Ölüm sonrası ne oluyor gizemi hakkında düşünceleriniz neler?

Bu insanın kendine göre ve bilgisine göre kabulüdür. Hâlbuki kitapta Ibrahim'in Tanrı'yı sorgulayarak bulduğu anlatılmaktadır. Yeryüzünde pek çok tanrı (insanın iyi ve kötüsünü belirleyen varlık) olduğunu fark etmesi ve sonrasında bunların mutlak olamayacağını görmesi, mutlak iyi ve doğrunun herkesi bağlayacağını anlaması ile ilgilidir. Ama insan o hikayeyi sadece aya ve güneşe tapmakla ilgili bir anlama indirger.

Tanrı dediğiniz, ayrımlarla ilgilidir. Bu ayrımların kapsamı ne kadar genişlerse, ne kadar temele iner, ne kadar fazla insanı kapsar ve iyi ile kötüyü belirgin hâle getirirse; Tanrı'da o kadar açık seçik hâle gelir.

Eğer insan, sahip olduğu görece az bilgiden hareketle doğruların eğilip bükülebildiğini düşünürse, Tanrı'yı idrak etmesi pek de olası gözükmemektedir.
Kimseye zararı olmadan kendi çapında sorgulama yapmış ve hiçbir türlü mantığına uyduramadığı için inançtan uzaklaşmış bir insanın sonsuza kadar azap görmesini nasıl değerlendiriyorsun ?
 
Kimseye zararı olmadan kendi çapında sorgulama yapmış ve hiçbir türlü mantığına uyduramadığı için inançtan uzaklaşmış bir insanın sonsuza kadar azap görmesini nasıl değerlendiriyorsun ?

Bu insanın sonsuza kadar azap göreceğini düşünmüyorum. Çünkü amele dökülmemiş niyetin hükmü yoktur ve insana amelinin karşılığı eksiksiz verilecektir. Yapılan iyiliklerin ve kötülüklerin karşılığı söz konusudur. Tanrı'nın önemi de; insanın bireysel olarak iyi zannettiklerinin, kötü olması olasılıgını bertaraf etme durumuyla ilgilidir.
 
Bu insansın sonsuza kadar azap göreceğini düşünmüyorum. Çünkü amele dökülmemiş niyetin hükmü yoktur ve insana amelinin karşılığı eksiksiz verilecektir.
Eğer böyleyse lafım yok. Dünyada çevresine fayda sağlayıp iyi bir insan olup ama inancı olmayan bir sürü insan var. Çevresine faydası olmasa da kendi halinde yaşayan zararı olmayan insanlar da var. Bu insanların azap görmesi merhamet kavramına uymuyor.
 
"Ben gerçeğim ve varım hiç mi sorgulamazsın" şeklinde ilerler.

Mesele de budur zaten. Gerçek ve var olduğu için sorgulamanın sonucu ona ulaşır.

Kalan kısım için de "şirk" dediğiniz hükümde ortak tutmaktır. Arkadaşın verdigi örnekte de inanmayan ve zararı olmayan kişinin hükmü ile islediği dünya işlerinin, yaratanın buyruğuyla kesişme ihtimali mevcuttur ve yanacaktır çıkarımına ulaşmak pek mümkün görünmemektedir.

"Kafir" de inanmayan değil, "gerçeği gizleyen"dir ki yine bahsi geçen ornekteki kişinin bu hâlde olup olmadığına dair de bir bilgi yok. Ayrıca yine Enbiya 47'de der ki;

"Biz, kıyamet günü için adalet terazileri kurarız. Artık kimseye, hiçbir şekilde haksızlık edilmez. Bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu getiririz. Hesap gören olarak biz yeteriz."

Siz şirk, müşrik, kafir, münafık nedir? Bilmeden hepsini birbirine çorba ederseniz, o zaman anlam da birbirine karışır.
 
Kimseye zararı olmadan kendi çapında sorgulama yapmış ve hiçbir türlü mantığına uyduramadığı için inançtan uzaklaşmış bir insanın sonsuza kadar azap görmesini nasıl değerlendiriyorsun ?

Bu insanın sonsuza kadar azap göreceğini düşünmüyorum.

Zaten dini literatüre göre de sonsuz, ilanihaye devam eden bir azap söz konusu değil.

Yine dini literatüre göre sonsuzluk tanrısal bir niteliktir. Cennet, cehennem vs ne var ne yok ise birgün son bulacak. Tanrı dışında hiçbirşeye sonsuzluk atfedilemez.

'' İnanmayanlar için sonsuz bir azap vardır.'' Fazla uzatmadan kısaca özetleyebilmek adına buradaki sonsuz kelimesine en yakın akla gelen manayı belki '' korkunç'' kelimesi ile ifade edebiliriz.. Adamın parasının limiti yok, hesabını kendi bile bilmiyor cümlesindeki gibi büyüklük ifade eder.

Sonsöz; Aslında en büyük açmazımız zaman konusunda. Bu dünyanın kriterleri ile bu evrene bile ait olmayan birşeyleri değerlendirmek...? Yerçekimi olacak mı? Ateş denilen şey bu dünyadaki gibi bir ateş mi, yanması için oksijen lazım mı mesela? Bir saat kaç dakika? :)
 
Son düzenleme:
Dini kavramlardan yola çıkarak tanrının varlığını ispat etmeye çalışmak ne kadar saçmalık ise
Dini kavramlara yönelerek yok olduğunu söylemek de o kadar saçmalık.

İlk yarısı doğru ancak ikinci yarısı yanlış. Öncelikle evet dinin kendisi dinin kendisi için bir kanıt olamaz. Bunu kanıt sayıp Allah'ın varlığını kuran üzerinden kanıtlamaya çalışmak gibi saçma bir şeye dönüşür. Ancak ikinci bölüm için eğer din tanrının varlığını kanıtlama yoluna gidiyorsa bizim bu durumda iki yolumuz kalacak.

1- Din doğruysa tanrı var.
2- Din yanlışsa Tanrı yok.

Dinde yanlış bulanlar tanrının olmadığına ikna olurlar. Bu yanlışlar tanrı ile ilgilidir çünkü tanrı hatasız olduğunu iddia etmiştir. Hatası bulunuyorsa doğal olarak o tanrı da olamayacaktır. Bu oldukça mantıklıdır.
Eğer dinin yanlışlığı sayesinde tanrının varlığını yanlışlayamıyorsak bu bizi agnostisizme itecektir. Ancak bu tanrının varlığı ve yokluğu hakkında bir agno (bilinmez) değil sadece tanrının okluğu bilinmez agnosuna dönüşür. Ve bu görüldüğü üzere mantıksız olacaktır.

Kusura bakmayın. Siz akıllısınız ama bende aptal sayılmam yani.

Haşa. Böyle bir şey iddia dahi etmem. Sonuçta en basitinden iletişim kurabilmek bile bu devirde altın değerindedir. Pek az rastlanır.

1-) Hem bilimsel kanıtı yok deyip hem de bilimin konusu bile olmadığını söyleyen birine hiçbir cevap vermem.

"Bilim tanrı ile ilgilenmez bu nedenle tanrının varlığının bilimsel bir delili yoktur" şeklinde bu cümleyi doğru ifade edersem galiba ortada bir sorun kalmayacak.

Açık olan ve doğru söylediğiniz bir konu var. Söylediğiniz tek şey bilim ve tanrının varlığı bilimin konusu değil. Hem de bilimsel fikir duymak ya da bilimsel ispat mı istiyorsunuz?
Saçmalık.

Bir şeyin doğruluğunu ancak ve ancak bilimsel metotlar sayesinde bilebiliriz. Bir önerme bilimsel değilse o önermeyi ciddiye almak başta bir hatadır. Çünkü daha doğrusu bulunana kadar en iyi doğruluğu bilim verir. Bu nedenle bilim bilim diye paralanıyorum :) Amacımız eğer doğruya ulaşmaksa tek yol bilimdir. Diğer her şey hatalı olmaya meyillidir. Bilim hatalı olma yolunu bile kapatır çünkü bilime göre hiçbir şey tam olarak doğru değildir.

Bilim mutlaklıktan uzaktır. Dinamiktir: Eğer bugün tanrının varlığı bilimsel olarak kabul edilse bile bir gün sonra "tanrının varlığı" kavramının bilim tarafından yok sayılmayacağının bir garantisi yoktur. Ancak tanrı oluşturulan ideoloji gereği kesinlikle mutlak bir şekilde "var" olmalıdır. Bilim bu nedenle tanrı ile ilgilenmez. Bilmem anlatabildim mi?

Zaten bilimsel bir cevap verilemeyeceğini bildiğimden dolayı böyle söylüyorum. Fikir karmaşık değil: Tanrının varlığına inanmak için bilimsel bir kanıta ihtiyacım var. Ancak bilim tanrının varlığıyla yukarıda belirttiğim sebeplerden ötürü ilgilenmiyor (bilim felsefesini bu konuda ayrı tutuyorum). Doğrulama ya da yanlışlama evrelerine bile girmeden tanrının varlığı ya da yokluğu ile ilgilenmiyor. Çünkü bilime göre doğru veya yanlış da olsa bir önerme "var"dır. Ancak tanrı tamamen metafizik olduğu için bu alanda araştırma yapmaya giremez bille. Evet girmez değil giremez.
 
Hımmm, konu geldi metafiziğe.
Metafizik var mıdır yok mudur?
Görüşünüzü ya da bilimsel fikrinizi okuduktan sonra yazmak istediğim bir iki şey var.
Pardon, aslında bilimsel fikriniz olamaz. Bilimsel bilginiz veya bilimsel bilgiye dayalı bir fikriniz olabilir.
 
Mesele de budur zaten. Gerçek ve var olduğu için sorgulamanın sonucu ona ulaşır.

Sorgualama sonucunda tanrının var olmadığı sonucuna ulaşanlar için bu bir dogmadır.

Kalan kısım için de "şirk" dediğiniz hükümde ortak tutmaktır.

Allah'tan başka bir ilah olduğuna inanmanız ya da Allah'ın sözlerini geçersiz kılacak herhangi bir şey söylemenizin ikisi de şirk demektir. Allah'ın söylediğinin aksine domuz etinin helal olduğunu söylemem şirktir. Aynı şekilde eğer Allah inanmayanlar cehenneme gidecekelrdir diyorsa ve sen hayır bu kapı kapalı değil gitmeyebilirler diyorsan bu da aynı derecede şirktir.

Yaratanın buyruğuyla kesişme ihtimali mevcuttur ve yanacaktır çıkarımına ulaşmak pek mümkün görünmemektedir.

Ayetlerde olabilir olmayabilir demiyor. Kesinlikle ve kesinlikle inanmayanlar cehenneme gidecekler. Bu konuda net olmamız için ayet de attım. Ayet üzerine bir laf söylüyorsan bu şirk sayılıyor İslam'da. Aynı şekilde bu bir çıkarım da değildir. Onlarca ayet net bir şekilde inanmayan birinin cehenneme gideceğini söylüyor. İnanmayan birini belki affedilir yazmıyor. Sadece kesinlikle cehenneme gidecekleri yazıyor.

Allah'tan daha kutsal olduğuna inanıyorsan ayetleri inkar etmeye devam edebilirsin. Ancak Müslüman olduğundan senin iyiliğin için seni uyarıyorum bu fikri kafandan at ve tövbe et.

Siz şirk, müşrik, kafir, münafık nedir? Bilmeden hepsini birbirine çorba ederseniz, o zaman anlam da birbirine karışır.
Ekleme olsun bunları gayet iyi biliyorum ve burada anlam karmaşası yarattığımı düşünmüyorum

Hımmm, konu geldi metafiziğe.
Metafizik var mıdır yok mudur?
Görüşünüzü ya da bilimsel fikrinizi okuduktan sonra yazmak istediğim bir iki şey var.
Pardon, aslında bilimsel fikriniz olamaz. Bilimsel bilginiz veya bilimsel bilgiye dayalı bir fikriniz olabilir.

Metafizik felsefedir asldında. Sizin söylediğiniz "metafizik var mı yok mu" da dolaylı olarak felsefedir. Bilimle alakası yoktur. Bilim fizikle ilgilenir fizik ötesi ise felsefennin alanıdır.
 
Son düzenleme:
Ayetlerde olabilir olmayabilir demiyor. Kesinlikle ve kesinlikle inanmayanlar cehenneme gidecekler.

Ekleme olsun bunları gayet iyi biliyorum ve burada anlam karmaşası yarattığımı düşünmüyorum

Biliyor olsanız "inanmak" ile ilgili bir kısım olmadığını, mevzunun "emin olmak" (iman) ile ilgili olduğunu da bilirdiniz. Kitabın temelinde, salih ameller işleyenlere ödül verilmesi ve salih amelin imana bağlanması hususu vardır ki bu da insanın sosyal hayattaki davranısları ile ilgilidir. İyilikleri kendi çıkarına yapıp, diğerlerinden faydalanan insanların imanının eksik olduğu barizdir.

Ayrıca onceki mesajda da belirttim attıgınız ayetler tartıştığımız konu ile ilgili değil, bir insan çevreye karşı zararsızsa nasıl kafir olabilir? Yine buna cevap olarak insanlara "yaptıklarının karşılığı" verilecektir de denmektedir.

Özetle, konu sadece inanç ile değerlendirilemez ve bir hükme varılamaz. Sonuçta, yanacaktır demek için yeterli delil yoktur. Ve dikkat ettiyseniz, hüküm belirtmiyorum. Şirk koştuğum da söylenemez.
 
Son düzenleme:
Metafizik felsefedir asldında. Sizin söylediğiniz "metafizik var mı yok mu" da dolaylı olarak felsefedir. Bilimle alakası yoktur. Bilim fizikle ilgilenir fizik ötesi ise felsefennin alanıdır.
Şu anda mevcut fizik bilimine göre metafizik vardır ve ispatlanmıştır.
Quantum fiziği denilen şey ''şimdilik'' zaman kavramının bile yanılsama olduğunu ispat edecek durumdadır. Hiçbir fizik kuralı quantum fiziği bakımından geçerli değildir diyebilirim ama demiycem, nerde ise öyle diyeyim. Bir parçacığın ''gelecek'' teki pozisyonu/durumu '' geçmiş'' teki durumunu etkiler. Bu deneyle ispatlanmış bir bilimsel veridir. bkz. çift yarık deneyi. İlginizi çekiyor ve bilim aşkınızda samimi iseniz olamaz deyip geçmeyin veya tek bir youtube videosu ya da kaynakla bırakmayın. Hiçbiri birbiri ile tezat değil ama bazıları yetersiz/eksik.

@Andar Han a vermiş olduğunuz cevaptan ötürü @Tanrı_Misafiri
Yazdıklarınız hakkında ''kesinlikle ve tamamen yanlış'' deme cüretini gösteriyorum çünkü konu bilim değil dogmalar ve o dogmalar hakkında yanlış bilgiye sahipsiniz.
- Şirk diye bahsettiğiniz şey şirk değil küfür olarak tanımlanır. Şirkin tanımı andar han'ın söylediği şeydir. Domuz eti helal derseniz kafir olursunuz, müşrik değil.

- Cennet , cehennem konusunda ve aslında dini konuların %90'ı konusunda mantıklı konuşabilmek için mutlaka'' muhkem ayet'' ''müteşabih ayet'' ayrımını bilmek gerekir. Bunları bilmeden dini anlamda yaptığınız açıklamalar aslında hiç de dini anlamda olmaz. Herhangi bir müslüman dese ki ayette ateş kelimesi geçiyor ama orada ateş falan yok, dinen hiçbir mahzuru olmadığı gibi dine veya ayete aykırı veya ters de değildir. Müteşabih ayetlerin tamamı bu kapsamda ele alınabilir. Fazla teferruata girmeyeceğim çünkü hem fazla uzatmak istemiyorum hem de din hakkında tartışmayı anlamlı bulmuyorum hele ki tanrı'nın varlığını bile kabul etmemiş biri ile.

Din, en azından tanrı olgusunu kabul etmiş ya da edecek aşamaya gelmiş biri ile müzakere edilmeli. En azından belki vardır diyen biri ile.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı