma.
  • Benim şansıma burs çıktı, fakat sana büyük ihtimalle kredi çıkar yazdıklarına göre. Benim görüşüme göre, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde KYK borçları için Meclis'ten af çıkacak. Affedilmeyeceğini varsayarsak, çok harcamayı seven tiplerdensen, içki, sigara gibi sürekli para harcadığın alışkanlıkların varsa alsan iyi olur.
  • Zaten aile yanında olduğunu yazmışsın, ailenin verdiği harçlık ile geçinirsin. İşe girdiğinde ödemeye başlarsın, tabii ki o şanslı kişilerden olursan. Şu anki kanuna göre okuldan mezun olduktan 2 sene sonra başlıyor ödemeleri. Takdir senin dostum.
  • Diğer kurum ve vakıflar da burs veriyorlar. Ayrıca benim bildiğim her il ve ilçedeki ADD'ler, Eğitim Gönüllüleri Derneği ve Ticaret Odaları veriyor. Onun için de belirli koşullar var. Gidip öğrenebilirsin. e-bursum'a da bakabilirsin, link burada.
 
ODTÜ, Boğaziçi gibi mezun olunca kolay iş bulabileceğin bir bölümde ve okuldaysan ve ailenin gerçekten ihtiyacı varsa(olmazsa kardesim okuyamaz ya da egitimi etkilenir gibi). Alman iyi olabilir. Ama iş bulmak ayrı dert ve yaşam standartlarımızı bir yıl kıssak olur diyorsan. Alma.

Ayrıca gerçekten ihtiyacınız varsa part-time ya da yazın full-time da düşünebilirsin. Ekonomi sakat ve en kötü durumda KYK anlaşmasına göre para 3 katına kadar çıkabiliyor.
 
Teşekkürler arkadaşlar.

Kafam çok karıştı valla. Açıkçası etrafımda ki çoğu kişi alıyor hemde 3 senedir. 2 sene daha alacaklar. Herkes öderiz ya zamanı gelince kafasında.

Bende 2 senelik burs borcunu da ödeyemeyeceksem niye o zaman 23 senedir okul okuyorum diye düşünüyorum bir yandan ama bilemiyorum.
 
Dostum bu tamamen kişinin kendine bağlı bir şey. Adı değerli bir üniversitede ve iyi bir bölümde okuyan bir kişi kendini de geliştirirse zaten iş ve maddi anlamda sıkıntı çekmez bu kişi rahat rahat öder.

Öte yandan orta bir üniversitenin orta bir bölümünde okuyan bir kişi kendini de pek geliştirmezse alacağı ilk ücretler asgari ücretin biraz üstü olacağı için ödemesi kolay olmaz.

Demem o ki bu kişiye bağlı bir şey.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı