Özel çözünürlük işlemciye zarar verir mi?

nagararcus

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Ege
Daha fazla  
Meslek
EEM
Merhaba değerli takipçiler. Laptopu HDMI ile televiyona bağladığımda sağda solda, yukarıda aşağıda boşluklar kalıyor. Intel UHD grafikten özel çözünürlük yapıp yüksekliği ve genişliği değiştirerek ayarlamıştım. O halde ETS 2 oynadım sonra birden FPS çok düştü. İşlemcim 90 dereceyi geçmiş. O günden sonra normal oynarken de FPS düşüşleri yaşadım. İşlemcim boştayken 70 dereceyi görür oldu. Bu dediğim olay yazın başlarında yaşanmıştı. Sonradan yine aynı sorunları yaşadım. Termal macun değiştirmem gerektiğini söylediler. 2 yıldır değiştirmedim çünkü. Ancak o gün yaptığım çözünürlük değiştirme işlemi işlemcime zarar vermiş olabilir mi? Ya da şans eseri yazın başlamasıyla aynı ana mı denk geldi?

Merhaba değerli takipçiler. Laptopu HDMI ile televiyona bağladığımda sağda solda, yukarıda aşağıda boşluklar kalıyor. Intel UHD grafikten özel çözünürlük yapıp yüksekliği ve genişliği değiştirerek ayarlamıştım. O halde ETS 2 oynadım sonra birden FPS çok düştü. İşlemcim 90 dereceyi geçmiş. O günden sonra normal oynarken de FPS düşüşleri yaşadım. İşlemcim boştayken 70 dereceyi görür oldu. Bu dediğim olay yazın başlarında yaşanmıştı. Sonradan yine aynı sorunları yaşadım. Termal macun değiştirmem gerektiğini söylediler. 2 yıldır değiştirmedim çünkü. Ancak o gün yaptığım çözünürlük değiştirme işlemi işlemcime zarar vermiş olabilir mi? Ya da şans eseri yazın başlamasıyla aynı ana mı denk geldi?
Vermez.

Özel çözünürlük zarar vermez ama özel çözünürlükteyken ETS oynadıysanız FPS düşmesi normal sonuçta çözünürlük artıyor işlemci sıcaklığının artması da termal macun ya da yazın gelmesi (bence).

Çözünürlük yükseldikçe FPS düşmesi normal. Ekran kartının bir sınırı var. Çözünürlük arttıkça performans düşmeye başlar, çünkü ekran kartı daha çok yorulur.

Örnek vermek gerekirse 1280x720 ekranda 921.600 piksel bulunuyor ve saniyede 60 defa bu pikseller yenileniyor. Yani 1 saniyede 5.529.6000 piksel yenilenmiş oluyor.

1920x1080 ekranda 1 saniye içerisinde 124.416.000 piksel yenileniyor. Kısacası bu durum ekran kartını performans açısından etkileyebilir.

Özel çözünürlük zarar vermez ama özel çözünürlükteyken ETS oynadıysanız FPS düşmesi normal sonuçta çözünürlük artıyor işlemci sıcaklığının artması da termal macun ya da yazın gelmesi (bence)
FPS düşmesi 40'dan 35'e değilde, 40'dan 15'e gibi olmuştu ve 1 saattir falan da oynuyordum. Büyük ihtimal o zaman da işlemci 90 dereceyi geçti ve kendini frenledi. Başka bir konuda tartışmıştık bunu o yüzden termal macun konusunda size katılıyorum. Şans eseri televizyona bağladığım zamanla sorun yaşamaya başlamam aynı zamana denk geldi herhalde.
Çözünürlük yükseldikçe FPS düşmesi normal. Ekran kartının bir sınırı var. Çözünürlük arttıkça performans düşmeye başlar, çünkü ekran kartı daha çok yorulur.

Örnek vermek gerekirse 1280x720 ekranda 921.600 piksel bulunuyor ve saniyede 60 defa bu pikseller yenileniyor. Yani 1 saniyede 5.529.6000 piksel yenilenmiş oluyor.

1920x1080 ekranda 1 saniye içerisinde 124.416.000 piksel yenileniyor. Kısacası bu durum ekran kartını performans açısından etkileyebilir.
Anlıyorum teşekkür ederim. Yukarıda dediğim gibi çok ciddi bir fps farkı vardı. Benim derdim daha çok işlemcinin o günden sonra 90 dereceleri görmesi oldu, ama verdiğiniz bilgi için saolun.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı