Ömürlük Linux dağıtımı önerisi

Makaleler
56
Yer
İstanbul
Herkese selamlar.

9 yıllık Windows macerasından sıkıldım. Linux geçmeyi planlıyorum.

Terminal vs. mantığını genel olarak biliyorum. Daha önce hiç (5-6 yıl önce :D kopyala yapıştır Kali Linux denemeleri dışında) Linux kullanmadım. Ama kolay uyum sağlayacağımı düşünüyorum.

Genel olarak kullandığım programlar:
-Teams.
-Edge.
-Face:IT, Steam, CS:GO.
-cFosSpeed.
-Spotify.
-Office programları. (Word, PowerPoint, Excell)
-Lightshot.
-Sandboxie.

Sistem özelliklerim:
  • CPU
Intel Core i7 2670QM @ 2.20GHzSandy Bridge 32nm Teknoloji
  • RAM
8,00GB İkili-Kanal DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
  • Anakart
Packard Bell SJV50_HR (CPU1)
  • Ekran
  1. Generic PnP Monitor (1366x768@60Hz)
  2. Intel HD Graphics 3000 (Acer Incorporated [ALI])
  3. 2047 MBNVIDIA GeForce GT 540M (Acer Incorporated [ALI])
  • Depolama
  1. 111GB Patriot Burst (SATA (SSD))
  2. 698GB Western Digital WDC WD7500BPVT-22HXZT3 (SATA)

Dağıtımda aradığım özellikler:

-Sade ama şık.
-Hızlı.
-Kullanımı kolay da olabilir, gerek de olmayabilir; bilmiyorum.
-Başka ne tür özellikler aramalıyım fikrim yok :)

Tam bu senin aradığın dediğiniz Linux dağıtımı var mı? Açıkçası dağıtım dağıtım yükleyip hepsini denemek istemiyorum.

Son düzenleme:
Linux kullanmak istiyorsan, daha doğrusu öğrenmek istiyorsan, çokça format atacaksın. Bozup bozup düzeltmeye çalışacaksın, olmayacak yine format atacaksın. Bozmadan öğrenemezsin kolay kolay.

Hızı, sadeliği, şıklığı gibi özellikler masaüstü ortamına göre değişir. Hangisinde daha rahat edeceksen onda kalabilirsin. Windows’tan geçiyorsan XFCE masaüstü daha rahat gelir.

Ömürlük dağıtım istiyorsan “rolling release” şeklinde bir dağıtım lazım sana. Diğer türlü kur-format at-yeni sürüme formatla geç durumu meydana gelebilir.

Sözün özü yeni de olsan sana Arch tabanlı EndeavourOS XFCE öneririm. Kurulumu çok kolay. Yeniden kurması da sorun çıkartmaz. Boz boz öğren, yeniden kurdukça seveceksin. Arch benim de en sevdiğim dağıtım.
Masaüstü görünümü pek sorun değil benim için, Windows'tan Linux masaüstüne geçişte sorun yaşayacağımı düşünmüyorum. Linux kullanımına da hızlı alışacağımı düşünüyorum.

Genel olarak kullandığım programlar:
-Teams.
-Edge.
-cFosSpeed.
-Spotify.
-Lightshot.
-Sandboxie.
Buradakilerden ofis programlarının kendisi yok ancak alternatifleri var. Ekran görüntüsü alma programları var. Diğerlerinin hepsi var düzgünce çalışır şekilde.

Dağıtım önerisi olarak, diğer arkadaşların önerilerini takip edebilirsiniz. Zorlanacağınızı düşünmüyordu hiçbirinde.

Arch tabanlı dağıtımların yanında buna ömürlük demek ne kadar doğru bilemem ama kolay olmasından dolayı Linux Mint öneririm. Ben de bir zamanlar sürekli dağtım değiştirirdim ve sonunda benim için en uygununun Mint olduğuna karar verdim. Uzun süredir de Mint kullanıyorum.

Kullandığın programlar Linux üzerinde var sıkıntı çıkartmaz, sisteminde her dağıtımı çalıştırabilecek seviyede. Farklı tarzda bir şey arıyorsan Elementary OS veya Pop!OS öneririm. Tamamen özelleştirmek istersen Kubuntu veya Manjaro KDE kullanabilirsin. Windows tarzında istersen Linux Mint veya Zorin OS kullanabilirsin. Biraz ağır dağıtım ama UbuntuDDE'de olabilir. Tamamen geçip geçmemek senin elinde ama Dual-Boot kullanman şimdilik iyi olur, zorlanacağından şüphem yok.

Direkt geçiş yapmayı planlıyorum. DualBoot daha mı iyi dersiniz?

@Zurnadürüm konuya bekleniyorsunuz :)
Uzun süreli kullanım önemliyse Debian Buster.
Bana görsellik de lazım dersen Manjaro Linux olabilir. Fakat birkaç ayar yapman lazım kararlılık için.
Office programları Excel, Word değil, LibreOffice olacak. Fakat neredeyse tüm Office yazılımlarını Wine ile Linux'ta çalıştırmak mümkün.
Diğer seçenekler de Fedora, Ubuntu LTS vs.
-cFosSpeed.
-Spotify.
-Lightshot.
-Sandboxie.
1. Teams desteği mevcut.
2. Edge yerine Chromium, Firefox ve Brave öneririm. Edge beta olduğu için kararlı değil. Ek olarak Brave ve Firefox Windows'tan farklı olarak çok kararlı ve az RAM sömürüyorlar.
3. Steam, CS:GO desteği var. Face:IT için dual boota gerek olabilir.
4.Spotify desteği mevcut.
5. LibreOffice, OpenOffice var.
6. Lightshot yerine FlameShot var.
7. Sandboxie yerine mbox, Firejail, Cunkoo Sandbox alternatifleri var.

Arkadaşlar çok güzel açıklamışlar. Arch veya tabanlısını kullanmaya karar verirseniz LTS kerneli öneririm. Onun dışında Debian veya Ubuntu tabanlılar daha uygun olabilir. Bu arada Arch tabanlı isterseniz tabii ki önerim Arco olur.

Büyük datalarla uğraşıyorsanız Libre Office, Open Office hepsi patlıyor, hiç biri Microsoft Office gibi çalışmıyor.
Tüm okul derslerimin ders veritabanı LibreOffice'da düzenliyorum. Kim dedi onu :D?
Ve bu arada küçük falan da değil. 3-4 bin satır olması lazımdı.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı