Okuduğumu anlamakta zorluk çekiyorum

İnternet hepimizin odaklanma mekanizmasını yerle bir etti. Özellikle instagram-tiktok gibi dopamin bombardımanı yaşatan sosyal medya uygulamaları. Geri kazanmanın yolu telefon kullanımı olabildiğince sınırlandırmak ve yoğun dikkat gerektiren işleri arttırmak

Resim yapmak, el işi yapmak, enstrüman çalmak, kitap okumak, kod yazmak, dil öğrenmek, spor yapmak vb. gibi daha 'uzun süreler odaklanmanı' gerektiren aktivitelerden bir kaçını seçip yapmaya başlarsan ve sosyal medyayı olabildiğince azaltırsan etkisini görürsün.

İnternet hepimizin odaklanma mekanizmasını yerle bir etti. Özellikle Instagram-TikTok gibi dopamin bombardımanı yaşatan sosyal medya uygulamaları. Geri kazanmanın yolu telefon kullanımı olabildiğince sınırlandırmak ve yoğun dikkat gerektiren işleri arttırmak.

Resim yapmak, el işi yapmak, enstrüman çalmak, kitap okumak, kod yazmak, dil öğrenmek, spor yapmak vb. gibi daha 'uzun süreler odaklanmanı' gerektiren aktivitelerden bir kaçını seçip yapmaya başlarsan ve sosyal medyayı olabildiğince azaltırsan etkisini görürsün.

Eve deniyorum zaten. Detoks yapıyorum ama tam detoks yapamıyorum bir ara yapacaktım bozdum. Günde 2-4 saat arası yapıyorum. Çok fazlada takılmamaya çalışıyorum Instagram gibi yerlerde. Hep YouTube üzerinden uzun videolar seyredip bilgi edinmeye çalışıyorum. Ve sabahları kalktığımda artık ilk işim telefonu elime almak değil kitap okuyorum yemek yiyorum girersem duşa giriyorum en son saate bakıyorum ve azıcık kaydırıyorum sonrasında bilgisayar başına geçiyorum.

Dikkat eksikliğiniz vardır büyük ihtimal.

Evet doktora görünmeyi düşünüyorum.

@SHYAH insanlarda bu tarz sorunlar olabilir. Neden gülme iifadesi bırakıyorsun?

Onun gibi çok kişi var. Başka böyle sorunlarımı dile getirdiğim birkaç konu daha açtım orada da böyle insanlar vardı gülme emojisi bırakıyordu. Ama çok takmıyorum. Gerek yok böyle insanlarla muhatap olmaya. Sana da teşekkür ederim fark edip dile getirdiğin için.

Okuduğum bir cümleyi anlamakta zorluk çekiyorum. En kolay cümle olsa bile bazen anlamıyorum veya felsefik sözleri ama bu değişiyor bazen anlıyorum bazen anlamıyorum, bazen en zor anlam içeren cümleleri anlıyorum en kolay cümleleri anlamıyorum. Yani kısaca okuduğumu anlamakta zorluk çekiyorum. Veya öğrenmekte zorluk çekiyorum. Bilgi edinirken bilgiyi anlamıyorum. Zorlanıyorum anlamakta öğrenmekte bilgi edinmekte. Uzun süredir var. Neden oluyor? Çok bunalmaya başladım artık.
Hocam aynı sorun bendede var. Sonuç ne oldu hocam?

Hocam aynı sorun bende de var. Sonuç ne oldu hocam?

Artık alıştım diyebilirim normalde anlamadığım zaman kafaya takıyordum anlayana kadar cümlenin anlamını düşünüyordum, bazen anlıyordum bazen anlamıyordum. Ama anlamadığım zaman daha da zorlamıyordum anlamaya çalışmayı bırakıyordum ve bir daha da o cümlenin anlamını anlamaya uğraşmıyordum. Belki zorlasam anlardım ama anlamaya çalıştığım zaman beynimi çok zorluyordum ve çok can sıkıcı bir hal alıyordu. Aslında bu dönemsel bir şey de diyebilirim bir dönem vardı ama artık yaşamıyorum geçti, bitti, gitti yani. Çok kafaya takılacak bir şey yokmuş gibi. Ama arasıra halen oluyor ve artık alıştığım için çok da kafaya takmıyorum. Ya da yapay zekalardan yardım alıyorum onlara soruyorum bazen, ChatGPT yardımcı oluyor bayağı. Herhalde harbiden bunların nedeni çok fazla sosyal medya kullanmaktan kaynaklı olabilir. Dürüst olmam gerekirse ben harbiden çok fazla internette vakit geçiriyorum odak süremizi azaltıyor ve odaklanmamızı engelleyip belki de okuduğumuzu anlamayı da zorlaştırıyor olabilir. Bazı arkadaşlar doktora görünmemi tavsiye etmişti ama üşengeçliğimden dolayı hiç doktora görünmedim. Ben bunu yapmadım ama sen bence doktora görünebilirsin, yapmadığım bir şeyden tavsiye vermek garip olacak ama en mantıklısı bu görünüyor. Bu durumların sosyallik ile de alakası olabilir belki, çünkü bu sorunları yaşamadığım zaman daha sosyaldim insanlar ile daha iç içeydim diyebilirim. Şu sıralar kendi içime kapanığım. Eğer sende şu an içine dönüksen belki sosyalleşmek iyi gelebilir. Ben böyle bir çıkarım yaptım umarım yardımcı olmuşumdur. Eğer bu sorununu çözersen tekrardan bu konuya gelip, bu sorunlarını nasıl çözdüğünü bende senden dinlemek isterim. Bazı yerlerde yazım yanlışı yaptıysam kusuruma bakma, iyi günler dilerim. :)

Okuduğum bir cümleyi anlamakta zorluk çekiyorum. En kolay cümle olsa bile bazen anlamıyorum veya felsefik sözleri ama bu değişiyor bazen anlıyorum bazen anlamıyorum, bazen en zor anlam içeren cümleleri anlıyorum en kolay cümleleri anlamıyorum. Yani kısaca okuduğumu anlamakta zorluk çekiyorum. Veya öğrenmekte zorluk çekiyorum. Bilgi edinirken bilgiyi anlamıyorum. Zorlanıyorum anlamakta öğrenmekte bilgi edinmekte. Uzun süredir var. Neden oluyor? Çok bunalmaya başladım artık.
Afazi belirtileri var mı?

Geri
Yukarı